Zadnji komentari

Jasenovac više nikada neće biti onakav kakvim su ga zamišljali Goldstein i Kraus, pad lažnog mita stvaranog pedesetak godina

Pin It

Hrvatski povjesničar Ivo Goldstein žestoko je kritiziran u Jerusalem postu. Naime, autor teksta ističe, osvrčući se na Goldsteinove tvrdnje, kako mora prestati sramotno ismijavanje Holokausta dodajući kako bi "svaki čovjek, pogotovo Židov, trebao prestati surađivati s takvim tipovima". O svemu smo popričali s Ivicom Granićem, političkim analitičarom, kolumnistom i predavačem na Sveučilištu u Dubrovniku.

Nakon što je australski pisac, nezavisni novinar te voditelj stranice specijalizirane za istraživanje nacističkih zločinaca i njihovih podupiratelja u Australiji i cijelom svijetu David Goldman svome sunarodnjaku i hrvatskom Židovu Ivi Goldsteinu javno poručio neka odmah prestane sramotno ismijavati holokaust u Hrvatskoj, može se zaključiti kako Jasenovac nikada više neće biti onakav Jasenovac kako su ga zamislili i u što su ga htjeli pretvoriti korifeji velikosrpske, ali i Titove jugoslavenske historiografije.

Mogao bi postati, smatra Granić, baš ono što svaki Hrvat i svaki dobronamjeran čovjek želi, dakle mjesto posebnog pijeteta za sve žrtve, bez obzira na vjeru, naciju, političku opredijeljenost, pripadnost bilo kojoj vojsci, na kojem će svaka žrtva prije svega biti žrtva. A ne žezlo u rukama više ili manje poznatih mračnjaka koje upravo tim žezlom izmišljene historiografije i izmišljene povijesne krivnje mašu nad glavom Hrvatima već preko pedesetak godina.

"Ne treba imati iluzija kako će nakon ove povijesne odgojno – obrazovne šamarčine iz Australije domaći kvazi povijesničari, kao i razno razni antifa mračnjaci, prestati i dalje graditi lažni mit o Jasenovcu, no sada će im to biti puno teže. Praktički nemoguće. Jer su knockout, koji ih je definitivno bacio na pod, dobili s mjesta od kuda ga ni u najluđim pretpostavkama nisu očekivali, od Židova čija je uža obitelj jako stradala tijekom drugog svjetskog rata, i to putem jednog od najutjecajnijih židovskog glasila na svijetu - The Jerusalem Posta. Svakome tko imalo shvaća svu složenost međunarodnih odnosa i međunarodne diplomacije i politike zna kako se na naslovnicu The Jerusalem Posta ne dolazi samo tek tako, jasno je kako je u pitanju jedna dobro osmišljena i dobro pripremljena prije svega politička aktivnost", smatra Granić.

'Holokaust se u Hrvatskoj predstavlja na sramotan način'

Na pitanje je li iznenađen Goldmanovim žestokim obraćanjem, odnosno jesmo li doznali nešto novo, Granić je rekao da Goldman u svome obraćanju Goldsteinu nije napisao "ništa što ne zna svaki prosječan Hrvat".

Svoju tvrdnju potom je dodatno pojasnio.

"Prvo što je naglasio jest činjenica kako se Holokaust u Hrvatskoj predstavlja na sramotan način. Ništa novog, reklo bi se. Zatim je napisao kako je Goldstein, gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva', na novinarsko pitanje kako '… neki upozoravaju da nije pronađeno mnogo posmrtnih ostataka jasenovačkih žrtava, a tvrdi se da je ondje stradao velik broj ljudi' ispalio notornu izmišljotinu :'(…) to je zato što je u travnju 1945. Hitler ustašama poslao specijalnu drobilicu kojom su kosti žrtava pretvorene u pepeo (...)". 

