Zadnji komentari

Lyliane Fournier: Bila sam izložena dezinformacijama, bilo je onih koji su tvrdili da znaju gdje su Jeanove kosti; laži i manipulacije produbile su moju bol…

Pin It

Pješački most u Vukovaru ponio ime po francuskom dragovoljcu Jean-Michelu  Nicolieru - Večernji.hr

Moj sin Jean-Michel došao je u Hrvatsku na samom početku rata, vjerujući kako može pomoći u sprječavanju svjetske nepravde, dok je cijeli svijet nijemo promatrao tragediju koja se događa hrvatskom narodu. Priključio se postrojbama HOS-a i s njima otišao u Vukovar, gdje je nakon okupacije grada kao ranjenik iz vukovarske bolnice odveden na Ovčaru i tu mu se gubi svaki trag. Znamo da je mučen i mučki ubijen, ali ne znamo gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Republika Hrvatska, putem nadležnoga Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1455 nestalih te 398 smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa, što sveukupno čini 1853 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata (prema stanju evidencija na dan 9. studenoga 2021., s napomenom kako se izneseni podaci mijenjaju nakon svakog novozaprimljenoga zahtjeva za traženje, odnosno identifikacije posmrtnih ostataka).

Od ukupnoga broja neriješenih slučajeva, najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko - srijemske županije, njih 520. Pritom, 386 osoba su stanovnici i hrvatski branitelji nasilno odvedeni i stradali u Vukovaru i prigradskim naseljima 1991. uslijed ratnih događanja i pokušaja proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru, kada im se gubi trag na području Petrovaca i Marinaca.

Razmjere ljudskog stradavanja na prostoru Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije zorno prikazuje otkrivanje 56 masovnih grobnica te više stotina pojedinačnih grobnica s ekshumiranim posmrtnim ostacima 2090 žrtava, od kojih je identificirano 1860 hrvatskih branitelja i civila. Uz lokacije na kojima su pronađeni, na prostoru Vukovarsko-srijemske županije provedeno je terensko istraživanje daljnjih 705 lokacija na kojima posmrtni ostaci nisu pronađeni, što svjedoči o naporima u provedbi aktivnosti traženja da se pronađu sve nestale osobe.

Potraga za nestalim osobama s područja Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije nije ograničena samo na prostor Grada i njegovu okolicu. Tragovi zločina vode i susjednoj, Osječko-baranjskoj županiji, gdje su na području Dalja pronađene grobnice žrtava s područja Vukovara. Isto tako, dio nestalih i nasilno odvedenih osoba s vukovarskog područja pronađen je i na teritoriju Republike Srbije s kojega su, za sada preuzeti posmrtni ostaci 69 osoba.

Iscrpni izvještaji

Dejan Marošičević, voditelj Područne ispostave Istok Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja sa sjedištem u Vukovaru, ističe kako su "aktivnosti usmjerene na pronalazak nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa na području Vukovara i okolice, posebno intenzivirane od 2016. godine. Tako su, u razdoblju od listopada 2016. do 8. studenoga 2021., na području Vukovarsko-srijemske županije provedena terenska istraživanja 99 lokacija za koje su prikupljena saznanja ukazivala da se radi o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama, a kojima je u trajanju od 622 radna dana sa georadarom i/ili radnim strojevima kroz izravno iskapanje pretražena površina od 505.804 m2.

Istraživanja su provedena u većini naselja na ranije okupiranom dijelu Vukovarsko-srijemske županije: Antin, Berak, Bobota, Bogdanovci, Borovo, Cerić, Ilača, Marinci, Negoslavci, Nijemci, Novi i Stari Jankovci, Petrovci, Svinjarevci, Tordinci, Tovarnik, Trpinja, Vera te grad Vukovar na čijem su području istražene 32 lokacije (Ovčara, Velepromet, Gradska tržnica, Gelesova dola, Priljevo, veći broj lokacija na području Sotina, i dr.).

Najopsežnije istražene lokacije na području Vukovarsko-srijemske županije od listopada 2016. do 2. studenoga 2021. su Ovčara, Priljevo, inženjerijski poligon između Vukovara i Negoslavaca, Marinci i Balenica.

Uz lokacije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, radi pronalaska nestalih i nasilno odvedenih osoba iz Vukovara, provedeno je istraživanje daljnjih 15 lokacija na području Osječko-baranjske županije (Dalj).

Provedenim aktivnostima na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 18 osoba, od kojih su 4 osobe ekshumirane na području grada Vukovara. Pritom, ističe se pronalazak masovne grobnice u Marincima (općina Nuštar), iz koje su 18. siječnja 2020., ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci četiri hrvatska branitelja nestala 10. studenoga 1991. u pokušaju proboja iz tada okupiranih Bogdanovaca.

