Zadnji komentari

Četiri tisuće migranata za koje se zna pokušava ući u Hrvatsku

Pin It

Napuštaju Salakovac: Migranti preko Mostara i Čapljine idu do Neuma, pa do granice s Hrvatskom

Prema nekim procjenama, u Bosni i Hercegovini se trenutno nalazi oko četiri tisuće migranata, kojima je jedini cilj što prije doći do granice s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.

Broj smještenih migranata u Prihvatnom centru Salakovac se prepolovio u posljednjih nekoliko mjeseci, a kako je za Dnevni avaz potvrdio Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa Mostar, situacija je pod kontrolom.

– Generalno, stanje je zadovoljavajuće. Postavljen je odnos između nas iz Crvenog križa i migranata, koji je korektan. Moram reći da je polovica migranata koja se nalazila u Centru Salakovac napustila kamp i najčešće odlaze prema Bihaću, dakle traže način da se prebace u zemlje EU – kaže Kajtaz.

Istaknuo je da se trenutno u Salakovcu nalazi oko 110 migranata.

– Svakodnevno imamo situaciju da migranti odlaze iz Centra. Oni imaju potpunu slobodu kretanja i, osim Bihaća, kreću se prema jugu, odnosno Metkoviću. Aktivna je ta “južna ruta”, kojom migranti, preko Mostara i Čapljine, idu do Neuma, a kasnije i do granice s Hrvatskom – naglašava Kajtaz.

Napominje da će do svibnja smještajni kapaciteti Prihvatnog centra Salakovac biti popunjeni s obzirom na kretanje migrantske ture iz Grčke.

– Imamo informacije koje govore da se na grčkim otocima nalazi 75 tisuća ljudi i da će oni za koji mjesec krenuti na kopneni dio. Očekuje se njihov dolazak i u BiH te tako krajem svibnja i početkom lipnja očekujem pun kapacitet kada je pitanju Salakovac – naglašava Kajtaz.

Dodaje da Crveni Križ ima sredstava za brigu o migrantima u Salakovcu sve do 30. lipnja. Nada da će do svibnja biti osigurana sredstva za naredno razdoblje.

– U Mostaru je sjedište jednog od tri mobilna tima koji pokrivaju radijus od 100 kilometara. Oni, u slučaju priljeva migranata, odlaze na lice mjesta i pružaju prvu pomoć, osiguravaju hranu, potrebne informacije. Druga dva tima su smještena na području Bihaća i Bijeljine – kaže za Avaz Kajtaz.

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo