Zadnji komentari

Politička kriza u Ukrajini zbog smanjenja zapadne pomoći

Pin It

РТС :: Рат у Украјини :: Украјина: Оборили смо три руска бомбардера Су-34;  Кремљ: Незаконита заплена руске имовине имаће последице

Bližimo se dvogodišnjici od početka ruske invazije na Ukrajinu. Radi se vjerojatno o najvećem sigurnosnom izazovu s kojim je Europa suočena od kraja Drugog svjetskog rata, piše Borislav Ristić za Večernji list.

To je sukob za koji su sve uključene strane vjerovale kako će se brzo okončati, bilo kolapsom ruske države i smjenom režima u Moskvi, bilo “Blitzkriegom” koji bi, bez mnogo prolijevanja krvi, završio za pregovaračkim stolom.

Na žalost, ništa se od toga nije dogodilo. Umjesto toga, kao u kakvom “mjesečarskom” bunilu, korak po korak, cijeli svijet je, na ovaj ili onaj način, uvučen u sukob, kojemu se, unatoč ogromnim žrtvama na obje strane, još uvijek ne nazire kraj.

Sljepilo elita koje odlučuju o sudbini svijeta sigurnom stazom gura svijet na rub provalije. Ta somnabulna sigurnost elita evocira početak Prvog svjetskog rata.

Slika u Ukrajini ne djeluje obećavajuće

Kako god bilo, bar gledano s distance i na velikom platnu, slika koju imamo ne djeluje obećavajuće. Naročito ne ako gledamo iz Europe, za koju se čini kako će ovaj rat imati razorne posljedice – kako na sigurnosnom, tako i na ekonomskom, političkom i moralnom planu.

Zbog toga neki čak današnje stanje u Europi uspoređuju s Tridesetogodišnjim ratom, koji je iza sebe ostavio demografsku, duhovnu i materijalnu pustoš.

Ako pak bacimo bliži pogled na sam rat, prva stvar koju bi se moglo izdvojiti jest blokada američke pomoći Ukrajini. Čini se kako američka javnost nike previše zainteresirana za ono što se događa u Europi, čim za republikance blokada te pomoći ne predstavlja nikakav politički rizik u izbornoj godini.

Kako god bilo, to vjerojatno znači kako do kraja ove godine Ukrajina neće dobijati nikakvu značajnu novčanu pomoć.

Sama ta okolnost bi mogla imati ogromne posljedice po stabilnost u samoj Ukrajini. Znamo koliko je korupcija u Ukrajini raširena, a rat je sve to podigao do enormnih razmjera.

Sve češći napisi o korupciji u Ukrajini

Tako će problem, prije svega, imati Zelenski, koji je američkim novcem dosad kupovao lojalnost, inače, zaraćenih frakcija. Osim politike, tu je i birokratski i vojni aparat, koji će sada ostati bez značajnih prihoda. Otuda i sve češći napisi o korupciji u Ukrajini.

S nestankom stabilnog priljeva novca čitav sustav izgrađen na korupciji puca. Prve naznake toga možemo, očekivano, vidjeti u najavama kako Zelenski želi smijeniti generala Zalužnog, međutim, kako se čini, bezuspješno. Iako je poslan jasan signal, Zalužni jednostavno odbija odstupiti i prihvatiti neku drugu poziciju. Umjesto toga, uzvratio je sa zajedničkom slikom s jednim od vođa Desnog sektora ispod Banderine slike.

Ali, kada glavnokomandujući vojnih snaga upućuje takvu provokaciju predsjedniku države, očito je kako na pomolu imamo veliku krizu. Uobičajeno je da se vojna vlast pokori zahtjevima civilnih vlasti.

Na ovaj ili onaj način, svakako. Imali smo prošle godine u Rusiji “slučaj Wagner”, gdje je pobuna dijela vojnih vlasti okončana slučajnim padom helikoptera s Prigožinom unutra. No, teško da Zelenski ima snage za to.

Prestanak priljeva dolara pokrenuo političku krizu

Vidimo kako je prestanak priljeva dolara pokrenuo političku krizu. U to se uklapa i aktualni kolaps obrane u Avdiivki, jednom od najutvrđenijih strateških točaka u Ukrajini. Slična je situacija, navodno, i na još nekim mjestima na bojišnici.

Neki čak spekuliraju kako se radi o Zalužnijevom “toplom zecu” za Zelenskog, koji će biti okrivljen za kolaps sustava obrane. Netko bi rekao kako se radi o čudnom poklonu za Putina.

Moguće se samo traži “čvrst momak zdesna” koji neće biti optužen za izdaju ako s Putinom sjedne za stol? Na Istoku to ne bi bilo ništa novo, ali ono što plaši je evokacija starih priča na Zapadu. I mir s kojim na sve to gledamo.

narod.hr