Zadnji komentari

Ispod travnjaka Trga dr. Franje Tuđmana zakopane žrtve komunističke vlasti od 1945. do 1948.

“Zakaj nitko dosad nije o tome pisao i zašto se nitko nije do sada ‘sjetio’ nešto napraviti s tim trgom, preurediti ga?, kaže S.M., 84-godišnja umirovljenica, vrlo vitalna i energična gospođa (podaci poznati redakciji). “Možda upravo stoga, kako bi to rekel moj sin, jer je to već “poznata urbana legenda” da je Trg dr. Franje Tuđmana grobište o kojem nitko ne progovara niti se itko usudi o tome pisati”, nastavlja pravim ”agramerskim” rječnikom u razgovoru za naš portal.

Add a comment

Opširnije...

Zločin muslimanskih postrojbi u selu Uzdol 14.09. 1993.

Na današnji dan  14.09 1993   pripadnici “Prozorskog bataljona”, uz sudjelovanje još nekoliko postrojbi u ranim jutarnjim satima upadaju u selo Uzdol i pri tome čine nezapamćen zločin. Kolju, masakriraju i ubijaju sve što su stigli. Također, pljačkaju I pale sve što im dolazi pod ruku. Ubijaju starce od osamdeset godina, ali i djecu od desetak. U svom krvavom piru ubili su 41 Hrvata, 29 civila i 12 vojnika HVO-a.

Add a comment

Opširnije...

Zorica Vuković: U spomen mome suprugu - pismo s ratišta..

Ostadoh nijema. Teško je opisati kako se osjećam. Nakon vrelih dana ovoga ljeta, rasplaka se kiša i potopi moju tugu. Otišao je na isteku prve nedjelje u rujnu još jedan hrvatski branitelj, previše brzo, moj suprug Branko, pripadnik 101. brigade, 3. bojne, dragovoljac Domovinskog rata i sudionik „Oluje“. Svojoj bojni dali su naziv „Mučenici“.

Add a comment

Opširnije...

Četiri svećenika i civile strijeljali u Kozici,krv je dugo izbijala iz zemlje

(Partizanka strgala ogrtač sa don. Nike i prekrojila u suknju)

U Kozici 04. studenoga 1944. godine., partizanskim zločinom i njihovom nevinom krvlju bi ispisana naša povijest. I krvlju onih čija imena bijahu upisana na nadgrobnoj ploči 2001. na mjesnom groblju u Kozici općina Vrgorac. Na ploči piše:”Dođite i vidite okrunjene mučenike!” To su:

Add a comment

Opširnije...

Gradačkom župniku Jakovu Barišiću zgulili kožu s tjemena i čela, jednu stranu lica posve izrezali

“Kada su ga počeli mučiti on se glasno prekstio i počeo moliti Oče naš. Ne zna se sve točno, kako je teklo mučenje, samo se vidi na tijelu na više mjesta ubod nožem te jedan ili dva hica. Noge su mu bile isparane noževima. Zgulili su mu kožu s tjemena i čela, jednu stranu lica posve izrezali, također nos i bradu. Ne zna se kada su mu glavu unakazili, da li živome ili mrtvom.

Add a comment

Opširnije...

Što su HOS-ovi junaci učinili za Dubrovnik i zašto ih mediji kriminaliziraju?

Uz zahvalnost i ne zaborav svim herojima Srđa, ne zaboravimo danas i u budućnosti da su na Srđu kada je Dubrovnik bio pred padom bili i junaci iz HOS-a. Ne zaboravimo to kada će im se htjeti skidati ploče, mijenjati ratni grb, kada će ih kukavice i dezerteri htjeti fašizirati, kada će ih mediji (po nalogu) razapinjati. Ne zaboravimo HOS ne samo u Vukovaru, Bogdanovcima, već i Dubrovniku, Gospiću, Škabrnji, Pakracu…

Add a comment

Opširnije...

HOS u Domovinskom ratu

Slikovni rezultat za hos rat

U jučerašnjoj emisiji Duh ratnika voditelj i glavni urednik Dražen Šemovčan – Šeki ugostio je uglednog povjesničara i Hrvatskog branitelja Stipu Pilića. Tema njihovog razgovora bila je HOS u Domovinskom ratu. Cilj emisije bio je naglasiti činjenicu da su pripadnici HOS-a bili legitimna postrojba i da su oni također Hrvatski branitelji. Oni su u najtežim trenutcima kada se Hrvatska branila “golim prsima” stali u obranu svojega Doma i mnogi od njih su podnijeli stravičnu smrt za Hrvatsku Domovinu.

Add a comment

Opširnije...

