Zadnji komentari

Ukrajina napala tvornicu dronova i rafineriju nafte duboko u Rusiji

Pin It

Postrojenje za izradu dronova duboko u ruskom teritoriju bombardirano je u utorak ujutro, a zabilježen je i napad dronovima na rafineriju nafte u Nižnekamsku u ruskoj republici Tatarstan, nekih 1100 kilometara od granice s Ukrajinom, naveo je lokalni guverner Rustam Minnikhanov u izjavi, prenose agencije.

“U Yelabugi, nažalost, ima žrtava kao posljedica razaranja objekta za smještaj zaposlenika. Pružena im je sva potrebna medicinska pomoć”, rekao je Minnikhanov, ne otkrivajući dodatne detalje. Ukrajinski mediji, pozivajući se na izvore u kijevskoj vojno-obavještajnoj agenciji HUR, izvijestili su da je Ukrajina u Yelabugi napala tvornicu za proizvodnju dronova tipa Shahed, prenosi POLITICO.

Obris bespilotne letjelice vidljive na snimkama na društvenim mrežama podsjeća na dron ukrajinske proizvodnje pod nazivom UJ-22 Airborne.

Zaposlenici HUR-a, kojima je odobrena anonimnost jer nisu bili ovlašteni javno govoriti, rekli su za POLITICO da “ne mogu ni potvrditi ni demantirati da su ukrajinski dronovi napali tvornicu za proizvodnju dronova i rafineriju nafte duboko u ruskom teritoriju”. Drugi ukrajinski dužnosnik izjavio je za POLITICO da HUR stoji iza napada na Yelabugu, a napad na rafineriju nafte u Nižnekamsku bila je, tvrdi, zajednička operacija HUR-a i Službe sigurnosti Ukrajine (SBU).

U srpnju 2023. Associated Press izvijestio je da Iran pomaže Rusiji u izgradnji tvornice bespilotnih letjelica u Yelabugi, pozivajući se na podatke američkih obavještajnih službi. Rusija za napade na ukrajinsku energetsku i civilnu infrastrukturu gotovo svakodnevno koristi domaće inačice bespilotne letjelice tipa Shahed koje naziva “Geran”.

Raste domet dronova

Dok je Minnikhanov tvrdio kako napadi na proizvodne pogone nisu nanijeli ozbiljnu štetu, da tehnološki proces poduzeća nije poremećen i da je samo šest osoba ozlijeđeno, ruski mediji i kanali Telegram izvijestili su da je dron pogodio kompleks rafinerije nafte Taneko u Nižnekamsku, objavljujući fotografije eksplozije.

Izvještaji govore da je ukrajinski dron dugog dometa pogodio postrojenje za primarnu preradu nafte u rafineriji u Nižnekamsku, nakon čega je ondje izbio požar. Riječ je o jednoj od najvećih ruskih rafinerija. “Nastavljamo sustavno raditi kako bismo osigurali da Rusija ima sve manje mogućnosti za financiranje agresorskog rata protiv Ukrajine. Nastavit ćemo smanjivati dotok petrodolara u vojni proračun Ruske Federacije”, rekao je dužnosnik.

Ukrajina je ove godine povećala proizvodnju bespilotnih letjelica koje mogu letjeti na udaljenosti od 1000 km, rekao je ukrajinski ministar digitalne transformacije Mykhailo Fedorov za njemačku novinu Welt. “Većina bespilotnih letjelica koje su napadale ruske rafinerije ima domet od 700 do 1000 km, ali sada postoje modeli koji mogu letjeti više od 1000 km”, rekao je Fedorov.

geopolitika.news