Zadnji komentari

Globalna regresija jasenovačkog mita

Pin It

Pada broj židovskih žrtava iz logora Auschwitz, Bergen-Belsen, Buchenwald, Dachau, Majdanek, Mauthausen, Natzweiler-Struthof, Neuengamme, Ravensbrück i Treblinka te u getu Krakov i logoru Jasenovac i Stara Gradiška

U Hrvatskom tjedniku br. 890 (str. 45.) su sredinom listopada 2021. godine opisane promjene broja žrtava (victims/individuals) u digitalnom arhivu Yad Vashema u razdoblju od sredine studenoga 2020. godine do 2. kolovoza 2021. godine. U tom razdoblju je broj židovskih žrtava iz logora Jasenovac i Stara Gradiška povećan za 844. Istovremeno se broj židovskih žrtava iz nekih od najpoznatijih njemačkih logora smanjio za više od 330 tisuća, odnosno za 27 posto. Takva smanjenja bi se mogla pripisati radnjama kao što su provjera kvalitete podataka i posljedične radnje vezane za utvrđenu kvalitetu, pišu M. Koić i Nikola Banić za Hrvatski tjednik.

U razdoblju od 2. kolovoza 2021. do 2. kolovoza 2022. godine praćene su promjene broja žrtava u digitalnom arhivu Yad Vashema za logore Jasenovac i Stara Gradiška te za nekoliko njemačkih logora i za geto u Krakovu.

U logorima Auschwitz, Bergen-Belsen, Buchenwald, Dachau, Majdanek, Mauthausen, Natzweiler-Struthof, Neuengamme, Ravensbrück i Treblinka te u getu Krakov broj žrtava je u promatranom razdoblju od godine dana smanjen za 22.513. Jedino povećanje broja žrtava u promatranom razdoblju bilo je u logoru Chelmno. Međutim, u tom slučaju je broj žrtava povećan samo za jedan. Najveće smanjenje broja žrtava bilo je za Auschwitz (16.957), ali prema postotnom udjelu najveće smanjenje je za Mauthausen od čak 16 posto odnosno 3.238 manje žrtava u kategoriji „victims/individuals“.

Za razliku od razdoblja prije 2. kolovoza 2021. godine kada je u digitalnom arhivu Yad Vashema povećan broj židovskih žrtava iz logora Jasenovac i Stara Gradiška u godinu dana nakon tog nadnevka trend smanjenja broja žrtava zahvatio je i ove logore. Tako je broj židovskih žrtava iz logora Jasenovac smanjen za 282, a za logor Stara Gradiška za 22. Sveukupno je za oba logora smanjen broj židovskih žrtava za 304. U odnosu na prethodno stanje to su naizgled mali pomaci, ali pokazuju bar privremenu promjenu kretanja broja jasenovačkih žrtava iz uzlaznog u silazni trend. Zanimljivo je da je u slučaju Jasenovca i Stare Gradiške smanjen i ukupni broj zapisa (records/documents), ali i broj svjedočanstava članova obitelji i židovskih organizacija (Page of Testimony). Kada bi se promjene iz digitalnog arhiva Yad Vashema primijenile na mrežni popis JUSP-a Jasenovac, to bi značilo smanjenje broja židovskih žrtava za 2,3 posto u godini dana.

I dok u digitalnom arhivu Yad Vashema pada broj jasenovačkih žrtava, djelatnici JUSP-a Jasenovac smišljaju nove metodologije za povećanje popisa (Hrvatski tjednik 5. 5. 2022., br. 919., str. 46.-49.). Ukratko prema toj novoj metodologiji na popisu jasenovačkih žrtava mogli bi se naći i oni koji nisu stradali u logorima Jasenovac i Stara Gradiška, već svi stradali od jasenovačkog osiguranja bilo gdje u svijetu čak i izvan razdoblja postojanja tih logora.

Još je „inventivniji“ dio nove metodologije prema kojem bi se na popisu mogli naći i preživjeli. Takve „genijalne“ zamisli još nitko prije nije javno promovirao. Uglavnom, unatoč agresivnoj i bučnoj, ali neargumentiranoj propagandi jasenovački mit je 2022. godine u globalnoj regresiji.

M. Koić i Nikola Banić, Hrvatski tjednik/hrvatski-fokus.hr