"Tako je sada već legendarna drobilica, koju baš nikada nitko nije vidio tijekom drugog rata, a niti poslije, čak nitko nije niti čuo za nešto slično, ušla u anale ismijavanja žrtava holokausta, tako da nije nikakvo čudo da je sve stiglo i do urednika The Jerusalem Posta, odnosno do Goldmana", dodao je Granić.

Goldman se, smatra, onda s pravom pita kako je moguće da uopće postoje manipulatori poput Goldsteina i sličnih. "Ja bih još dodao i Ognjena Krausa i to u vrijeme kada je antisemitizam u eksponencijalnom rastu, kad jedan od četiri američka milenijalca, kako stoji, vjeruje da je holokaust izmišljen, kad više od polovice Nijemaca smatra da Židovi pretjeruju s pričom o Holokaustu. To je, naravno, posljedica 'istine' koju serviraju opskurni likovi poput Ive Goldsteina i sličnih, koji su nanijeli toliko štete upravo žrtvama Holokausta, oni, na žalost, nisu prisutni samo u Hrvatskoj", pojasnio je Granić.

Naš sugovornik slaže se s Goldman s pravom zaključuje kako ta "Goldsteinova izjava nije samo sumanuta rečenica nekog klipana, baš tako piše, koji je igrom slučaja uspio doći na nacionalnu TV, nego jedna od zadnjih stvari koja Židovima sada treba". 

"Dakle, David Goldman se prije svega pita baš ono što se već desetljećima pita svaki dobronamjeran Hrvat, dakle zašto uopće ugrožavati povijest holokausta uvlačenjem u priču jednog mjesta za koje se ne može podastrijeti forenzički dokaz da je u njemu bilo više od nekoliko tisuća žrtava?

Vjerojatno mnogi ne znaju, ali tzv. koncentracijski logor Jasenovac je jedini predmnijevani koncentracijski logor na svijetu za koji ne postoje skoro nikakvi materijalni dokazi o počinjenim zločinima. Uglavnom je riječ o nekakvim krajnje sumnjivim svjedočenjima, a takvih svjedočenja je iz godine u godinu bivalo sve više. Danas, u vrijeme moderne forenzičke znanosti, kombinacijom forenzike terena i dostupne dokumentacije, bez ikakve sumnje moguće je doći do vrlo preciznog broja stradalih u logoru Jasenovac", pojasnio je.

Našeg sugovornika Granića upitali smo zašto se to ne radi. "Upravo u tome grmu i leži zec, dakle što ako se znanstvenim metodama te forenzičkim prekapanjem terena zbilja dođe do stvarnog broja žrtava? Ili ono od čega se svakom antifa apologetu ledi krv u žilama, dakle što ako se prekapanjem terena dođe do nekih drugih žrtava, drugih uniformi, jer je poznato kako dugmad na vojničkim šinjelima vjerojatno još nije istrunula.

Hoće li se, u tom slučaju, na ovim prostorima pisati neka nova, sada skrivena, povijest? Zbog čega apologeti propale jugoslavenske državne zajednice tako sumanuto bježe bilo kakvog pokušaja približavanja istini, ne dozvoljavajući čak niti da se ta tema uopće nađe na dnevnom redu, nazivajući te i takve pokušaje revizionizmom ili sličnim bedastoćama", pojasnio je.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac

Uprava JUSP Jasenovca politički je imenovana uprava, smatra, te iz svega što su do sada radili proizlazi kako im je utvrđivanje povijesne istine sekundarno, dakle nebitno, a u prvom planu im je nastavak politike nametanja povijesne krivnje izmišljanjem broja jasenovačkih žrtava, koji simultano raste čak i danas, u 2021. godini.

