U spomen na hrvatskog viteza Stipu Javora

 Dana 27. ožujka ove godine, navršava se 81 godina od smrti Stipe Javora, junaka, domoljuba, revolucionara i mučenika koji je živio i umro za svoj narod i Hrvatsku. Još za života, Hrvati su ga s pravom doživljavali kao nacionalnog junaka. Čvrsti, stameni, nepokolebljivi revolucionar, svojim je prkosom i dostojanstvom i u vrijeme kad su ga vezivali, mučili i lomili mu kosti, svjedočio o svojoj nadmoći nad dželatima.

Add a comment

Opširnije...

Krvava svadba generala Koste Nađa

http://1.bp.blogspot.com/-YJu3e4lluAk/VlLXsugfkyI/AAAAAAAAl1g/hBcHRSfjF-g/s1600/dusanka%2Bi%2Bkosta%2Bnadj%2Byugopapir.jpgTitin general se ženio u Celju dok su partizani zvjerski ubijali u nedalekoj Hudoj Jami

»...Ušavši Zagreb ujutro 9. maja, nepune četiri godine poslije ilegalnog odlaska odatle u partizane, Nađ se ponadao da će upravo tog dana „slaviti pobjedu nad fašizmom“. Ali izvještaji što su stizali iz divizijskih štabova nisu govorili u prilog slavljenju.

Add a comment

Opširnije...

Na pune grabe tijela u Teznom zemlju je probijala crvene pjena od krvi i sukrvice

Related image (Po svjedočanstvu očevidca Grge Šole)

“Kada smo tamo došli imali smo što vidjeti; pancer-grabe koje su bile široke oko pet metara, a išle su na cik cak, bile su pune ljudskih tijela. Na pune grabe tijela bilo je bačeno svega 15 cm zemlje kroz koju je probijala crvena pjena od krvi i sukrvice, debljine 15-20 cm. To je bilo zastrašujuće! Naš zadatak je bio da preko te pjene naspemo zemlju, pa smo je i nasuli, debljine oko jedan metar”.

Add a comment

Opširnije...

Svijeće za Gračane

Image result for candle gif animationAko su nekog vašeg ubili i zakopali na trasi tramvajske pruge u Gračanima, imate sjajne šanse da mu se grobno mjesto označi, a da njegovi vremešni pretci dobivaju tako željenu mogućnost da svom rođaku zapale svijeću. Ako su, međutim, nekog vašeg ubili izvan današnje trase travmajske pruge u Gračanima, sad je već prilično izvjesno da nikada nitko neće otkriti mjesto njegova stradavanja.

Add a comment

Opširnije...

Bled: Gdje je točno boravila 'Ubilačka četa' s Kočevskog roga?

 U svibnju 1945. godine dio zarobljenika iz britanskih je logora u južnoj Austriji vraćen u Jugoslaviju željezničkom prugom Klagenfurt-Rosenbach-Hrušica-Jesenice, odnosno kroz tunel Karavanke dug 7865 m. Zarobljeničke kolone dalje su se kretale prema Ljubelju i Kranju, a zatim prema Ljubljani. Križni put jednim dijelom se nastavlja prema Zagrebu, drugim prema Novom Mestu i Karlovcu, a trećim prema Kočevskom Rogu.

Add a comment

Opširnije...

Partizanski pokolj u Gračanima: 20 jama s najmanje 783 žrtve

Image result for gračani partizanski zločiniBudući da su radovima ispod Sljemena ponovno aktualizirane žrtve partizanskih zločina na sjeveru Zagreba i u pokrajnjim naseljima u svibnju 1945. godine, prisjetimo se osnovnih činjenica o tome tko je, kako i zašto dolaskom komunista na vlast ubijen u Gračanima. Organizirane egzekucije u Gračanima su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10./11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja.

Add a comment

Opširnije...

Vukovarska majka Kata Šoljić

Image result for kata šoljić(Povodom dana žena, prisjetimo se naše velike heroine – Vukovarske majke KATE)

– Kad neki mali grad poput Vukovara ima svoju – Vukovarsku Majku, a svoju majku nemaju niti zna-menite europske i svjetske metropole, tada će se neupućeni namjernik upitati, o kakvoj se to majci radi?

Add a comment

Opširnije...

Udba likvidirala 17.02.1975. Nikicu Martinovića 2.dio

Image result for udbaUdbaška obitelj Dorič ostaje u SR Njemačkoj

Supruga Milana Dorića ne pristaje na povratak u Jugoslaviju, tako da udbaška obitelj Dorič ostaje u SR Njemačkoj. “Hanzi” i dalje “ustašuje” po Njemačkoj, surađuje s Nijemcima, Austrijancima i pomalo s Amerikancima, a sve pod dirigentskim štapićem slovenske Udbe, koja ga najviše i financira.

Add a comment

Opširnije...

Partizanska silovanja i ubijanja u Brčkom

Image result for partizanska ubijanjaBRČKO – POPIS 1.188 ŽRTAVA PARTIZANA SAMO U BRČANSKIM SELIMA ( Silovanja, likvidacije ranjenika i civila)

Kako je za Hrvate Brčkog izgledalo tzv. oslobođenje 1945. godine., najbolje nam govori to da su partizani ubili doslovno iz svake obitelji barem jednog člana, da je preko 2.300 djece ostalo bez očeva, da je preko 1.200 majki ostalo bez sinova, skoro 1.000 žena bez muževa, preko 1.200 očeva bez sinova, bake i djedovi bez unučadi.

Add a comment

Opširnije...