U istom razdoblju (2016. – 2021.), završno su identificirani posmrtni ostaci 16 osoba ekshumiranih na području Vukovarsko – srijemske županije, od kojih je pet osoba ekshumirano na području Vukovara i prigradskih naselja.

Uz navedene aktivnosti, Ministarstvo hrvatskih branitelja je 2017. u Vukovaru otvorilo Područnu ispostavu Uprave za zatočene i nestale – Istok, koja djeluje na području: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije“.

Pretpostavke u dnevnopolitičke svrhe, umjesto informacija

"Ključnu prepreku u rješavanju slučajeva nestalih i nasilno odvedenih osoba na području hrvatskog Podunavlja 1991., kao i uopće, predstavlja nedostatak točnih informacija o mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica s posmrtnim ostacima žrtava. Često se u javnosti iznose pretpostavke, a ne informacije koje bi ukazivale na moguća mjesta pojedinačnih ili masovnih grobnica. Pretpostavka je kada netko, primjerice, kaže da na području Ovčare ima masovna grobnica, što svi pretpostavljamo i gotovo da znamo, a informacija je kada netko npr. kaže da na području Ovčare u tom kanalu, šumarku ili na određenom mjestu ima masovna grobnica. U ovom slučaju pretpostavka ne koristi nikome osim u dnevnopolitičke svrhe i nanosi štetu svima, nama koji na tome svakodnevno radimo, a pogotovo obiteljima nestalih koje se na taj način dodatno uznemirava i otvaraju se nikad zacijeljene rane.

Informacija je ono što nam treba i od čega imamo koristi na način da se na temelju iste obavljaju terenski izvidi na kojima se donose odluke o svim drugim aktivnostima (pregled lokacije georadarom, cadaver psima, snimanje iz zraka i/ili probno iskapanje). S ciljem dobivanja točnih informacija, od Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije traži se dostava saznanja o nestalim osobama s područja grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije te mjestima primarnih i sekundarnih grobnica, povrat dokumentacije iz Vukovarske bolnice i Borovo Commercea, dostava identifikacijskih protokola i dr. U tu svrhu, 28. svibnja 2019. u Vukovaru je održan sastanak nadležnih tijela za traženje nestalih osoba Republike Hrvatske i Republike Srbije. Međutim, Republika Srbija nije ostvarila nikakav napredak u rješavanju istaknutih zahtjeva Republike Hrvatske.

Uz područje Vukovarsko-srijemske županije, potraga za osobama nestalim u Domovinskom ratu odvijala se i na svim drugim ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske. Sveukupno, od 2016. godine, iz svih raspoloživih izvora, prikupljena su saznanja o 291 mogućoj lokaciji prikrivenih grobnica, provedena su terenska istraživanja 261 lokacije kojima je pretraženo 798.343,5 m2, pri čemu su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 144 osobe, organizirano je 35 završnih identifikacija posmrtnih ostataka, čime su u izvještajnom razdoblju završno identificirani posmrtni ostaci 194 osobe te njihova pogrebna skrb“.

Precizirano nagrađivanje za točne informacije

"Unaprijeđen je cjelokupni sustav traženja, metodologija u provedbi terenskih istraživanja (georadar, cadaver psi, snimanje iz zraka) i obrade posmrtnih ostataka (otvoren novi laboratorij za provedbu DNA analize u ZG), otvorene su dvije ispostave Istok i Jug s operativnim timovima koji su svaki dan na terenu, postavljeni su temelji za unaprjeđenje međudržavne i međunarodne suradnje te je uspostavljena iznimna suradnja s udrugama obitelji nestalih, osobito Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Treba istaknuti da je 2019. godine donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, u kojem je dodatno razrađen i preciziran institut nagrađivanja za davanje točnih informacija o lokacijama sa pojedinačnim i masovnim grobnicama, ali isto tako je uređen i način pokretanja prekršajnog postupka prema svima onima koji posjeduju informacije o lokacijama pojedinačnih i/ili masovnih grobnica, ali te informacije taje odnosno nisu ih proslijedile nadležnim institucijama.

Ovim putem molim sve koji imaju informacije o lokacijama grobnica iz Domovinskog rata na bilo kojem području, da nam se jave u Područnu ispostavu Istok, Lavoslava Ružičke 1 u Vukovaru, ili na br. tel. 032/544-530, -531, -532 i -533 ili MUP-ovom Odjelu za ratne zločine koji postoje u svim županijama“.

Svjedoci umiru odnoseći svoje tajne u grob

Ljiljana Alvir, predsjednice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja ispričat će kako je i dalje jako teško doći do bilo kakve informacije o nestalim osobama te o grobnim mjestima i grobnicama.

"Brojni svjedoci stradavanja naših najmilijih još uvijek žive tu, znaju što se s njima dogodilo, ali iako mi kao obitelji apeliramo na njihovu savjest, ne govore. Na žalost, oni koji čekaju umiru, no umiru i svjedoci i svoje tajne odnose sa sobom u grob".

