Javor Novak: Pod napadom smo pirata

Pin It

Novi hakerski napad: Napadnute dvije poznate hrvatske tvrtke - tportal

Jadrolinija kaže da su u pitanju sitniji kvarovi polovnoga trajekta za kojeg je normalno da se češće kvari. Čak i nakon temeljitog i skupog servisa? Notorna je stvar da rukovodstva raznih poduzeća jako vole polovne transakcije jer za njih je manča najveća. Opće je poznato da je berivo tada najveće, a zna se tko ga između sebe dijeli. Kaznene odgovornosti za tu notornu rabotu (još) nema.

S obzirom na količinu „kvarova“ trebamo se upitati: je li riječ o kvarovima ili i o piratskim napadima kojima je RH proteklih tjedana iznimno jako zahvaćena? Bolnice, ministarstva, FINA, zrakoplovne luke, brodovi… Naši su kratko-prugaški trajekti tako postali kruzeri u iznenadnoj plovidbi bez cilja. Putnicima na neželjeno. Jadrolinija je odlučila kvarovima osnažiti svoju trajektnu flotu? Za sve to, tu je malo puno previše slučajnosti. Što je slijedeće?

Još prije 2000-ih godina admiral pobjedničke vojske Davor Domazet Lošo javno je nastupao s tezom o hribridnome ratu. A zatim su uslijedile i takve njegove poznate i čitane knjige. Detaljne i analitičke. Sjetimo se sada dvadeset godina unatrag koliko su ga tada glavnostrujaški mediji bili vrijeđali: samo što ga nisu proglasili paranoikom, ismijavali su ga i rugali se nekakvome „njegovome“ hibridnome ratu. Danas kad sve to živimo, nitko se od njih više tom terminu ne smije, ne pada im to na pamet, dapače, sada ga koriste za opis hrvatske napadnute realnosti. Kakve mi službe imamo koje to mogu spriječiti? Očito vrlo slabe.

budalasto i štetno hvaljenje

Da li nam je sve to trebalo, da budemo toliko izloženi piratskim napadima najvjerojatnije iz Rusije ali nije isključeno i iz našeg pravoslavnog susjedstva? Da se vječni Izbavitelj u naše ime nije toliko hvalio (i još se hvasta!) vojnom pomoći, financijskom pomoći Ukrajini, da se nije toliko grlatio protiv Putina, bi li mi danas bili tako jako izloženi brojnim piratskim napadima koji se krivo nazivaju kibernetičkim ili hakerskima? 

Zar nismo mogli potiho, kao i mnoge veće europske zemlje, pomagati Ukrajinu lijekovima umjesto oružjem, liječenjem ranjenika ili prihvatom izbjeglica? Ne, Izbavitelj se morao vojno hvastati umjesto da se ponašao u skladu s (minornim) položajem Hrvatske na europskoj pozornici. Zar smo trebali istrčavati pred rudo umjesto da smo i ratno huškanje prepustili jednoj velikoj i moćnoj Americi, Engleskoj ili Francuskoj (čiji je to uostalom prvenstveno rat)? U koji nas je to velik rizik Izbavitelj ugurao? Zar mi nismo beznačajno mala država na geopolitičkoj karti Europe, pogotovo svijeta? Sad zato naravno imamo piratsko rušenje svih krucijalnih državnih sustava i plaćamo ogromnu cijenu njegova nepotrebnog i ulizivačkog dodvoravanja predragoj mu Ursuli von der Leyen, koja je uostalom ionako puna svojih afera „pa ih njiše“.

što nam to rade s djecom!?

Do koje su nas mjere obuhvatile pipcima sve te nekakve tzv. civilne udruge koje su otvoreno ekstremno ljevičarske i jasno političke i (pre)plaćene iz državnog proračuna, kakve dakle nevladine udruge, najbolje nam pokazuje vrijedan i analitički članak portala narod hr. od 26. srpnja. U njemu je sva ta pošast detaljno opisana: https://narod.hr/hrvatska/partneri-rodnih-studija-izvan-visokoskolskog-sustava-lgbt-udruge-tomasevicev-institut-novosti. Riječ je o poplavi udruga koje sve pušu u isti rog: odnarođivanje, odium spram obitelji i rodoljublja, pripadnost nekakvim kvazi slobodarskim i kvazi modernim i kvazi liberalnim usmjerenjima. Ali kad se pokušaju na njih primijeniti ista ta proklamirana stajališta tada nestaje i sloboda i liberalizam: djeca moraju učiti i usvojiti njihova polutanske dogme!

