Zadnji komentari

Migranti u BiH sve češće organiziraju naoružane kriminalne skupine

Pin It

Ravnatelj službe za poslove sa strancima BiH Željko Laketa upozorio je u ponedjeljak kako najčešće Afganistanci organiziraju naoružane kriminalne skupine koje krijumčare migrante prema Hrvatskoj, te je pozvao EU da pomogne zemljama na migrantskoj ruti kako bi uspostavile kontrolu na granicama.

U posljednja dva tjedna u međusobnim obračunima ubijena su dva migranta, jedan u Bihaću, a drugi u Sarajevu, što vlasti BiH pripisuju djelovanju sve nasilnijih kriminalnih skupina među samim migrantima.

“To su, nažalost, postale i naoružane skupine. Suština je da se oni bave ilegalnim prebacivanjem migranata preko granica sve do Europske unije”, rekao je Laketa za sarajevski Dnevni Avaz.

Pojasnio je kako se broj naoružanih kriminalnih skupina među migrantima u toj zemlji povećao nakon što su policijske agencije u Srbiji i Mađarskoj provele nekoliko akcija.

Najčešće kriminalne skupine organiziraju državljani Afganistana. Ocijenio je kako eskalacija nasilja izaziva zabrinutost te je pozvao Europsku uniju da pomogne balkanskim zemljama uspostaviti nadzor na granicama.

“Mislim da je ovo postala ozbiljna sigurnosna prijetnja i da EU mora poduzeti nešto kako bi pomogla zemljama koje su na migrantskoj ruti, kako bi se to spriječilo”, istaknuo je Laketa.

Po njegovim riječima, migranti ne žele ostati u Bosni i Hercegovini, nego nastaviti putovanje prema Hrvatskoj i zemljama Europske unije.

kamenjar.com