Zadnji komentari

EU pokušava uvesti još goru diktaturu

Pin It

European Commission on Twitter: "Every single aspect of our daily lives is  served by #CohesionPolicy. We work hand in hand with EU countries to  deliver concrete results in your region. On our

Njemačka predložila važnu promjenu kako bi oslabila Orbana. Hrvatska je protiv

HRVATSKA ne podržava prijedlog da se odlučivanje konsenzusom u nekim područjima vanjske politike EU zamijeni odlučivanjem kvalificiranom većinom jer je to jedina poluga koja manjim državama jamči ravnopravnost

izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na inicijativu Njemačke devet zemalja članica je početkom svibnja formiralo skupinu koja se zauzima za to da se u određenim vanjskopolitičkim pitanjima umjesto jednoglasnosti odlučuje kvalificiranom većinom. Jedan od razloga za tu inicijativu su poteškoće oko usuglašavanja politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

“Ovo je jedina poluga koja nam jamči da ne budemo preglasani”

Mađarska je zemlja koja najčešće poseže za blokadom i traži ustupke da bi pristala na neke odluke, što joj omogućuje pravilo o jednoglasnom odlučivanju. Za promjenu pravila potrebna je jednoglasna odluka država članica.

“Hrvatska nije za to, ali to ne znači da Hrvatska nije za jedinstvo EU, dapače, do sada nismo nikad blokirali neku odluku i uvijek smo bili konstruktivni suradnik”, rekao je Grlić Radman.

“To je jedina poluga koja jamči nama kao maloj zemlji da ne bude preglasana i da ravnopravno sudjeluje u donošenju odluka koje su doista važne za nacionalnu sigurnost i nacionalni interes”, rekao je Grlić Radman.

priznajem.hr