Zadnji komentari

Nakon što im je prestao pomagati, Musk na meti Ukrajine

Pin It

Elon Musk slams 'insane' volumes of US aid to Ukraine - World - TASS

Ukrajina niže nove optužbe na račun milijardera i investitora Elona Muska. Naime, oni tvrde kako ruske snage koriste Muskove satelitske terminale za internet, nazvane Starlink. Njih je i sama Ukrajina koristila na početku rata kada su Rusi presjekli mreže komunikacije Ukrajincima.

Ukrajina je danas rekla da se ruske snage u okupiranim područjima služe terminalima satelitske internetske usluge Elona Muska Starlink, objavivši ono za što tvrdi da je presretanje razmjene između dvojice ruskih vojnika kao dokaz njegove “sustavne” upotrebe.

Sustavi Starlink bili su vitalni za komunikaciju na ukrajinskom bojištu tijekom gotovo dvogodišnje ruske invazije, dok se Kijev suočavao s većom i bolje opremljenom vojskom.

SpaceX: Ne poslujemo s ruskom vladom

Glavna uprava za obavještajne poslove ministarstva obrane objavila je audioisječak na Telegramu za koji kaže da se radi o razgovoru snaga ruske 83. zračno-jurišne brigade o postavljanju terminala u istočnoj Ukrajini.

Uprava nije dala pojedinosti o navodnom opsegu korištenja niti o tome kako su terminali nabavljeni. Glasnogovornik Andrij Jusov rekao je ukrajinskim medijima u subotu da stvar “počinje poprimati sustavnu prirodu”.

SpaceX, koji upravlja Starlink terminalima, rekao je u izjavi za X prošlog tjedna da “ni na koji način ne posluje s ruskom vladom niti njezinom vojskom” te da njegova usluga nije aktivna u Rusiji.

Musk pomagao Ukrajini, pa prestao

Podsjetimo, nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacijske sustave neposredno prije svoje invazije punog opsega 24. veljače 2022., Musk je pristao Ukrajini opskrbiti milijune dolara Starlink satelitskih terminala koje je napravio SpaceX, a koji su postali ključni za ukrajinske vojne operacije. Iako su mobilne i internetske mreže bile uništene, terminali Starlink omogućili su Ukrajini da se bori i ostane povezana.

Elon Musk je potom navodno potajno naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink njegove tvrtke u blizini obale Krima, kako bi spriječili tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, prema ulomku prilagođenom iz nove biografije Waltera Isaacsona o ekscentričnom milijarderu pod naslovom ‘Elon Musk’

dnevno.hr