Zadnji komentari

Javor Novak: Pranje obraza svim JNA oficirima

Pin It

Na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu, na 77. Cannesu, hrvatski film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratki film. Čestitke redatelju i glumcima ali mediji u hrvatskoj krivo prenose podatak: prvi nagrađen hrvatski film.

Bilo je nagrađenih hrvatskih filmova i prije. Čak je upitan i sam superlativ „najprestižniji svjetski festival“ kad imamo starije festivale, pa i daleko prestižniju nagradu Oscar, koja nije festival ali u svijetu filma znači barem 5 puta više od Cannesa.

Ističe se sadržaj filma: oficir JNA suprotstavlja se Belim orlovima kad oni iz vlaka izvlače ljude i ubijaju ih. Snimano je prema stvarnom liku Buzovu, koji nakon svog protivljenja biva strijeljan. Poznata književnica i kolumnistica, a braniteljica Tanja Belobrajdić o filmu je kazala slijedeće (po sjećanju): Buzov je ubijen 1993. Suprotstavio se iživljavanjima i strijeljanjima ljudi od strane Belih orlova ali godine 1993. Buzov je podrijetlom Hrvat iz Kaštelanskog zaljeva, a živio je u Beogradu. Gdje je on bio i što je radio krajem 1991. kad je njegova JNA s tim istim Belim orlovima sravnjivala Vukovar i život u njemu? Gdje je bio kad je klala i po Škabrnji? Gdje je bio kad je njegova JNA razarala po cijeloj Hrvatskoj? Zajedno s Belim orlovima i ne samo s tim paravojnim zvijerima.

Osobno, dva filma o Hrvatskom obrambenom ratu koja najviše cijenim su „Bogorodica“ (1999.) Nevena Hitreca snimljena po romanu i „Broj - 55“ (2014.) Kristijana Milića snimljen po istinitom događaju te kao prvi akcijski film o HOR-tu. Oba filma ovjenčana su brojnim nagradama u Hrvatskoj. Ne samo zbog sličnosti naslova, ovdje treba istaknuti više nego odličnu knjigu Damira Markuša - Kutine „58 - HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“ (2015.). Ta knjiga o HOS-u još uvijek čeka na jednog hrabrog hrvatskog redatelja koji će se usuditi (vjerojatno pod mus isključivo uz međunarodno sponzorstvo) po toj knjizi snimiti barem dokumentarac. Na HAVC i Ниночкu hrvatski domoljubni film može zaboraviti. Usput, je li Jakov Sedlar ikada dobio podršku hrvatske države, Ministarstva kulture ili HAVC-a? Za ijedan od svojih više od stotinu filmova prikazivanih na svim kontinentima?!

revizija, revizorstva, revizori i revizionizam

Nismo znali dok naglo probuđena Нина Обуљен Коржинек nije plasirala čak raazliku drastičnu: jedno je revizionizam, a drugo je revizija. Ovo drugo je dopušteno. Ajde barem nešto, povjesničarima je mam laknulo. Probudila se tako naša ministrica koja je godinama prešućivala te nije reagirala na obilje protu-znanstvenih krivotvorina u Javnoj ustanovi Jasenovac. Dapače prije koji je dan  kazala čak kako „dosadašnji rad Ministarstvo cijeni“ (!) i „podupire“ (!). Nadalje ministrica unatoč svome višegodišnjem podupiranju, vidi faktografske netočnosti…“ (dobro jutro!) „…ali i prije objave članka V. Geigera“ te da je „ravnatelj o njima bio obaviješten.“ I još: „…očekivali smo da će pogreške biti već ranije otklonjene“. Pa što je onda radilo njezino Ministarstvo kad je znalo već i prije?? Očito su bili toliko lijeni čak i samo otvoriti međumrežne stranice JUSP-a. Svim znanstvenim radovima stručnjaka i upozorenjima unatoč! Osobi koja je diplomirala, magistrirala i doktorirala na čak tri različita fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izgleda normalnim što JUSP godinama širi „faktografske netočnosti“ i „pogreške“? Jesu li to ti njezini akademski kriteriji ili oni ideološki?