"Dovoljno je, naime, i dan danas imati par svjedoka koji će kazati kako je taj i taj likvidiran u Jasenovcu - i to se odmah uzima kao gola istina, tako da je nemali broj puta došlo do grotesknog tzv. preklapanja žrtava. Naime, novinari bi čak i površnim istraživanjem došli i do nekoliko tisuća imena koja su simultano likvidirana i u Staroj Gradiški i u Jasenovcu i u Jadovnom - ili su istovremeno likvidirana u jednom od tih logora a u isto vrijeme su bili ubačeni u jednu od čak nekoliko desetina krških jama", pojašnjava Granić.

'Poznato je i kako jugoslavenski komunistički diktator Broz Tito baš nikada nije bio u Jasenovcu, niti je to smatrao posebno važnim'

Zbog toga se, dodaje, Goldman i pita zašto muzeji Yad Vashem u Jeruzalemu ili US Holocaust Museum desetljećima šute na postupke hrvatskog muzeja JUSP Jasenovca, koji se služe kriminalom koristeći snimke Treblinke ili snimke iz Ukrajine i Poljske, kako bi podupro svoje preuveličane tvrdnje o žrtvama?

 "Zašto te organizacije pristaju na tvrdnje iz bivše Jugoslavije o astronomskim brojevima jugoslavenskih žrtava u drugom svjetskom ratu, kad su te brojeve opovrgnuli čak i službeni jugoslavenski popisi stanovništva", upitao se Granić.

Prava istina

Na pitanje što je po njemu prava istina, rekao je: "Istina je - ne po meni nego objektivno -  da je u kolovozu 1941. ustanovljen sabirni logor Jasenovac u kome su više od 85 posto zatočenika bili su Srbi, Romi, bosanski Muslimani i Hrvati, dok je samo niti 15 posto bilo Židova. Forenzička istraživanja 1947./48. koje su vrlo detaljno proveli jugoslavenski stručnjaci pokazala su da bi u Jasenovcu moglo biti između 2500 i 4500 žrtava".

To potvrđuje, tvrdi, Goldman i The Jerusalem Post. "Ali kad to kažem ja, kao što sam to do sada nebrojeno puta govorio i pisao, onda sam naravno ustaša, revizionist ili slično, ali kada to kaže gospodin Goldman, e onda sve maske padaju. Zbog toga ovaj članak u The Jerusalem Postu smatram božjim darom u cilju rasvjetljavanja povijesnih dvojbi, odnosno istine, jer na žalost Hrvati se sami ne bi mogli othrvati zbog prevladavajućeg jugo – boljševičkog mentaliteta i posvemašnje afirmacije svih jugo – komunističkih vrijednosti, Titoizma i sličnih bedastoća, kojih se sav civilizirani svijet odavno odrekao", rekao je.

Nadalje, politički analitičar pojasnio je kakav je bio odnos Tita i bivših jugoslavenskih komunističkih vlasti prema logoru Jasenovac. 

Jasenovac u bivšoj Jugoslaviji, kaže, uopće nije bio osobita tema sve do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada usporedo s ekonomskom propašću te državne zajednice dolazi do ekspanzije srpskog šovinizma, između ostaloga na način da se Jasenovac prikaže "balkanskim Auschwitzom", kako bi se na taj način, za to postoji vjerodostojna dokumentacija, pomoću enormnog broja žrtava u jednom ciničnom pokušaju od Njemačke iznudio novac.

"Brojke žrtava eksponencijalno počinju rasti, najprije povećanjem broja na 59 tisuća, zatim na 72 tisuće, zatim na 99 tisuća i tako dalje, čak do 700 – 800 tisuća, koliko danas tvrde pojedini hrvatski antifašisti i srbijanski četnici. David Goldman je to nazvao, pazite sad, pravim genocidnim bingom. Užas, morbidno! Poznato je i kako jugoslavenski komunistički diktator Broz Tito baš nikada nije bio u Jasenovcu, niti je to smatrao posebno važnim. Nikada o tome nije govorio, a naravno da je znao do u detalje što se tamo događalo, posebice nakon 1945. godine", kaže naš sugovornik.

'Beograd nije dao nikakvi forenzički dokaz za te tvrdnje'

Na pitanje što je s dokazima o logorskim žrtvama budući da je poznato kako su razne židovske organizacije tražile bilo kakve dokaze o logoru Jasenovac, Granić odgovora: "Da, i to ne jednom, nego bezbroj puta. Naravno da Beograd nije mogao dati nikakav forenzički dokaz za te tvrdnje. S brojem manjim od 4500 i to u velikoj većini nežidova, htjeli su se staviti uz bok Auschwitzu gdje je na užasan način ubijeno 1,5 milijuna ljudi, u velikoj većini Židova!".

Kaže da to nije ništa novo niti neočekivano od strane Beograda. No, kaže kako je samo pitanje razumiju li to odgovorni u Hrvatskoj s obzirom na to kako se ipak radi o našim prvim susjedima.

"Moramo razumjeti kako se ekspanzionistička politika službenog Beograda ne mijenja još od vremena Garašanina i Moljevića, dakle još od vremena sredine 19. stoljeća kada Garašaninovo 'Načertanije' postaje službena srbijanska hegomistička politika. Pa preko obje Jugoslavije, kao idealnog okvira širenja velikosrpske imperijalističke ideje, sve do Miloševića. Sada je, kao nastavak te i takve politike, Šešeljev šegrt Vučić osmislio nekakav plan nazvan 'Srpski svet', svojevrsni trojni pakt s uporištima u Beogradu, Banjoj Luci te u Podgorici", pojašnjava nam. 

Naravno da će i to završiti kao i njihove ranije ekspanzionističke politike, vjerojatno nekom Olujom ili sličnim, samo je pitanje štete, žrtava, smatra.

Kako je moguće da nitko od uglednih Židova do sada nije reagirao na te manipulacije, upitali smo Granića. "Ovakva manipulativna rabota Iva Goldsteina, Ognjena Krausa i družine, koja praktički sto postotno korespondira s rabotom velikosrpskih imperijalističkih ideologa, samo pridonosi antisemitizmu i predstavlja, kako reče Goldman, izraz samomržnje".

Srećom, kaže, antisemitizma kod Hrvata nema, a pitanje je i je li ga ikada - u onom izvornom smislu - u bilo, čak i u vrijeme Drugog svjetskog rata. "Osobito za one židovske povjesničare koji su dopustili da se povijest holokausta ukrade i da ona posluži za razračunavanje među narodima na Balkanu", rekao je.

Dodaje kako i nije baš posve točno kako nitko od uglednih Židova nije reagirao. To navodi i Goldman u svom članku, odnosno na stvaranje jasenovačkog mita reagirala je i profesorica Studija holokausta na Sveučilištu Haifa dr. Lea David, koja je napisala kako je "srpska politička elita preuzela je i koristi simbole holokausta kako bi izjednačila srpske sa židovskim žrtvama.

"Time želi promovirati 'rpsko pravedništvo' u vrijeme ratova devedesetih. Slično primjećuje i David McDonald sa Sveučilišta Otago: 'Navlačeći masku holokausta, srpski nacionalisti nastoje dobiti širu potporu. Mitovima o zajedničkom stradanju Srba i Židova, nastaje serija novih mitova", govori nam Granić.

Je li uopće moguće utvrditi broj žrtava Jasenovca,  odnosno snosi li Broz Tito odgovornost za takvo stanje, upitali smo uglednog političkog analitičara. "Naravno da sa stopostotnom točnošću se ne može utvrditi. Čak i američki muzej holokausta, kako stoji, priznaje na svojoj internetskoj stranici da je utvrđivanje točnog broja stradalih u Jasenovcu dosta teško jer je uništeno mnogo važnih dokumenata, a nezavisni istraživači nisu dugo mogli doći do onih dokumenata koji postoje", pojasnio je.

