Zadnji komentari

Zašto se šuti o Negoslavcima: ‘Zločinac koji je imao privatni logor i danas tamo živi’

Pin It

Kajkić procjenjuje da je Negoslavcima i okolici od strane tamošnjih Srba ubijeno izmedju 350-400 Hrvata i upravo zato mu nije jasno zašto su događaji u Negoslavcima u “medijskoj i pravosudnoj tišini”.

Iako su Domovinski rat i sve tragedije koje je sa sobom donio već više od 30 godina iza nas, za brojne Hrvate (a osobito Vukovarce) koje su izgubile članove obitelji – taj je događaj i danas svježa rana.

Oni koji su upoznati sa okolnostima stradavanja svojih očeva, braće i majki i koje su ih uspjeli dostojanstveno pokopati, gotovo su “sretnici” u očima Hrvata koji o svojim nestalima još uvijek ne znaju niti slova.

Zanimljivo je da se kroz ovih 30 godina kao mjesta najvećih stratišta spominju Borovo Selo i Vukovar, no slušajući brojne ispovijesti nesretnih obitelji iz Vukovara i okolice, jedno se mjesto protokom vremena ispostavilo točkom koja je mnogim odvedenim civilima bila početak i kraj. Za većinu njih, mjesto najvećeg zla su Negoslavci…

“Negoslavci su prije svega poznati kao mjestu u okolici kojega su pronađena brojna stratišta. Točnije, na tim je lokacijama pronađeno 13 grobnica. To nije čudno jer je u Negoslavcima bilo sjedište operativne zone JUG iz koje se razvijala vojna operacija usmjerena na Vukovar. U toj operativnoj zoni je sjedio general Pavković, tamo je bilo sjedište njihovih sustava prijenosne komunikacije, obavještajna jedinica, vojna policija i slično. Također, tamo su većim dijelom agresorski vojnici imali prenoćišta”, doznajemo od Nikole Kajkića koji kao bivši istražitelj zločina na Ovčari barata provjerenim informacijama.

Negoslavci su, kaže, jedini imali svoj bataljon sa tri čete TO:

“Komadant je bio M. B. (puni podaci poznati redakciji) i on još uvijek živi u Negoslavcima. Ipak, najveće zlo činila je negoslavačka milicija sa komadantom Markom Crevarom koja je u staroj općini imala stanicu i svoj zatvor. Niti jedan zatvorenik, odnosno brojne civilne osobe koje su tamo odvedene – nije ostao živ. Preživjela je samo jedna žena koja je bila silovana, a čiji je silovatelj (M.T.) meni osobno pao na poligrafu. On također još uvijek živi u Negoslavcima. Upravo istraživanje njegovog slučaja mene je koštalo posla.”

Naš sugovornik kaže da su Negoslavci poznati i po tome što su imali četiri zatvora i logor u poljoprivrednom pogonu (kod nogometnog igrališta), no pritom ukazuje na jedan nevjerojatan slučaj:

Čovjek koji je imao ‘privatni logor’ i danas je u Negoslavcima

“Znam da je teško vjerovati, ali S.V. koji još uvijek živi u Negoslavcima je za vrijeme rata tamo imao svoj privatni zatvor. Poznato je da je upravo on likvidirao Zorislava Jugu za kojim se još uvijek traga. Ubijao je i druge pred očima svjedoka iz Negoslavaca, a kroz njegov je zatvor prošlo oko 150 Hrvata. Evo, citirat ću jednog dobrog i savjesnog Srbina iz Negoslavaca… Nikola je rekao ‘Devet osoba iz Negoslavaca je privedeno i posle mesec, dva su svi pušteni. Pravosuđe ne radi dobro svoj posao jer ja kao domaći Srbin dobro znam da su počinili te zločine.'”

Kajkić kaže kako oduvijek zna da su Negoslavci “posebna priča”:

“Svojevremeno sam rekao da su Negoslavci sinonim zla jer tamo nema kuće iz koje nema barem jednog ratnog zločinca. Osim svega što sam naveo, njihov veliki krimen je i Ovčara jer su dali veliki doprinos u ubijanju nevinih ljudi, zarobljenika i ranjenika. Postoje vrlo čvrsti dokazi i argumenti da su upravo oni inicirali ubijanje ranjenika iz bolnice.”

Kajkić procjenjuje da je Negoslavcima i okolici od strane tamošnjih Srba ubijeno izmedju 350-400 Hrvata i upravo zato mu nije jasno zašto su događaji u Negoslavcima u “medijskoj i pravosudnoj tišini”.

Obitelji žrtava se boje mještana Negoslavaca

Govoreći o “misteriju o nestalim i ubijenim u Negoslavcima”, mještani Vukovara i okolice uglavnom žele ostati anonimni. Iskazuju određen strah i nesigurnost zbog činjenice da su zločinci, iako mnogi svojedobno privedeni i ispitani, i dalje među njima.

“Vjerujem da će, kao i mnogi dokazani zločinci do sada, na slobodi dočekati i smrt. Bolno je što mi za svo to vrijeme živimo u nemiru i određenom strahu od njih, ali i nepovjerenja prema pravosuđu. Teško nam je prihvatiti da unatoč svim dokazima, iskazima, prepoznavanjima, tim ljudima ne može nitko ništa. Kao da su Negoslavci iz posebnog, nama ne sasvim jasnog razloga, zaštićeno mjesto u koje se ne smije dirati”, kaže Vukovarka čiji je član obitelji odveden u Negoslavce.

Također, jedan naš sugovornik koji je godinama u potrazi za nestalim članom obitelji koji se nikada nije vratio iz tog mjesta – potvrđuje većinu Kajkićevih navoda.

Zloglasna braća i danas su u Hrvatskoj

“Svi mi ovdje u Vukovaru znamo za taj privatni zatvor koji su u Negoslavcima držala braća prezimena V. Znamo što su radili i koliko su opasni bili. Tek nedavno sam saznao da je jedan od njih Đorđe (puni podaci poznati redakciji) preminuo prije par godina”, kaže i dodaje kako su svima poznata i zloglasna braća R.:

“M., B. I B. sa ekonomije Jabukovac jako su poznati sustavu. Prva dvojica danas žive u Vukovaru, a treći je i sada u Negoslavcima. Bili su jedni od glavnih za selektiranje i odvođenje nesrba i sigurno je da jako puno znaju o nestalima i zločinima, ali šute. S druge strane, institucije samo čekaju da pomru… Obično se ‘prihvate posla’ kad je prekasno…”

Autor:Dnevno.hr