No čitajući između redaka, ministrici je očito bilo najvažnije pokušati umanjiti znanstvenu težinu rada prof. dr. Vladimira Geigera izjavom kako su oni sve to znali i prije, već i bez njega. Ono kao: pa o čemu on uopće… Čak ministrica kao akademska građanka nije spomenula niti jednu riječ isprike, niti najmanji osjećaj srama za tako kardinalne ideološke podvale kakve je JUSP tendenciozno i diletantski godinama širio. I sad se jako čudi što je prof. dr. Geiger uopće reagirao!

Zatim Обуљен Коржинек kaže kako treba razlikovati pojmove revizija i revizionizam, što nismo do sada znali. „Na znanstvenicima je da recenziraju mrežne stranice JUSP-a Jasenovac…“ a što su oni sve ove godine drugo radili, nego upravo to prema gluhome i slijepome JUSP-u i ministrici? „Što nikako ne uključuje promjenu narativa o logoru Jasenovac, niti redizajniranje povijesti…“ Ukratko samo vi znanstvenici i povjesnici slobodno istražujte ali do neke granice, je li? Ministrica već sada zna da do promjene narativa ni do redizajniranja povijesti ne smije doći. To je ista ona stara mahlojka diktatora Tita: „Mi imamo tamo neke sudije koji se drže zakona ko' pijan plota.“ Znači sloboda da, ali ne bilo koja!? Zato ministrica već i prijeti da će se „oštro suprotstavljati svakom pokušaju…“

A da li je ministrica ikada čula za Hrvatski institut za povijest - Podružnicu za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i izdanja tog instituta pod naslovima „Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946.: dokumenti. Slavonija, Srijem i Baranja; Zagreb i središnja Hrvatska; Dalmacija“ u čak četiri toma (!) s dokumentima i na više od 3.000 stranica!? Vidi li ona i tu revizionizam i promjenu narativa? Tko je uopće ministrica da povjesnicima, hrvatskim znanstvenicima propisuje koji narativ može, a koji ne?

šalata umjesto muzeja

Nakon punih 8 desetljeća od početka 2. sv. rata zahvaljujući Domovinskom pokretu i vrlo dobrom plasmanu na izborima, u Hrvatskoj se napokon govori o nužnosti otvaranja muzeja žrtava komunizma. HDZ-e to sada pokušava prikazati kao svoju ideju, no imali su osam godina da ga osnuju, a nisu bili kadri o njemu zucnuti niti „a“. Sad vide da drugačije ne će ići s DP-om pa gledaju kako izvrdati tu odavno neophodnu, uljudbenu ideju. Desetljećima prešućivane komunističke zločine sada se žele zamotati u muzej svih žrtava, a lako moguće i u „sve ono dobro“ što je komunistički režim „ostvario“. Tako ministrica u temeljito obnovljenoj bivšoj zgradi DHMZ-a na Griču, najavljuje stalni postav Hrvatskog povijesnog muzeja „koji će prezentacijom obuhvatiti sva razdoblja hrvatske novije povijesti“. Dakle, ključni će HDZ-ov način biti da se muzej komunističkih žrtava minimalizira, zamota i zalijepi uz nešto drugo. Da to bude omnibus muzej „svih razdoblja hrvatske novije povijesti“. Drugi će način lako moguće biti taj da se partizanija glorificira, a žrtve Bleiburga, Svetog Grgura, Golog otoka ili Vukovara umanje.

Milorade bi obrisao…

Milorade, ali ovog puta Dodig i bratija dosjetili su se jadu. Nakon brojnih presuda Srbima u Haagu, a za ratne zločine koje su počinili diljem BiH, kap im je prelila punosnažna Rezolucija UN-a o (srbijanskom) genocidu u Srebrenici. Sebe ne mogu oprati od odgovornosti, za Mladića je već kasno, zločine ne mogu izbrisati, pa što onda mogu? Mogu s lica zemlje Bosne obrisati ime Srebrenica, reći da im se ono baš sada i odjednom na naglo nikako više ne sviđa, dati mjestu krvavog masovnog srbijanskog zločina novo ime. Recimo Srbenica. To beše staro srbsko mesto odvajkada i u njoj nije bilo baš nikakvoga zločina. O promjeni se već unaprijed oduševljeno oglasio i Milorade Dodig. On na neviđeno već nudi i izradu zakona kojim će to mesto ekspresno da postane neko drugo. Sva imena igraju samo ne Srebrenica. „Ako skupština općine tako odluči“. Eto tako, pa kako kaže vojvoda Vučić, Srbi nikad nisu bili agresori. No, morali bi onda u pola BiH ako ne i u cijeloj promijeniti sva imena mjesta u kojima su klali, a to bu ipak išlo male teže.

