Zadnji komentari

Migranti preuzeli Bihać, djeca im kreću u školu

Pin It

Image result for migranti bihać

Ministarstvo nauke kulture i sporta Unsko-sanskog kantona odredilo je da će djeca migranata koji su smješteni u u hotelu "Sedra", njih oko 50, pohađati nastavu u Osnovnoj školi Brekovica.

Roditelji učenika Osnovne škole su doslovno zgroženi načinom na koji im je ta informacija prezentirana. Tako će od 5. prosinca tekuće 2018. godine oko 50 djece migranata u dva razreda pohađani nastavu u osnovnoj školi Brekovica. Mještani strahuju da bi se isti zajedno sa roditeljima mogli doseliti u ovo bihaćko naselje, kako bi djeci bilo bliže pohađanje nastave.

   - "Roditelji, kao i ostali mještani zgroženi su načinom na koji im se prezentirao dolazak migranata u ovu školsku ustanovu, gdje im je samo prioopćeno da dolaze, te da oni na to ne mogu utjecati. U ovoj MZ-ci do sada je bila praksa da se nitko ništa ne pita, pa su tako postavljeni mnogobrojni repetitori od kojih je jedan u dvorištu škole te sportska dvorana, gdje je slučaj završio na Kantonalnom sudu i ne nazire se njen završetak. Nedavno je pokušano spajanje 1. i 3. razreda u jedan gdje su roditelji spriječili ostvarenja tog plana dignuvši svoj glas protiv takvih pokušaja", kazao je za Cazin.NET jedan od mještana Brekovice.

Kako navode pojedini roditelji učenika iz Brekovice, ukoliko se ostvari ova najava iz ministarstva, spremni su povući svoju djecu sa redovnog pohađanja nastave, jer roditelje za mišljenje niko nije pitao, gdje im je samo stigla obavijesti o istom.

cazin.net