Zadnji komentari

Božinović i pop Barun dogovorili novo useljavanje migranta

Pin It

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Isusuvačke službe za izbjeglice (JRS) Tvrtko Barun potpisali su u četvrtak Sporazum o suradnji na području integracije preseljenih osoba iz Turske.

Božinović je podsjetio da je vlada 2015. donijela odluku o integraciji 150 izbjeglica, ali da je u odluku provela nova vlada 2017. Vlada je te godine u listopadu, dodao je ministar, donijela odluku o dodatnih 100 izbjeglica i na njih se odnosi ugovor s obzirom da su prve 152 izbjeglice iz Sirije uspješno integrirane. To je dio na koji se Hrvatska obvezala, a kad je riječ o premještaju izbjeglica iz Italije već je iskazala puno veću spremnost nego što je bila spremnost ljudi da dođu u Hrvatsku s obzirom da ih je u Hrvatsku integrirano tek 82.

Ravnatelj Isusovačke službe za jugoistočnu Europu pater Tvrtko Barun rekao je da su sretni i ponosni što svoje znanje i iskustvo mogu staviti na raspolaganje Hrvatskoj, MUP-u i nevladinom sektoru kako bi pomogli oko integracije stotinjak izbjeglica koji će doći iz Turske u Hrvatsku. 

Program integracije sastoji se od učenja hrvatskog jezika do konačnog cilja za dugoročnu integraciju, odnosno zapošljavanja. 

To je, kazao je Barun, korak koji će izbjeglicama omogućiti da se kvalitetnije integriraju u društvo, dobiju sredstva za svakodnevni život i doprinosu društvu u kojem su našli sigurnost i zaštitu. Osobe koje na takav način dolaze u Hrvatsku, za razliku od onih koji dolaze na neregularne načine, znaju da će im Hrvatska biti zemlja budućnosti i čim stignu zapičinje proces integracije s intenzivnim tečajem hrvatskog jezika. Djeca su jako brzo uključena u nastavu i već za dva tri mjeseca kvalitetno govore jezik, pomažući roditeljima da se prije integriraju, rekao je Barun. Barun je kazao i da pronalazak posla neće predstavljati problem jer ima puno poslodavaca zainteresiranih za suradnju.

Narod.hr