…a Milanče zbrisao

Zaista je vrhunska izjava predsjednika Republike kako je odletio u Brazil ali ne zbog gospodarskih razloga jer to predsjednici ne rade. A kako je nedavno Francuska, druga površinom najveća europska država i druga najmnogoljudnija država Europe mogla biti gospodarski predstavljena u RH? Kako je predsjednik Macron zbog Rafalea mogao doputovati i čak dva dana boraviti u Zagrebu? Razlozi mog posjeta Brazilu su politički, tobože iskreno će nam Milanović. Što nam je prešutio? Pa Brazil je veliki saveznik Rusije i Putina, pa se možemo pitati prenosi li kurirček Milanović možda Putinove srdačne pozdrave vremešnom brazilskom predsjedniku? A on, Luiz Inacio Lula da Silva nije završio nego osnovnu školu, pa će nakon inferiornosti u izbornoj Hrvatskoj Milanče sigurno ovdje biti superioran. Da Silvu još k tome prate korupcijski i drugu skandali pa je više od godinu dana zbog njih ležao i u zatvoru. Dakle uzor. Taj i takav ljevičar očito je po mjeri predsjedniku Milanoviću, osoba koju nezaobilazno treba posjetiti. Pogotovo kad znamo da je Linić upravo osvanuo kod Turudića radi svojih davnih prijava. Možda Milanović sada kaznenopravno uči od De Silve?

A zbog čega sve Milanče bježi iz RH? Zbog svog izbornog fijaska? Da mu rit vidi puta dok još može pri kraju mandata? Da obleti sve kontinente? Nije nam rekao ali sam je sebe pozvao u Brazil. Kako lijepo i nadasve dostojanstveno te na predsjedničkom nivou.

Index.hr inokosna kontra-obavještajna agencija

Nije pitanje koje nam se sada učestalo, gotovo svakodnevno pokušava naturiti, kako zastupnik dr. Bartulica živi i od čega s obitelji, s obzirom na znatnu visinu obiteljskih kredita. Pravo pitanje je kako je Indeks uopće došao do kupoprodajnog ugovora s otoka Prvića gdje je dr. Bartulica kupio kuću? Pravo pitanje broj 2. je kako je Indexova kontra-obavještajna agencija iz banke izvukla sve podatke o dva kredita dr. Bartulice? Zar to ne bi imala biti i morala biti isključiva bankovna poslovna tajna? Koliko je Indeks (ispod stola) platio za sve ove tajne informacije? Zar Bartulica sada ne bi imao pravo tužiti dotičnu banku zbog odavanja privatnih poslovnih podataka? Zar banka ne bi, bez obzira na to tko je njezin klijent, sada trebala provesti internu istragu o odavanju osobnih podataka? Kako to da se nitko sada ne pita o svim ovim „detaljima“? Nego se hvata na bijednu Indexovu udicu odakle mu pare? Ma odakle vama informacije Indexovci i koliko ste za njih, svojim koruptivnim izvorima, platili? Upravo zato: Bartulica!