Posebno je naglasila pozitivnom suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao potporom u svim programima Saveza posvećenim prevladavanju izazova i problema s kojima se susreću članovi obitelji te daljnjem osnaživanju procesa rješavanja pitanja nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja.

U zajedničkoj borbi za istinu, obitelji nestalih hrvatskih branitelja u proteklih šest godina, uživajući potpuno povjerenje i potporu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izborile su se za pravo za obvezu države na pronalazak nestalih i nakon što umru članovi njihovih obitelji, za pravo na potpunu informiranost i uključenost u proces potrage za nestalima i za podršku obiteljima u svim segmentima vezanim uz posljedice gubitka članova obitelji, ratnih stradanja i potrage za istinom i pravdom. Obitelji su konačno prihvaćene kao partneri i pokretači procesa, a ne kao teret kojeg se treba riješiti kroz nekoliko utješnih riječi, lažnih obećanja i uvjeravanja kako ne trebaju znati što se i kako radi jer time ugrožavaju proces. Vlada Republike Hrvatske napokon je pitanje sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu postavila u primaran fokus – gdje mu je i mjesto, a ljudi koji rade na potrazi za nestalim osobama postali su dostupni 24 sata svima.

Laži i manipulacije još više produbljuju bol…

Obiteljima žrtva masovnih ubojstava i prisilno odvedenih osoba u Domovinskom ratu, potrebno je prisjećanje, pamćenje i priznanje njihovih patnji te priznanje i zahvalnost žrtvi koja je podnesena u obrani Domovine. Lyliane Fournier, majka francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicoliera nasilno odvedenog iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada, posljednji put viđenog na Ovčari:

"Moj sin Jean-Michel došao je u Hrvatsku na samom početku rata, vjerujući kako može pomoći u sprječavanju svjetske nepravde, dok je cijeli svijet nijemo promatrao tragediju koja se događa hrvatskom narodu. Priključio se postrojbama HOS-a i s njima otišao u Vukovar, gdje je nakon okupacije grada kao ranjenik iz vukovarske bolnice odveden na Ovčaru i tu mu se gubi svaki trag. Znamo da je mučen i mučki ubijen, ali ne znamo gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Kao i svaka majka koja traži svoga sina, ne mogu se smiriti dok ga ne pronađemo i sahranimo. Zato sam i preselila iz Francuske u Hrvatsku, kako bih bila bliže informacijama. Moram reći da sam u proteklom vremenu bila izložena raznim dezinformacijama, bilo je onih koji su tvrdili da znaju gdje su njegove kosti, ali nikada to nisu i dokazali. Njihove laži i manipulacije još više su produbile moju bol. To je nedopustivo, jednako kao i politiziranje žrtvama!

Kako bih saznala točne informacije što se i kako radi po tom pitanju, u više navrata bila sam u Ministarstvu hrvatskih branitelja, s ministrom Tomom Medvedom i čelnicima Uprave za zatočene i nestale. Svaki put detaljno su me izvijestili o svemu te mogu reći da sam zadovoljna načinom na koji rade, a posebno njihovim odnosom prema nama obiteljima.

Na poziv ministra Medveda, bila sam s njim i gospođom Katom Zadro u Koloni sjećanja 2019. godine, a ove godine s nama su bili i moji unuci, kao i moj sin Paul. Susrela sam tamo mnoge obitelji koje još traže svoje najmilije i mogu reći da osjećam kao da smo svi jedna obitelj jer povezuje nas ista sudbina i muči ista bol. Ipak, tješi me što nisam sama u tome, kao i to što je Hrvatska prepoznala žrtvu moga sina kojem hrvatski narod odaje priznanje na razne načine.

Iako nema pomaka u rješavanju sudbine moga sina, kao ni mnogih drugih, ne prozivam zbog toga hrvatske institucije jer sam svjesna da je razlog tome činjenica da Srbija ne daje informacije s kojima raspolaže, ali i pojedinci koji znaju, a šute. Gori od njih su samo oni koji ne znaju, a svašta govore!

Zato molim sve koji imaju bilo kakve informacije koje mogu pomoći meni i svim drugim obiteljima da pronađemo naše najmilije, pomozite nam!"

Sve informacije koje mogu pomoći u traženju nestalih osoba možete dojaviti i anonimno, telefonom, telefaksom i e-poštom.

Ako posjedujete informacije koje bi mogle pomoći u potrazi za nestalim osobama svoja saznanja možete dojaviti putem:

- Anonimnog telefona 072/111-111

- Telefona Uprave za zatočene i nestale 01/2308-759

- Telefaksa Uprave za zatočene i nestale 01/6195-951

- Redovne pošte na adresu: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, Trg Nevenke Topalušić 1, 10 000 Zagreb

- Elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Osobno u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Upravi za zatočene i nestale ili u našim ispostavama u Vukovaru i Splitu.

direktno.hr