Zadnji komentari

Mladen Pavković: Bio je i ostao simbol Grada Vukovara

Pin It

Slikovni rezultat za dr juraj njavro

Još jednom, s ponosom i tugom, sjećamo se legendarnog vukovarskog ratnog kirurga, bivšeg ministra hrvatskih branitelja, saborskog zastupnika dr. Juraja Njavre. Umro je 15. rujna 2008. u  Zagrebu.

Tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. ostao je, zajedno s dr. Vesnom Bosanac i drugim zdravstvenim djelatnicima, do kraja opsade toga grada. Četnici su ga zarobili i jedno duže vrijeme proveo je u srpskom zatočeništvu. Dobro je poznata njegova knjiga „Glava dolje,  ruke na leđa“, (1992.), gdje je opisao strašne muke kroz koje su prolazili hrvatski branitelji i civili, koji su branili Vukovar, ali i druge krajeve Hrvatske. (Po tom potresnom svjedočanstvu trebalo bi snimiti i igrani film!).

Sjećamo ga se  kao jednog od najpopularnijih hrvatskih političara. Rođen je 2. srpnja 1938. u Cerovnici, Medicinski fakultet završio je u Zagrebu, a umirovljen je u prosincu 2003.

Kad je umro, mnogi su s pravom isticali da je otišao iznimno blag i topao čovjek, veliki stručnjak i što je poglavito važno – simbol Grada Vukovara.

Godine prolaze, a po  ovom velikom čovjeku još  uvijek, na žalost, ne nosi ime ni jedna zdravstvena ustanova.

Stoga, ministre Kujundžiću poduzmite nešto i u svezi sjećanja na ovog ratnog liječnika, kojeg ni stotine granata nisu mogle odvojiti od ranjenika i vukovarske bolnice.

Dr. Njavro sahranjen je 18. rujna na zagrebačkom Mirogoju.

Mladen Pavković