Dr. Bartulica se već dugo na dnevnoj razini mora boriti s podlim lažima ali na tjednoj razini on vrlo dobiva na popularnosti. Hvala Indexu i svoj lijevoj bratiji. Onoj koja još ne zna da se prijava imovine obavlja do kraja godine, a ne na polugodištu.

ista ta RH duboka država

Gledao sam film „The Irisman“ (Martin Scorsese, 2019.) o američkim notornim mafijašima: stari, naborani i odvratni. Dogovaraju se, planiraju zločine kao da će popiti čašu vode, ubijaju svoje najbolje prijatelje, glume solidarnost i kajanje svojima i zaborav nama, sve istovremeno. Iskazuju falš žaljenje i „logična, must have“ ubojstva. Imaju obitelji, žene i djecu, grade se poštenima i pitomima ali ubijaju svirepo pa u žaljenju moraliziraju o lijepoj obitelji ubijenog. Žele izazvati našu sućut i stvoriti opće opravdanje umjesto svog kajanja i priznanja krvavih zločina. Neposredno pred smrt oni se ispovijedaju ali ne priznaju ništa, čak ni kad su svi njihovi već mrtvi. Važno je sačuvati sustav koji ih je stvorio i plaćao godinama. Ma koja ista istijaca RH duboka država.

moralna prostitutka ruši predsjednika

Nekakva Stormy Daniels ponaša se gore nego prostitutka: uzme velik novac, uzme ga i drugi put, a zatim javno glumi moralnu vertikalu. Izjavljuje kako nije bilo prisile, kako je Trump bio korektan, čak je i napojnica bila u redu, a sada ne da ga optužuje nego viče: „Želim ga iza rešetaka!“ A zašto? Zato što od takvih izjava očekuje inkasirati još jedan velik novac od Trumpovih protivnika. There is no business like a porn business… Amerika još nikad nije vidjela ovakvu anti-kampanju protiv nekog kandidata za predsjednika, a kamo li ovoliku histeriju koja traje već godinama.

Napumpanom, a i te kako dohodovnom mržnjom Stormy sada laje na sve strane pa osim rešetaka za Trumpa zahtijeva još i ovo: „neka služi kao dobrovoljna boksačka vreća u skloništu za žene!“ Je li se to Stormy nacionale naglo feministički osvijestila? Ispunila pravednom mržnjom na sav muški rod? Shvatila da je njezino tijelo bilo roba, pa onda sada kad je to dokučila kriv je naravno Trump, nije valjda ona donijela krivu, a dragovoljnu odluku. Nije valjda ona bila ta koja je pristala, a drugih se usput „ne sjeća“.

Dirljivo kako je za ovu novonastalu moralistkinju „svjedočenje na sudu bilo zastrašujuće“ jer su je porotnici gledali. Neš ti problema za nju. A tu su već i njezine opširne post coitus duševne boli i patnje: „Za mene nije gotovo, nikada ne će biti gotovo za mene.“ Razumljivo jer to je velik rudnik love, moglo bi se još godinama ništa ne raditi, a masno inkasirati.

Zanimljivo kako joj se naglo osvježilo pamćenje baš sada u predsjedničkoj pretkampanji, nakon seksa iz daleke 2006. Bit će joj netko (opet) pomogao. I nije ona nikakva ni glumica ni porno, ona je prostitutka koja se lukavo podmetnula na prodaju bilo kome čiji je novčanik dovoljno debeo. Najsmješnija mi je tvrdnja kako je ona bivša prostitutka. A sad si stvara novo zanimanje slične vrste, nov kruh bez motike: optuživanje i ucjenjivanje. Ona koristi svojih pet minuta „slave“ ali potpisala je čak i ugovor o šutnji pa se toplo nadam da će po njemu i sudski odgovarati. Ukoliko joj slučajno ne pukne guma na jednoj od auto-cesta.

EU izbori po HTV-eu

Nedjelja 19 sati, izbori su zatvoreni, prve izlazne ankete su na stolu. Očekivano HDZ je potukao SDP sa 6:4. No Domovinski pokret je potukao Možemo s 8:5 ali na HTV-ovu grafičkom prikazu nastavlja se potpuna nekorektnost prema Domovinskom pokretu. S lijeva na desno u krugu DP je zadnji na listi, poslije Možemo kojeg je potukao za 3% !!  Hrvatski su mediji još uvijek u velikom problemu s tom rigidnom, rigidnom krajnjom desnicom, čak i onda kad ona pobjeđuje! Dokle će to biti tako ideološki i toliko jadno?

Javor Novak