Zadnji komentari

Ne može se graditi na kostima mrtvih suživot u Vukovaru – moramo ih naći, sahraniti, a krvnici moraju odgovarati za zločine

Pin It

Image result for vukovar rat

Ne može se graditi na kostima mrtvih suživot u Vukovaru. Mora se to riješiti da mladima ne ostavimo u naslijeđe naše neriješene račune. Moramo naći naše mrtve, sahraniti ih, krvnici moraju odgovarati za zločine i nakon toga se ruka može pružiti svakome.

Stipo Mlinarić Ćipe branitelj Vukovara i pripadnik legendarnog Turbo voda s Trpinjske ceste u razgovoru za Novu TV otkrio je kako danas gleda na žrtvu Vukovara i neprocesuiranje ratnih zločina.

Podsjetimo, Mlinarić je nakon pada Grada uhićen i u srbijanskim logorima proveo je punih devet mjeseci, a o čemu je iscrpno posvjedočio za portal Narod.hr

“Za logor i patnju svoju, za devet mjeseci u logoru, opraštam im sve i blagosljivam ih. Nikome ništa ne zamjeram, opraštam kršćanski i ljudski. Za brata zamjeram što su ga ubili kao psa, kao ranjenika u Vukovarskoj bolnici. To je prema svim konvencijama i ljudskim normama, gnjusan zločin. To ne mogu oprostiti“, otkrio je Mlinarić na samom početku razgovora.

Prokomentirao je i neprocesuiranja ratnih zločinaca koji još uvijek slobodno šeću vukovarskim ulicama.

“Vukovar je 13.10. poslao poruku hrvatskoj Vladi da imaju godinu dana neka istraže ratne zločine, da privedu krivce, da nađu kosti poginulih. Ne može se graditi na kostima mrtvih suživot u Vukovaru. Mora se to riješiti da mladima ne ostavimo u naslijeđe naše neriješene račune. Moramo naći naše mrtve, sahraniti ih, krvnici moraju odgovarati za zločine i nakon toga se ruka može pružiti svakome. Ja sam prvi koji će otići u Borovo selo i pružiti ruku svakome”, rekao je Mlinarić.

Kako ističe, on je ponosan na svoje suborce, na branitelje, Vukovarce i sam Vukovar.

„Ja sam uvijek ponosan na sve te ljude koji su ostali, oni su htjeli Hrvatsku kao i ja, izabrali su ostati. Ponosan sam na sve njih i na one žive i na one koji su poginuli. Te ljude treba ispoštovati. Oni su htjeli hrvatsku državu i bili su spremni dati život za tu hrvatsku državu. Nitko ih nije natjerao, to su dragovoljci. Digli su se u petom mjesecu u Vukovaru i išli su stvarati našu Hrvatsku. I uspjeli smo. Grad je pao, ali je Hrvatska dobila vremena”, emotivan je Mlinarić.

Na pitanje znaju li javnost i djeca dosta o zločinima i stradanjima koja su se dogodila u Vukovaru, Mlinarić je napomenuo kako osnovnoškolci uče o Domovinskom ratu samo na 4 do 5 stranica udžbenika iz povijesti, na kraju školske godine pred ljetne praznike.

“Želim napomenuti kako jedino srpska djeca iz srpskih škola iz okolice Vukovara ne idu u posjet memorijalnom centru na Ovčari. To sva djeca iz Hrvatske čine, dolaze na tri dana. To nije dobro, oni moraju učiti hrvatsku povijest jer ne mogu postojati dvije istina i dvije povijesti. Jedna je istina. Jedna je povijest”, upozorio je.

Za kraj, Mlinarić istaknuo kako bi bio sretan da godišnje može otići na 20 sprovoda svojih suboraca, koliko god to čudno moglo zvučati.

“Tada ću znati da država radi svoj posao. Nisam bio na sprovodima 7-8 godina, nema pronađenih mrtvih. Da vidimo sjela vlasti, a ne da primaju velike plaće, a učinak im je nula”, zaključio je.

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr