Vera Primorac: Vrijeme je reći dosta 2.dio

Pin It

Tražila sam, tražila i našla:

POPIS  SVIH ČETNIČKIH  PROVOKACIJA I NAPADA SRBA NA HRVATE

13. rujna  2019.

„Prava istina koju g Pupovac odinama skriva“,  

piše Iva Međugorac.

„Sastavili smo popis napada, neprimjerenih izjava, i istupa u kojima su mete bili Hrvati, a napadači  Srbi. Jedan od zaključaka je da nijedan napad na Hrvate ni približno nije odjeknuo kao napad na Milorada Pupovca  ‒ kriškom limuna“.

• 23. srpnja 2011.

Policija iz Gvozda podnijela je kaznenu prijavu zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji šestorici mještana sela Podgorje zbog događaja u noći 24, srpnja. Istraživanjem je utvrđeno da su tijekom rođendanske zabave u mjesnom društvenom domu, muškarci srpske nacionalnosti slavili rođendan jednog iz svoje skupine, puštajući četničke pjesme,, veličajući „krajinu“, četništvo i veliku Srbiju. Slavlje su nastavili uz pjevanje četničkih pjesam ispred kuće u kojoj živu jedna hrvatska obitelj i uzvikivali:“Što ćete ovdje“, „Bježite odavde“, „Ovo je Srbija, ovde za vas nema mjesta“. Uz sve to su i prijetili bombama i paležom, bacajući nekoliko petardi. 

• 17. studenoga 2012.

Razočarenje i bijes u povodu oslobađajuće presude hrvatskim generalima Mladenu Markaću i Anti Gotovini, navijači Rada iskazali su paljenjem hrvatske zastave te zastave EU, a osim toga i podizanjem transparenta s natpisom: „Sprem'te se, sprem'e, četnici!“

• 27. siječnja 2012.

Utakmica između Hrvatske i Srbije na kojoj je bio i bivši ministar Jovanović, popraćena je incidentom među srpskim navijačima u Areni, kada se grupa srpskih navijača zaletjela prema dijelu gdje su bili smješteni Hrvati, urlajući i vičući neprimjerene povike.

• 31. svibnja 2013.

Dvojica hrvatskih građana srpske nacionalnosti, u središtu Karlovca, zaprijetili su hrvatskim braniteljima, Mihailu Hrastovu i Horanu Čerkezu, vičući: „Klat ćemo Hrvate“ i „Ovo je Srbija“.

• 20. kolovoza  2013.

Dok se u Vukovaru i Vinkovcima održavalo Europsko prvenstvo u košarci za juniorke, u Borovu naselju navijalo se za srpske sportašice uz povike: „Ovo je Srbija“ i „Vukovar je Srbija“, a nakon toga je raširena i srpska zastava na kojoj je pisalo ćirilicom Vukovar. 

• 6 rujna 2013. 

Na stadionu Crvene Zvezde u Beogradu, zviždalo se hrvatskoj himni, zapalila hrvatska zastava, vikalo „Ubij ustaše“, a nakon toga su navijači zvani Delije, potpuno podivljali i počeli demolirati stadion, bacati i lomiti stolice.

• 10. siječnja 2014.

Mladi pripadnici srpske nacionalne manjine, odjeveni u boje srpske zastave, sa šajkačama na glavi i podignuta tri prsta,  a uz četničke pjesme o „đeneralu Draži“, slavili su u Borovu selu pravoslavni Badnjak.

• 27. veljače 2015.

Okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta počelo je zazivanjem rehabilitacije četničkog vođe, uz pjevanje četničkih pjesama i uzvikivanje četničkih parola. Uzvanici su im bili Vojislav Šešelj i tzv. princeza Jelisaveta Karađorđević. 

• 1, travnja 2015.

Ispred beogradske palače pravde, Šešelj pali hrvatsku zastavu, rekavši kako želi poslati poruku „hrvatskoj ustaškoj državi“.

• 2. travnja 2015.

Vojislav Šešelj je u intervjuu za sarajevski tjednik „Dani“, izjavio kako će doći u Hrvatsku naoružan i na tenku, „da oslobodim Republiku Srpsku Krajinu“.

• 5. kolovoza 2015.

Vojislav Šešelj zapalio dvije hrvatske zastave ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu.

• 24. prosinca 2015.

Vojislav Šešelj objavio svoju fotografije na kojima u mesarskoj pregači i s dugačkim mesarskim nožem stoji nad  svinjskim polovicama. Ispod slike je napisao poruku:“Opet koljem, u klanju nema boljeg od mene“, „Ko kolje zlo ne misli“, čime je čestitao Božić Hrvatima.

• 10. srpnja 2016.

U vojvođanskom mjestu Apatinu, brutalno je napadnut mladić iz Sente, kojemu su nanesene teške tjelesne ozljede. Isti je mladić napadnut i na katolički Božić tijekom održavanja hrvatskog običaja kirbaja.  

