Zadnji komentari

Najmasovnija tučnjava migranata u Prihvatnom centru "Bira" u Bihaću

Pin It

Image result for migranti tučnjava

Masovna tučnjava migranata dogodila se u petak u Prihvatnom centru "Bira" u Bihaću. Migranti su uništavali krevete i ostali inventar unutar kompleksa "Bire". Tragovi krvi i danas su vidiljivi. Novinarskim ekipama danas je, zbog sigurnosti, IOM zabranio ulazak u Prihvatni centar.  U tučnjavi je sudjelovalo više od 300 migranata.

Sukob više od 300 migranata Policijskoj stanici Bihać prijavljen je iza 21 sat, kada su iz zaštitarske agencije koja radi na osiguranju centra zatražili pomoć policije jer je situacija uveliko izmakla kontroli. Uz pomoć Jedinice za podršku MUP-a USK, policijski službenici razdvojili su sukobljene strane i situaciju stavili pod kontrolu. Nakon smirivanja situacije, pristupilo se uviđaju i utvrđivanju svih činjenica koje su dovele do sukoba.

Do sada su identificirali 33 učesnika obračuna, a 11 je uhićeno.

Identificirane su 33 osobe koje su inicirale i sudjelovale u sukobu. Nad njima je zavedena kriminalistička obrada, dok je 11 osoba uhićeno, od čega osam državljana Afganistana, dva iz Indije i jedan iz Pakistana, zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela - rekao nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Kako saznajemo, više od 300 migranata tuklo se svim i svačim - šipkama od kreveta, koje su prethodno uništili, drvenim palicama, vatrogasnim aparatima, pa čak i dijelovima betonskih blokova koji su im se našli pri ruci od gradnje kontejnera. Iako je više od 220 policijskih službenika prošlog tjedna u pretresu Prihvatnog centra “Bira” izuzelo veće količine hladnog oružja, metalnih šipki i noževa, ni oni nisu izostali za nanošenje povreda.

Problem je kontrola ulaska i izlaska iz Prihvatnog centra. Sve raspoložive snage su bile tu kako bi situaciju stavili pod kontrolu. Na terenu je bilo više od 80 policijskih služenika. Policija je i dalje na licu mjesta iz preventivnih razloga - kaže Šiljdedić.

Kaotično je bilo i u prijemnoj ambulanti KB „Dr. Irfan Ljubijankić“. 

U samo jednom satu morali su zdravstveno zbrinuti više od 40 povrijeđenih u fizičkom obračunu. Najmanje troje migranata prošlo je s teškim tjelesnim povredama. Zbog velikog broja povrijeđenih, njih su u bihaćku bolnicu morali prevesti i vozilima policije i Hitne pomoći. Među povrijeđenima su i dvojica policajaca, koji su pri smirivanju situacije zadobili lakše povrede.

Još se istražuje što je povod i tko su inicijatori ovog obračuna. Dosadašnji incidenti su pokazali da je problem i smještaj. Veliki je broj ljudi u malom prostoru s kulturnim, vjerskim, nacionalnim i brojnim drugim razlikama. S druge strane, dosadašnje nesuglasice i incidenti evidentirani su i zbog međusobnih krađa telefona, novca i slično. To su samo jedne od naznaka za mogući povod koji će otkriti kriminalistička istraga koja se provodi - kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Prema posljednjim podacima, nalazi u "Biri" se nalazi oko 2.000 migranata i izbjeglica. Pripadnici MUP-a USK i dalje rade na rasvjetljavanju ovog događaja.

avaz.ba