Zadnji komentari

Vlč. Antun Klasić uhićen, zatvoren i likvidiran u Bjelovaru

Pin It

1 - Copy

Vlč. Antun Klasić

Rođen je 5. siječnja 1914. u Križovljanu, od oca Antuna i majke Marije, rod. Velečić. Gimnaziju i studij teologije završio je u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u lipnju 1937., a zaredio ga je nadbiskup Alojzije Stepinac.

Bio je kapelan u Bjelovaru, Donjoj Voći i Zagrebu, gdje je imenovan katehetom-suplentom Druge muške realne gimnazije. Iz Zagreba je pozvan u vojsku kao vojni kapelan. Partizani su ga ubili 1945., poslije povratka s Križnoga puta, negdje u blizini Bjelovara.

Malo se zna o sudbini i mučeništvu ovoga mladoga svećenika. Vlč. Ivan Košić, župnik u Križovljanu, u svome je izvješću o vlč. Antunu Klasiču (1992.) napisao:

“Antun Klasić, sin Antuna i Marije, r. Velečić, rodio se u Križovljanu 5.1.1914., bio zaređen 27.6.1937., a Mladu misu slavi 11. 7. u Križovljanu, premda su mu se roditelji odselili najprije u Daruvar, a iz njega u Zagreb. Kapelan je u Bjelovaru, zatim u Donjoj Voći (do 1942.) te napokon u Zagrebu u Župi sv. Blaž, odakle odlazi u vojsku (vojni kapelan).

Nakon rata našao se u povorci Križnog puta iz koje je došao u Bjelovar k svom bivšem župniku. Najvjerojatnije je iz povorke pobjegao jer ga župnik skriva, ali kad mu je došao brico, naivno je pozvao i njega da ga uredi. Brico ga je izgleda prijavio kao sumnjivu osobu, te je uhićen i zatvoren u Bjelovaru. Kao zatvorenika jednom ga je posjetila rodbina, a kad su došli drugi put rečeno im je da je “pušten na slobodu Od jednog zatvorenika saznali su da se došao u sobu oprostiti s kolegama i uzeti svoje stvari, a nijedan od takovih nije ostao živ. Upravi zatvora trebalo je svjedočanstvo iz ustiju dotičnoga da je oslobođen izdržavanja kazne, a ni rješenje o tome nije značilo ništa jer je s njim otišlo u grob u najbližoj šumi. Mjesne vlasti, kao i crkveni statusi, vodili bi takove kao nestale, a rodbini bi preostajala nada da su pobjegli izvan zemlje te će se jednom vratiti. Stvarno pak oslobođeni zatvorske kazne, nisu dolazili pozdravljat se s kolegama, ni po svoje stvari!

Nigdje o njegovoj smrti ništa nije zapisano…

Vlč. Antun Klasić vjerojatno je svoj mladi život završio na velikom gubilištu u šumi Lug, kamo su bjelovarska Ozna i komunisti cijele 1945. iz bjelovarskih zatvora i logora na stratišta odvodili na tisuće mladih pripadnika hrvatske vojske i civila. U šumi Lug kod Bjelovara vjerojatno je i počivalište posmrtnih ostataka vlč. Antuna Klasiča koji je u trenutku svoje smrti imao 31 godinu!

U spomen na voćanske svećenike koji su stradali nakon Drugog svjetskog rata u dvorištu župnog dvora sv. Martina iz Donje Voće postavljena su 8. studenoga 2015., poprsja vlč dr. Ivana Šimunovića (1892- 1945) pogubljenog 5. srpnja 1945. i vlč Antuna Klasića (1914. – 1945.), rođenog u župi Križovljan, ubijenog kod Bjelovara nakon povratka s križnog puta. Poprsja su izradili Ivan Forjan iz Bilja i domaći kipar Slavko Bunić koji je zajedno s Mladenom Klasićem iz Zagreba, bratom stradalog vlč. Antuna otkrio poprsja.

Vlč. Antun Klasić poprsje

Poprsje vlč. Antuna Klasića postavljeno u dvorištu župnog dvora sv. Martina iz Donje Voće 2015.

Izvor: Don Anto Baković, Hrvatski martirologij XX. Stoljeća, Zagreb, 2007.

Uredništvo/komunistickizlocini.net