• siječanj  2017.

Opet ista ikonografija. Opet ćirilica. Opet četnici i Vukovar. Naravno na ćirilici.

• 27. svibnja 2017. 

Navijači Crvene Zvezde,na tribinama u Beogradu, pojavili su se sa već poznatom ikonografijom ‒ srpskom zastavom i ćiriličnim  natpisom Vukovar. A sve je bilo popraćeno i velikom fotografijom Draže Mihajlovića.

• 26. prosinca 2017.

Opet brutalan napad na Hrvate u Vojvodini (Sotin), gdje su pretučena trojica mladića hrvatske nacionalnosti.

• 17. ožujka 2018.  

Srpska premijerka Ana Brnabić, izjavila je kako Hrvati ne bi trebali imati zajamčeno zastupničko mjesto u srpskom parlamentu.

• 18. travnja 2018.

Vojislav Šešelj je ispred Skupštine Srbije gazio hrvatsku zastavu te psovao i napadao hrvatsku delegaciju, zbog čega je  predsjednik Sabora Gordan Jandroković , otkazao dvodnevni posjet Srbiji.

• 25. lipnja 2018.

Srpski navijači napali su hrvatske navijače na  Crvenom trgu u Moskvi, tijekom održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu.

• 5. kolovoza 2018.

Na odavanju počasti hrvatskim Srbima stradalim u Oluji, Aleksandar Vučić je, pored ostalog, rekao i ovo: „Hitler je htio svet bez Židova, a Hrvatska je željela  Hrvatsku bez Srba“, dok je uz njega stajao i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji sada vuće paralelu između Hrvatske i NDH.

• 21. veljače 2019.

U Novom Sadu brutalno je pretučen vozač Čazmatransa na kojega je nasrnuo jedan od putnika.

• 10.ožujka 2019.

„Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“, poruka je neofašističkog Ravnogorskog četničkog pokreta koji je u Višegradu  slavio ratnog zločinca Dražu Mihajlovića.

• 11.travnja 2019.

Oko pet tisuća srpskih navijača  u beogradskoj Areni,, pojavilo se sa četničkim znakovljem i fašističkim zastavama i tijekom rukometne utakmice  na čelu sa hrvatskim izbornikom Ninom Červarom,   počelo je provocirati, skandirajući:“Vukovar je Srbija“.

• 18. travnja 2019.

Hrvatski radio Vukovar izvijestio je o ćirilićnom grafitu „Srbija do Tokija“ i maskoti muške osobe koja pokazuje srednji prst ruke, dok joj je na čelu ispisano ćirilično 4S.

• 26. kolovoza 2019.

Na stadionu Crvene Zvezde u Beogradu, osim murala posvećenog ratnom zločincu Ratku Mladiću, osvanuo je i tenk postavljen uoči utakmice s Young Boysima. Na tenku stoji natpis „sjeverna armija“

(…) A „riječ je o starom zaplijenjenom tenku iz Vukovara“. Opravdano, Hrvati  su tenk protumačili kao provokaciju, i to jednu u nizu, jer su i prije navijači Crvene Zvezde, vrijeđali Hrvatsku zbog Oluje. Osim toga, poznati su po tome što slave Dražu Mihajlovića i Ratka Mladića, a transparent na kojem na ćirilici  piše Vukovar, dio je njihove ikonografije. Navijači zagrebačkog Dinama nisu ostali dužni Srbima, pa je na Maksimiru osvanuo traktor, kao odgovor na srpske provokacije.

• 3. rujna 2019.

„Ubij Hrvata da Šiptar nema brata“, grafit je koji se nedavno pojavio na jednom objektu u novosadskoj četvrti Detelinara

• 5. rujna 2019.

Policija je u Vodicama završila kriminalističku istragu nad 40-godišnjakom, osumnjičenim za prijetnju 64-godišnjem hrvatskom branitelju Ratku Despotu. Policija je izvijestila kako je osumnjičeni preko mobitela ozbiljno prijetio oštećenom zbog podrijetla, kako bi ga prestrašio.

„Dosta je tebe i tvoje države“, prepričao je Despot telefonski razgovor koji ga je uznemirio. Rekao mi je da sam napravio veliko zlo u mjestima Ostrovica i Bulić, a ja inače dolazim iz Bulića, ali živim u Šibeniku.

Nastavio je kako treba likvidirati mene i moju državu, da se ovo zove Krajina i da će opet biti, i šire, i da će sve ponovo doći na svoje“, ispričao je Despot i dodao da ga je ta osoba s druge strane vrijeđala, jer je Hrvat pravoslavne vjere.

• 7. rujna 2019.

Zabrana ulaska srpskim kadetima u Hrvatsku na Dan jasenovačkih novo-mučenika, izazvala je lavinu negativnih reakcija u Srbiji, a oglasio se i Aleksandar Vučić, tvrdeći da se  Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu.  Srbi se, ustvrdio je srpski predsjednik, moraju brinuti o svojim žrtvama, ali i o tome da im niko ne zabrani odavati počasti. Najavio je i snimanje filma o Jasenovcu, što je, kako je rekao,bilo zabranjeno 75 godina. Inače, izaslanstvo srpske vojske , predvođeno zapovjednicima s vojne akademije, kadetima i pitomcima vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku.

Prema verziji hrvatske policije, njihov posjet nije  bio najavljen, a delegacija  je na Bajakovu zaustavljena, zadržana i pretresena. U prtljažniku su bile službene vojne uniforme, a iz srpskoga ministarstva obrane tvrde  da je to u skladu s pravilima službe.

Međutim, hrvatski carinici nisu bili tog mišljenja te im nije dopušten nastavak putovanja ni u civilu, pa su vraćeni u Srbiju. 

POST  SCRIPTUM

‒ Dug je, predug i ovaj naš predočeni popis! Zato nisam sve ni navodila. Neke sam doslovno citirala, a neke i preskakala, jer su napadi istovjetni i stalno se ponavljaju: paljenje hrvatske trobojnice, grafiti ćirilicom „ovo je Srbija“ , pjevanje četničkih pjesama, prijetnje, fizički napadi, premlaćivanja, lažna optuživanja Hrvata, provociranje, povici:“Sprem'te se, sprem'te četnici“ itd…itd…

‒ Pa moja Lucija, ovo i nije neka novost, s obzirom kako se odgajaju i što uču u školama i s obzirom tko sve ovo vodi i koordinira.  Na našu sramotu, i sramotu svih naših na vlasti. Jer, ni sada nije ništa drugačije. I nema dana kada se na TV netko ne nacrta ili ne naslikava u tiskovinama, ili ne nabacuje optužbama, ili ne napafa Hrvate, ili ne šalje svoje trbuhozborce koji govore ono što im se naredi, pa se onda, nakon što izbiflaju sve naučeno, izgube tj. pobjegnu, zajedno sa svojim naredbodavcem.

‒ Pa, takva je, moja Monika, u zadnje vrijeme, i taktika našega Pupija. Ali, kada je Pupi vidio kako mu to ne pije vodu, opet je , na svijetlo dana, iznio dugo pripreman , dugo, dugo popisivan, pomno analiziran  i abecedno sređen  i uređen , popis silnih napada na jadne i ugrožene Srbe.

‒ A je li popisao, moja Lucija,i one Srbe koji su, navodno kao Hrvati, navodno napadali mnoštvo Srba i jadnog Pupija, te vikali :“Ubij, ubij Srbina“ i „Za dom, spremni“.

Da mi je samo znati koliko li je takvih u tom njegovom popisu! Da mi je samo znati i koliko su plaćeni i ti tzv. napadači i ti tzv. popisivači,  

„Pa što je vama Hrvatima? Gdje će vam duša? Kako možete, kako imate srca napadati toliko nevinih Srba, i jadnog, nemoćnog i ugroženog Pupija?“. 

O tome treba „obavestiti vasceli svet“.

Drage  moje Hrvatice i dragi moji Hrvati! 

Zar vam nije dosta??? 

Zar nam nije vrijeme reći: 

DOSTA JE, DOSTA!!!

DA  SE  NE  ZABORAVI

 „Više nego jedanput dnevno, napadani su Srbi u Hrvatskoj u prošloj godini.  Podatak je to iz biltena Srpskog narodnog vijeća, koji je prenio portal Novosti, a potom i veliki broj srpskih medija. Portal Novosti, koji ukazuje na obespravljenost Srba u Hrvatskoj, financira se iz hrvatskog državnog proračuna s oko 4,500 000 kuna godišnje, a nerijetko objavljuje tekstove i naslovnice kojesu primjer netolerancije i netrpeljivosti prema većinskom,  hrvatskom stanovništvu. Kada se govori o podređenom položaju Srba u Hrvatskoj , treba imati na umu da predstavnici srpske nacionalne manjine imaju svoja tri zastupnika u Saboru, dok je njihove vijećnike na lokalnim razinama gotovo nemoguće prebrojati.S druge, pak, strane, Hrvati u Srbiji kao da i ne postoje, jer se u srpskom oarlamentu njihov glas ne može čuti, a napadi na Hrvateprolaze prilično nezamijećeno! 

Nakon što je Pupovac HRVATSKU  usporedio s  NDH i burne reakcije javnosti, redakcija 7Dnevno sastavila je popis svih napada te najistaknutijih neprimjerenih izjava i istupa u kojimasu mete bili Hrvati, a napadači Srbi, na području Srbije i Hrvatske. Jedan od zaključaka da niti jedan napad na Hrvate u javnom prostoru ni približno nije odjeknuo kao napad na Milorada Pupovca ‒ kriškom limuna“, (Iva Međugorac)

Vera Primorac