Kočevski rog - stratište preko 40.000 Hrvata

U Kovčevski Rog su krajem svibnja i početkom lipnja 1945. godine dovedene žrtve iz Bleiburga. Iste se godine ondje odvio najveći genocid nad hrvatskim narodom. Likvidacije nisu bile nužno zlo, greška ili likvidacije suradnika okupatora. To je bio planirani genocid protiv čovječanstva u ime ideologije, u ime komunističke revolucije.

Add a comment

Opširnije...

10. travnja 1941.godine - uspostava Nezavisne države Hrvatske

 Image result for proglašenje ndhMisleći da su se napokon oslobodili svih srpskih i jugoslavenskih okova i robovanja, Hrvati su 10. Travnja doživjeli kao nešto veliko, povijesno i dugo iščekivanom DELIRIJU nije bilo kraja. Kao što je rekao i prvi predsjednik Obnovljene Hrvatske Države dr. Franjo Tuđman, NDH je bila i izraz težnji hrvatskog naroda za neovisnošću, a ne samo puki hir Sila Osovine.

Add a comment

Opširnije...

U spomen mojim dragim suborcima!

Image result for sretan 10.travnjaČestitke uz novu obljetnicu Desetoga travnja, obnove naše NDH za spas i oslobođenje hrvatskoga naroda, u svojoj povijesnoj, prirodnoj i etničkoj domovini, između visokih Alpa, velikih rijeka i plavoga mora, kada želismo obnoviti svoju slobodnu i nezavisnu državu Hrvata, na prostorima slavnih nam Kneževina i Kraljevina Hrvatskih.

Add a comment

Opširnije...

Udbaši u svojim kućama imaju tajne bunkere

Image result for udbaški bunkeri(Leljak otkrio u Sloveniji 300 a u Hrvatskoj i BiH vjerojatno ih ima mnogo više)

Tajni Udbini bunkeri namijenjeni su za skrivanje ljudi, pohranu oruža i sredstava za tihu likvidaciju, poput “olovka 1”, “olovka 2” sa smrtonosnim cijankalijem, “lula”, “štap” i ”kišobran” s prigušivačem. A bili su opskrbljeni i obilnom količinom novca

Add a comment

Opširnije...

U spomen na hrvatskog viteza Stipu Javora

 Dana 27. ožujka ove godine, navršava se 81 godina od smrti Stipe Javora, junaka, domoljuba, revolucionara i mučenika koji je živio i umro za svoj narod i Hrvatsku. Još za života, Hrvati su ga s pravom doživljavali kao nacionalnog junaka. Čvrsti, stameni, nepokolebljivi revolucionar, svojim je prkosom i dostojanstvom i u vrijeme kad su ga vezivali, mučili i lomili mu kosti, svjedočio o svojoj nadmoći nad dželatima.

Add a comment

Opširnije...

Krvava svadba generala Koste Nađa

http://1.bp.blogspot.com/-YJu3e4lluAk/VlLXsugfkyI/AAAAAAAAl1g/hBcHRSfjF-g/s1600/dusanka%2Bi%2Bkosta%2Bnadj%2Byugopapir.jpgTitin general se ženio u Celju dok su partizani zvjerski ubijali u nedalekoj Hudoj Jami

»...Ušavši Zagreb ujutro 9. maja, nepune četiri godine poslije ilegalnog odlaska odatle u partizane, Nađ se ponadao da će upravo tog dana „slaviti pobjedu nad fašizmom“. Ali izvještaji što su stizali iz divizijskih štabova nisu govorili u prilog slavljenju.

Add a comment

Opširnije...

Na pune grabe tijela u Teznom zemlju je probijala crvene pjena od krvi i sukrvice

Related image (Po svjedočanstvu očevidca Grge Šole)

“Kada smo tamo došli imali smo što vidjeti; pancer-grabe koje su bile široke oko pet metara, a išle su na cik cak, bile su pune ljudskih tijela. Na pune grabe tijela bilo je bačeno svega 15 cm zemlje kroz koju je probijala crvena pjena od krvi i sukrvice, debljine 15-20 cm. To je bilo zastrašujuće! Naš zadatak je bio da preko te pjene naspemo zemlju, pa smo je i nasuli, debljine oko jedan metar”.

Add a comment

Opširnije...

Svijeće za Gračane

Image result for candle gif animationAko su nekog vašeg ubili i zakopali na trasi tramvajske pruge u Gračanima, imate sjajne šanse da mu se grobno mjesto označi, a da njegovi vremešni pretci dobivaju tako željenu mogućnost da svom rođaku zapale svijeću. Ako su, međutim, nekog vašeg ubili izvan današnje trase travmajske pruge u Gračanima, sad je već prilično izvjesno da nikada nitko neće otkriti mjesto njegova stradavanja.

Add a comment

Opširnije...

Bled: Gdje je točno boravila 'Ubilačka četa' s Kočevskog roga?

 U svibnju 1945. godine dio zarobljenika iz britanskih je logora u južnoj Austriji vraćen u Jugoslaviju željezničkom prugom Klagenfurt-Rosenbach-Hrušica-Jesenice, odnosno kroz tunel Karavanke dug 7865 m. Zarobljeničke kolone dalje su se kretale prema Ljubelju i Kranju, a zatim prema Ljubljani. Križni put jednim dijelom se nastavlja prema Zagrebu, drugim prema Novom Mestu i Karlovcu, a trećim prema Kočevskom Rogu.

Add a comment

Opširnije...

Partizanski pokolj u Gračanima: 20 jama s najmanje 783 žrtve

Image result for gračani partizanski zločiniBudući da su radovima ispod Sljemena ponovno aktualizirane žrtve partizanskih zločina na sjeveru Zagreba i u pokrajnjim naseljima u svibnju 1945. godine, prisjetimo se osnovnih činjenica o tome tko je, kako i zašto dolaskom komunista na vlast ubijen u Gračanima. Organizirane egzekucije u Gračanima su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10./11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja.

Add a comment

Opširnije...