Koliko je sva ta fronta utemeljena na pravu, najbolje nam je pokazala Zambijska afera usvajanja djece o kojoj danas ne možemo više čuti ni be ni mu. A ako vam se čini da je riječ fronta prejaka i prenaglašena evo vam udruga koje stoje iza ovakvog nasilja nad djecom: Zagreb Pride, Institut za političku ekologiju, Pupovčeve Novosti, Rodne studije, vladini uredi (Ured za ravnopravnost spolova i prava nacionalnih manjina, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom) (!), Centar za ženske studije, CESI, Ženska soba, Centar za mirovne studije, LORI, Kontra, Trans AID, KolekTIRV, Kurziv, K-Zona, Kulturtreger, BIRD (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (!), Institut za političku ekologiju, feministički kolektiv fAKTIV… itd. itd. Mediji i izdavačke kuće koje će pratiti i surađivati s rodnim studijima već su: Jesenski & Turk, MaMa (Multimedijalni institut), Durieux, Fraktura i naravno: Pupovac s Novostima. Iz svega je ovdje riječ ni o čemu drugome nego o širenju ideologije koja je sasvim strana hrvatskom vjerničkom ali i građanskom biću, a što čini veliku većinu hrvatskog izbornog tijela. Utoliko je riječ i o evidentnom nasilju manjine nad većinom koja se u Hrvatskoj razmilila još od vremena kriminalca Sanadera.

degutantno

Više je nego odurno do koje mjere se političari u Hrvatskoj bahate i pljuju narodu u lice. Izbori su prošli i sad misle da mogu raditi što hoće. Posebno je odurno što taj prijedlog o povišenju plaća gura i Domovinski pokret. Od sad ću ih zvati ne DP nego PD (Plenkovićevi dečki). Zašto su šutjeli o svojim plaćama prije izbora? U uvjetima visoke inflacije koju nam frizirano prikazuju niskom, u uvjetima kad nikada nismo čuli u Hrvatskoj ni kod plaća, a još manje kod mirovina da bi one rasle za 30 %, političari sami sebi (i to po žurnom postupku!) povisuju plaće za čak 60 %!! Njima treba dizati plaće? Onima koji svako malo izrone u nekoj (naravno financijskoj) aferi? Saborskim neradnicima treba povisiti plaće? Degutantno. Kaže Izbavitelj da će više plaće „dužnosnika“ (kako si tepa) ujedno biti i mjera smanjenja korupcije. Znači priznaje ju u redovima svojih političara. U redovima svojih odabranika za koje on nikad „nije“ odgovoran.

I sve to pri zataškavanju kojim se govori samo o visini njihovih plaća, a godinama se marljivo prešućuju sve one njihove privilegije, dnevnice, naknade za odvojen život, plaćanje režija za „podstanare“, vozikanja u službenim najluksuznijim automobilima, vozikanja u helikopterima i zrakoplovu, privilegirane mirovine, pola godine plaća nakon odlaska s dužnosti, privilegirana cijena ručka u Saboru, privilegirani bankovni krediti bez kamata, privilegirani obrtnički radovi gdje god im treba od stana u Zagrebu do vila na moru… Ovome nema kraja! „Istraživački“ ih se novinari to ni ne usuđuju priupitati. Ni blizu. A imali bi štofa za nizanku članaka od proljeća pa do jeseni. Kako to, ne usude se? 

 Zar im sve to nisu masni dodatci na plaći? I sada povrh svega toga još 60 % više!! Pa da je i „samo“ 20 % bilo bi nakaradno, bezobrazno i degutantno. Građani su ogorčeni ali tko njih uopće pita! Gdje su sada peticije, referendumi? Gdje je bajna oporba? Politici u Hrvatskoj treba radikalno smanjiti plaće i to uskladiti s prosječnim plaćama i prosječnim hrvatskim mirovinama. Neto plaća političara ne bi smjela biti iznad omjera 1 : 3  upravo zbog svih ovih brojnih drugih (a skrivenih!) njihovih privilegija. Upravo zbog galopirajuće inflacije koja već godinama gadno pritišće hrvatske građane ali ne i njih!

