Zadnji komentari

Nezadovoljstvo seljaka unatoč najavama promjena, mogući prosvjedi i u Hrvatskoj

Pin It

prosvjedi

Nastavljaju se prosvjedi poljoprivrednika u mnogim članicama EU, unatoč najavama popuštanja mjera. Idućeg tjedna prosvjedima bi se mogli pridružiti i hrvatski poljoprivrednici.

U Italiji je vlada signalizirala da će izići u susret poljoprivrednicima, a i iz Bruxellesa dolaze najave popuštanja.

U mnogim europskim zemljama poljoprivrednici javno prosvjeduju, blokiraju prometnice i traktorima se voze kroz glavne gradove. Seljaci prosvjeduju u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj Poljskoj. Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Latviji, a uskoro bi mogli izbiti i u Hrvatskoj. Prosvjeduju i poljoprivrednici u Švicarskoj.

Hrvatska poljoprivredna komora početkom tjedna odlučuje o prosvjedu

Hrvatska poljoprivredna komora priopćila je početkom tjedna da podržava prosvjede svojih europskih kolega i suglasna je sa većinom zahtjeva. Oni su, poručila je, dio problematike s kojima su suočeni i hrvatski poljoprivrednici.

HPK razmatra odluku da li će se i hrvatski poljoprivrednici priključiti prosvjedima, a konačnu odluku o tome će donijet će upravni odbor početkom tjedna.

Prosvjednici su zauzeli središta mnogih glavnih gradova, a poljski i mađarski seljaci blokiraju granične prijelaze prema Ukrajini. To ukazuje na činjenicu da poljoprivrednici, uz zajedničke razloge, u različitim zemljama imaju i svoje specifične motive.

U prvom redu, prosvjedi su izraz nezadovoljstva politikom Europske unije, koja se očituje prevelikom birokratiziranošću, nametanjem pravila u okviru klimatske politike i nelojalnom konkurencijom iz zemalja izvan EU. Hrvatski poljoprivrednici primjerice uz opterećenost regulativom Unije nezadovoljni su i najavom liberalizacije trgovine s članicama Mercosura.

Nije problem samo u mjerama Bruxellesa, nego i u uvozu iz Rusije i Ukrajine

Poljoprivrednici u Latviji prosvjeduju zbog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Rusije, kao i zbog tereta PDV-a. “EU dopušta uvoz ruskog krvavog žita na naše zajedničko tržište i prijevoz preko europskih luka i terminala”, izjavio je vođa latvijskih seljaka Juris Lazdinis.

Poljski i mađarski seljaci istodobno blokiraju granične prijelaze s Ukrajinom, poručujući kako nelojalna konkurencija iz Ukrajine ugrožava njihovu egzistenciju.

U Italiji, konvoj traktora u petak je prošao pokraj rimskog Koloseja, prije nego što je predsjednica vlade Giorgia Meloni najavila porezne olakšice. Talijanski poljoprivrednici u međuvremenu su poručili da ionako ne prosvjeduju protiv svoje vlade, nego protiv Bruxellesa.

Meloni poručila kako je na strani seljaka

Meloni je već odbacila koncept zajedničke europske agrarne politike. Ekološka održivost ne smije ići na teret socijalne održivosti, poručila je.

U međuvremenu, postoje naznake da su talijanski seljaci odustali od najavljenih velikih prosvjeda, očekujući daljnji razvoj događaja.

Prosvjedi nisu prestali ni nakon što je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila da će povući prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida (SUR).

Najava o povlačenju prijedloga očito je usmjerena na to da umiri poljoprivrednike uoči europskih izbora u lipnju.

Bruxelles popušta, ali ne dovoljno i neuvjerljivo

Neki mediji izvijestili su kako će iz klimatskih planova EU-a, biti uklonjen cilj o smanjenju emisije metana, dušika i drugih plinova koji se uvelike koriste u poljoprivredi.

To su sve mjere koje idu u prilog seljacima, ali njihove brige odnose se na mnogo širi spektar problema.

Zelena politika EU samo je najveći teret na leđima poljoprivrednika, jer neke njezine mjere izravno ugrožavaju njihovu egzistenciju. Međutim, ostaju otvorena pitanja subvencija i nelojalne vanjske konkurencije, a seljaci u svakoj članici uz to suočeni su i sa svojim specifičnim problemima.

Pozitivni signali zasad dolaze iz Italije i Mađarske, čije vlade nastoje izići u susret poljoprivrednicima. No složena regulativa Europske unije i nejasni planovi čelnika u Bruxellesu i dalje predstavljaju najveći teret.

narod.hr