Pravo je pitanje zbog čega je, nastavlja, nekome u Jugoslaviji bilo stalo da se prava istina ne dozna, zbog čega je neovisnim istražiteljima bio onemogućen pristup toj dokumentaciji, koja se nalazila u Beogradu.

'Toliko smo indoktrinirani i premreženi jugoslavenštinom i afirmacijom tih propalih vrijednosti da to nije normalno'

"Dakle, svatko normalan se onda pita, ako već nije moguće utvrditi broj žrtava čak niti blizu, a niti ima političke volje da se to učini, zašto se onda piše o ovim ili onim brojevima žrtava u Jasenovcu, ako je te brojeve teško utvrditi? Čak je, navodi to i Goldman, muzej Yad Vashem iz Jeruzalema devedesetih pokušao pribaviti dokumente o Jasenovcu iz Beograda.

Što mislite jesu li im Srbi poslali barem nešto? Ne, muzej nije dobio baš ništa! A možete misliti bi li nas Srbi štedjeli da su imali bilo što poslati. A s druge strane, zamislite, JUSP Jasenovac postoji skoro 50 godina, a do danas nisu utvrdili gdje su to nestali mistični posmrtni ostaci logorskih žrtava", kaže nam.

Zanimalo nas je i mišljenje o tome zašto se istraživač nacističkih zločina tek sada javio. 

"Neki moji izvori govore da ga je silno uzrujala izjava o famoznoj drobilici kostiju, što je ordinarna laž, nigdje ranije zabilježena. Ispada kako je zapravo jako dobro da je nadobudni Goldstein, u maniri slona u staklarskoj radnji, izvalio tu nebulozu, koja je čini se postala interkontinentalna zafrkancija. Razlog, i to dosta ozbiljniji, bi se mogao kriti i u činjenici kako je Židovima jasno da se ovakvim nastupima čine nemjerljivu štetu zapravo židovskoj povijesti", rekao je.

Športskim rječnikom kazano, to je čisti autogol, smatra. "I kao što gospodin Goldman zaključuje, u ovom vremenu snažnog rasta antisemitizma, svaki čovjek, a osobito Židov, trebao bi prestati suradnju s takvim tipovima, dakle s tipovima poput Goldsteina ili Krausa, koji se u stvari na stanoviti način rugaju žrtvama holokausta", govori nam.

Jesmo li kao narod ipak mogli bolje, odgovornije postupiti prema novijoj povijesti?

"Nismo, jer smo toliko indoktrinirani i premreženi jugoslavenštinom i afirmacijom tih propalih vrijednosti da to nije normalno. Stare jugoslavenske strukture su toliko jake da tome nema kraja, baš sve drže pod kontrolom i tu sam totalno skeptičan. Odgovor treba tražiti u ranim devedesetima i činjenici kako neke procese nismo do kraja proveli, a neke nismo niti započeli.

Prije svega lustraciju, a tzv. pomirba je jedna od najvećih-  ako ne i najveća - podvala Hrvatima, najgenijalnija podvala osmišljena u laboratorijima UDBE i KOS-a. Stare strukture su samo promijenile dresove, za sebe su prigrabile bivše društveno vlasništvo, uzeli su tvornice, banke, tvrtke, medije. Svaka normalna država bi do sada deset puta ogradila Jasenovac te uz nazočnost neovisne komisije Hrvata, Židova, Roma, Srba i ostalih, koristeći dostignuća suvremene forenzike terena i dokumentacije, utvrdila što se doista događalo u Jasenovcu najprije od 1945. pa onda i nakon 1945. godine.

A pogledajte što mi imamo, Slovenci nam otkrivaju stratišta Križnog Puta, Nijemci sude UDBA-inim zločincima, a sada nam Židovi otkrivaju pravu istinu o Jasenovcu.

Pa kakav smo mi to onda narod?", rekao je zaključno Ivica Granić, politički analitičar u razgovoru za portal Direktno.

direktno.hr