Zadnji komentari

Bošnjačkog vojnika zvali su Hodža: Hrvatica ispričala što je učinio trogodišnjoj Magaleni

Pin It

Svjedočili su da je čovjek koji je to učinio živio u selu Puhovac i da mu je nadimak “Hodža”: “Na uniformi je imao ozmaku MOS 7. muslimanska brigada. Ušao je u kuću i počeo nam psovati ustašku majku, a svekrvi je prislonio pištolj na čelo. Kada smo izašli, prepoznala sam susjeda Seida iz Kozarca, inače je bio boksač u Čeliku.

Na današnji dan 1993. godine u selu Grm kod Zenice pripadnici Armije BiH ubili su 6 hrvatskih civila, pri čemu su trojicu staraca žive zapalili.

Pokolj u tom selu bio je ratni zločin koji su počinile bošnjačko-muslimanske snage nad Hrvatima tijekom agresije na prostore Hrvata u Srednjoj Bosni 18. travnja 1993.

Iako izuzetno okrutan, ovaj zločin nikada nije bio osobito medijski zastupljen, a o onome što je zadesilo nesretne hrvatske civile u selu Grm, najviše se moglo doznati iz iskaza koji su dali preživjeli Željko i Ivanka Zrnić.

U selu ih je, kazali su, ostalo samo 11 jer su svi ostali mještani, uključujući i vojsku, napustili Grm, a do njih ta informacija nije došla. Ivanka Zrnić kazala je kako ih je toga jutra probudila jaka pucnjava, pa se njezina brojna obitelj uključujući supruga, dvoje djece, svekrvu, strica i nećaka sa još troje djece – sklonila u prizemlje kuće:

“Magdalena je odmah preminula”

“Osim nas, u selu su ostala još dva starca Ivan i Anto Vidović. Ležali smo na podu kada je prozoru prišao pripadnik 7. muslimanske prigade i ispalio čitav okvir iz puške po nama. Pogodio je moju kćer Magdalenu (3, 5 godina) u desni obraz a izlazna rana bila je straga na glavi. Odmah je preminula…”

Svjedočili su da je čovjek koji je to učinio živio u selu Puhovac i da mu je nadimak “Hodža”: “Na uniformi je imao ozmaku MOS 7. muslimanska brigada. Ušao je u kuću i počeo nam psovati ustašku majku, a svekrvi je prislonio pištolj na čelo. Kada smo izašli, prepoznala sam susjeda Seida iz Kozarca, inače je bio boksač u Čeliku. Trojicu muškaraca su natjerali da legnu, a onda je moj muž izašao sa našom mrtvom curicom u naručju i s njom zalegao na pod”, ispričala je nesretna žena.

Dijete su, kaže, morali ostaviti u podrumu, dok su oni odvedeni u Bilmište u školu gdje je nad njim vršena strašna tortura i mučenje.

Autor:Dnevno.hr/S.V.