Blanka Matković: Imotska krajina u Drugom svjetskom ratu i poraću

Tijekom Drugog svjetskog rata i prvim godinama poraća stanovništvo svih hrvatskih krajeva bilo je izloženo različitim oblicima nasilja koje je doseglo svoj vrhunac između ljeta 1944. i ljeta 1945., odnosno u razdoblju kada su se masovni zločini događali diljem zemlje, a brojni hrvatski zarobljenici – vojnici i civili – mučeni i likvidirani na stotinama stratišta od Slovenije do Makedonije.

Add a comment

Opširnije...

Jama Rudina na otoku Šolti jedna od tisuću do sada pronađenih stratišta Hrvata samo u Hrvatskoj (Cvjetko Bezić mučenik za vjeru)

Jama “Rudina” na otoku Šolti još jedno je stratište Hrvata i svjedočanstvo komunističkih zločina. Na mjestu ovog stratišta su 22. rujna 1943. godine., mučeni, pogubljeni i bačeni Šoltani: Cvjetko Bezić, Božan Pavela, Leonardo Mladinov, Vice Mladinov, Jugoslav Kučić i Tonka Antunović.

Add a comment

Opširnije...

N.Banić i M.Koić: Ljetna ofenziva: Crvena magla kod Knina

U ovom članku slijedi nastavak ljetne ofenzive korištenjem dokumenata projekta Dotršćina koja je započeta u prethodnom članku. Budući da je tragove jasenovačke masovne prevare moguće pronaći na mnogo mjesta i budući da je Knin ovih dana u središtu pozornosti zbog proslave pobjede na srpskim agresorom, možda je najprikladnije i ovaj članak početi jednom kninsko-jasenovačkom vezom.

Add a comment

Opširnije...

U šumi Kozjača u Karlovcu pronađeno 17 žrtava, dok je na samo četiri grobišta pronađeno 500 žrtava partizanskog terora (logor Dubovac)

U šumi Kozjača u Karlovcu izvršeno je iskapanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica. Pronađeni su ostaci 17 žrtava partizanskog terora, potvrdio je istražni sudac Ivan Perković. Perković dodaje kako je na ostacima 17 pronađenih žrtava vidljivo da su ljudi bili vezani žicom. Na jednoj lubanji se nalazi prostrijelna rana.

Add a comment

Opširnije...

Još o partizanskim zločinima 4.dio

Geganovci

Jedna skupina Ramljaka odlučila je na silu odgovoriti silom. Vodio ih je Stipica Sičaja, zvani Gegan. Gegan je nakon stvaranja stare Jugosalvije 1918. godine pobjegao iz srpske vojske zajedno s Redžom Kovačem iz Sovića i dvije godine “komitovao”, pri čemu je naišao na zaštitu katolika i muslimana ovoga kraja.

Add a comment

Opširnije...

Još o partizanskim zločinima 3.dio

O pokolju se nije smjelo govoriti

O četničkim razbojstvima u Rami pročulo se ubrzo nakon njihova odlaska u istočnu Hercegovinu. Ali za vrijeme rata bilo je takvih razbojstava odveć često da bi se samo o Rami govorilo. Nakon rata Rama je vrijedila dugo kao “ustaški kraj”, jer je u njoj dugo djelovala “ustaška milicija” Stjepana Sičaje, zvanog Gegan, i jer Rama nije prihvaćala partizanski socijalizam.

Add a comment

Opširnije...

Još o partizanskim zločinima 2.dio

Fra Franjo Žilić, koji je također bio među opkoljenima u samostanu opisuje požar crkve na sličan način: “Sa sakristije je plamen prešao na crkveni krov, jer je zgrada bila u vezi s crkvom. Zapalio se najprije krov zapadne lađe, od njega onaj iznad srednje lađe i konačno onaj s istočne strane. Vatra je zahvatila i toranj”.

Add a comment

Opširnije...

Ovo je ‘Srbin’ koji je bio za dom spreman!

Image result for stojan vujnović srbin

Stojan Vujnović rodio se u selu Andrijaševci pokraj Vinkovaca. Prije rata se oženio i dobio kći. Na samom početku agresije na Hrvatsku pridružio se postrojbama vinkovačkog HOS-a. Sudjelovao je u mnogim borbama u okolici Vinkovaca (Komletinci, Mala Bosna, Nijemci) i ubrzo postao zapovjednik jednog od vodova vinkovačkog HOS-a.

Add a comment

Opširnije...

JAMA “RUDINA” na otoku ŠOLTI – Još jedno među više od tisuću do sada pronađenih stratišta i jama u RH

JAMA “RUDINA” NA OTOKU ŠOLTI – JOŠ JEDNO STRATIŠTE HRVATA I SVJEDOČANSTVO KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

Još jedno među više od tisuću do sada pronađenih stratišta i jama u Republici Hrvatskoj gdje su boljševički sotonisti mučki ubijali i u jame bacali hrvatski i katolički puk – JAMA “RUDINA” na otoku ŠOLTI .

Add a comment

Opširnije...