Zadnji komentari

U Avtovcu kod Gacka ustanici izvršili pokolj 47 civila

Pin It

Avtovac

(Pred mostom leš djeteta od 6-8 godina)

Selo Avtovac nalazi se i istočnoj Hercegovini, točnije u općini Gacko. Na Vidovdan 28. lipnja 1941. godine, u navedenom selu je počinjen zločin nad Muslimanima od strane srpskih ustanika tada partizana i četnika zajedno. Tom prilikom zvjerski je ubijeno 47 Muslimana, većinom žena i djece, dok je selo spaljeno.

U jutarnjim satima pobunjenici su napali selo. Slabo naoružani mještani pružili su grčevit otpor, ali su morali odstupiti kada im je u tijeku dana nestalo streljiva. Jedan od preživjelih, Emin Tanović, u državnoj bolnici u Mostaru dao je iskaz o zločinu: “Na Vidovdan u jutro oko tri sata napali su naše selo Avtovac. Mi smo se seljaci cijeli dan borili. Kad nam je pred večer nestalo streljiva razbježali smo se sa djecom i ženama u polje i sakrili se po kukuruzu u polju. Srećom su se ustanici zadržali pljačkajući, i paleći selo, te smo nas nekoliko spasili glavu. Cijelo je selo bilo opkoljeno samo jedan put nije bio po kojem smo pobjegli u polje. Toga dana ubijeno je naših četrdeset i sedam, većinom žena i djece, a cijelo nam je selo izgorjelo. Mene su ranili u nogu, a žena mi je s djecom pobjegla u drugo selo”.

O zvjerstvima ustanika (partizana i četnika), izvješće je podnio i nadporučnik III domobranske satnije, Dragutin Šimunčić, 24. listopad 1941. godine, u kojem stoji: “l. kolovoza o.g. ušao sam zajedno sa savezničkom taljanskom vojskom u popaljeno mjesto Avtovac, koje je bilo napadnuto od četnika 28. lipnja u jutro. Tek poslije borbe, koja se vodila cijeli dan, ustanici (partizani i četnici),  su uspjeli na večer 28. lipnja ući u Avtovac, koji su opljačkali, poubijali sav muslimanski živalj, koji je ostao u Avtovcu i nije se mogao evakuirati, a zatim su zapalili mjesto. Pri ulazu u samo selo sa lijeve strane puta pred mostom bio je leš jednog djeteta od 6-8 godina, koje je bilo zaklano nožem i bačeno na livadu kraj puta. Samo mjesto bilo je podpuno opljačkano. Sve muslimanske kuće bile su zapaljene i izgorjele su do temelja. Nasred sela nalazila se razbijena poštarska blagajna, koju su ustanici (partizani i četnici),  nasilno otvarali. Na pragu jedne muslimanske kuće vidio sam leš jednog čovjeka, koji je bio zaklan nožem, razporen mu je bio grudni koš, izvađeno srdce i stavljeno na grudi. Pred jednom drugom kućom naišao sam na jedan leš čovjeka od svojih 30 godina, koji je također bio zaklan nožem, odrezano mu spolno udo i stavljeno na trbuh. U jednoj jami nađena je jedna zaklana žena, kojoj su bile odrezane ruke. Na garištu jedne muslimanske kuće nađen je pougljen leš jednog čovjeka, koji je bio vezan, te je svakako živ bio bačen u vatru. U jednom žitu više sela nađena je jedna zaklana žena. Osim toga pronađeno je još nekoliko leševa muslimana Hrvata, koji su bili poklani od četnika. Odmah poslije ulazka talijanskih četa u Avtovac, došli su i muslimani, koji su pobjegli iz Avtovca i okolnih mjesta i odmah pristupili ukopu svojih poginulih mještana”.

Uredništvo/komunistickizlocini.net