Zaklinju nam se u transparentnost, a mažu nam i lažu, glumataju s nekakvim Povjerenstvom za sukob interesa, a ovamo nikada nismo vidjeli popis usluga koje je pojedini zastupnik ili drugi političar privilegirano koristio u protekloj godini. Tobože nije prijavio ženin polovni auto, a ono pobrao je najmanje 5.000 eura mimo plaće. Da smo nekakva demokracija i pravna država trebali bismo saznati sve redom: od kamata na kredite, korištenja vozila i letjelica do raznih obrtničkih usluga. Tek tada bismo mogli reći: stvarna plaća nekog političara iznosi toliko i toliko. Daa, ali onda političar ne bi bio najbolje plaćen „zaposlenik“ u Hrvatskoj. Onda se u politiku ne bi gurali toliki ljudi i stranke, toliki ustavni suci. Svi bi oni do slasti i masti bez rada, a na grbi naroda. Tobože poravnanje s europskim plaćama. U stvari tek bi zamračivali svoje stvarne prihode. Jedno malo pitanje: Koliko predmeta godišnje riješi naš vrli Ustavni sud?

Meni stvarno nije u redu da ministar Butković u Ministarstvu ima 42-gu plaću od vrha, kako sam kaže. Ali tko sam ja? On se do sada nikada nije bunio na takvu plaću, prema tome očito mu je ona bila i te kako potpuno dovoljna. Možda i nekim drugima nije u redu da je on 42-gi od vrha ali to se vrlo lako može riješiti: 41-om zaposleniku u tom ministartsvu treba proporcinalno smanjiti plaću. Jednostavno. Ne znam zašto se uvijek gleda samo prema gore, može i malo prema dolje kako bi drugovi političari u Hrvatskoj napokon lakše shvatili i razumjeli inflaciju „od 3 %“ pod kojom narod grca.

Političarima treba smanjiti plaće jer oni ne troše na hranu, ne plaćaju servis automobila, ni gume, ni tehnički, ni registraciju, ni osiguranje, ni peruckanje s poliranjem svako malo, a ni benzin niti garažu. Kad negdje putuju automobilom ne plaćaju ni cestarinu ni mostarinu, a niti trajekt. Vrh politike ne plaća ni ljetovalište za sebe i obitelj. Sad uzmite u račun sve ove stavke, zbrojite ih i dodajte na svoju plaću. Čak ni onda kad vam plaća nije ni blizu onoj političarevoj, zamislite koliko biste novca imali!    

Sad na sve to još dodajte koliko bi vaši krediti mogli biti veći da vam banka ne zaračunava kamate. Nakon svih tih lanaca privilegija oni sebi dižu plaće za 60 %!! Treba imati obraza pa to tražiti i još to tako žurno provoditi u djelo.

I onda to drsko laganje i uspoređivanje plaća političara u Hrvatskoj s onima u Europi. Pa zar Hrvatska ima BDP kao jedna Njemačka, Austrija, Francuska? Pa mi nismo u trideset godina bili kadri dostići ni jednu malu Sloveniju! O čemu oni pričaju? I sada što, mi bismo se uspoređivali? Pa gdje su nama europske plaće i mirovine? Koja plitka laž, koje prozirno obmanjivanje. Pogledajte i što rade s brzinom isplate: umirovljenici korekciju već po drugi put dobivaju sa kašnjenjem od 3-4 mjeseca i to bez saborske procedure, to je davno riješeno. Ali kada je u pitanju povećanje plaća političarima tada je to žurna procedura, čak i usred ljeta - za mjesec dva! Može li bezočnije? I to je samo čin 1.: najesen žele i „izmjene“ koeficijenata! Ovo "izmjene" uvijek se zlorabi kad cijene idu naviše. Tako će biti i s njihovim plaćama.

Gdje su sada peticije i referendumi? Kako to da po ovom pitanju nemamo neki drugi Hod? Primjerice Hod za viši standard? Kako to da nemamo molitelje po svim trgovima za bolji život i poštenije političare? Kako to da ovakva ogromna povišenja plaća političara ekspresno prolaze bez revolta, bez demonstracija? Čak ni od (kupljenih?) sindikata? Degutantno je to i za političare ali bome i za narod. Svaka čast onim lokalnim političarima koji ovo povišenje odbijaju primiti, nije im ono ni moralno niti etičko. Srećom ima takvih političara ali ih je jako malo.

škrti „donatori“

Uzmite samo bračni par Raspudić, njihovi će prihodi ovim amoralnim povećanjima nabujati za čak oko 3.000 eura mjesečno! Oni imaju i malu djecu. Ne bi li bilo prirodno i humano da se upravo oni, samo jedan jedini mjesec u godini odreknu svoga povećanja plaće? Ne bi li bilo prirodno da pokrenu ujedinjavanje svih saborskih klubova da se časni saborski zastupnici samo jedan bijedni mjesec odreknu jedne tisuće eura? Recimo za dječju bolnicu u Klaićevoj ili na Srebrnjaku. Ili za neki medicinski odjel u zagrebačkim bolnicama. Tako bi se moglo prikupiti čak 140.000 eura! Zar bi to ikoja hrvatska bolnica odbila? Ali njima to nije ni na kraj pameti! Čak ni kada je u pitanju samo jedan jedini mjesec. Drugovi samo vi grabite amoralno dalje, na vlastitu sramotu. Pamtit ćemo vas po njoj!

Olimpijada srama

Nitko nema ništa protiv športa, olimpijade, ali...zašto već desetljećima nositelj olimpijadâ nije sâm šport, nego je glavna parada, vatromet, cirkus, trošenje milijardi eura na ceremoniju? Zašto traje skorojevićevska utrka tko će imati raskošnije otvorenje? K tome ta ceremonija već vrijeđa i katolike, uostalom i sve kojima je imalo stalo do ukusa. Ne bi li bilo mnogo športskije, a u duhu igara i daleko plemenitije sav taj golem novac skrenuti u humanitarne, medicinske ili u donacije potrebitima, a ne u isprazni karusel za milijarde polupismenih lunapark-gledatelja koji uživaju u tom šupljem tv-šarenilu? Nismo li već odavno došli do potpune suprotnosti olimpijskome duhu? Ceremonija otvorenja Olimpijade tako je postala vrlo slična najvećem međunarodnom neukusu: Eurosongu. Sutra će nam i političari plesati u suknjicama.

kafilerija Goran Grlić Radman

Nisu samo Sesvete kraj Zagreba u određenom dijelu godine pogođene gadnim smradom iz kafilerije obitelji G. G. Radmana. On cijele godine pogađa cijelu Hrvatsku. Bez filtera! Treba li godinama ikome u Hrvatskoj crtati kako Crna Gora još nije priznala ni svoju agresiju na Hrvatsku iz 90-ih? Treba li ikome crtati da je najmanje pola crnogorskog parlamenta u rukama Srbije, vojvoda i otvorenih četnika? I onda se ranč krepalih goveda i konja G. G. Radman odlučuje na velehrabar potez: trojici od barem dvadeset "crnogorskih" vojvoda četnika, RH zabranjuje ulazak u državu! Kako hrabro! Ma kad prije? A gdje je nestao protest Hrvatske upućen EU i NATO-u? Gdje je nestalo pitanje za Europsku komisiju? Gdje je izostalo povlačenje hrvatskog veleposlanika iz C. Gore? Gdje izbacivanje njihovog četničkog veleposlanika iz Zagreba? Nema ni note niti barem poziva na razgovor! Sve je to izostalo kako bi Ministarstvo vanjskih poslova G. G. Radmana moglo i dalje glumatati i obmanjivati cijelu Hrvatsku. Ne talasaj!  

“poklon“

Na Dugom otoku, u krasnoj uvali Telašćici, mještani su se pri radosnom dočeku vječnoga Izbavitelja dosjetili izvanrednom „poklonu“. Dugi otok kao veliki otok poklonio mu je jedno veliko magareće govno, kako prikladno. Toliko su otočani sveseljeni njegovim dolaskom. A i magarci. Vječni Izbavitelj, sigurno će taj poklon ponosno izložiti u svojoj kristalnoj vitrini. Isto što on njima, dali su i oni njemu. Treba čovjeku čestitati, ušao je u konkurenciju s Antom Tomićem. No dobro, ovaj je dobio punu porciju i znatno likvidniju. Što jest jest, Toma kibla (još uvijek) - vodi.

Javor Novak