Zadnji komentari

Memorijalna knjiga „Krvava istina" predstavljena diljem Hrvatske, a potom i u Sarajevu

Pin It

Kako bi se istina o tragičnom stradanju Lovaščana i Opatovčana čula što dalje, memorijalna knjiga „Krvava istina (Novome životu ususret)" predstavljena je u više gradova diljem lijepe naše, a potom i u susjednoj BIH, točnije u Sarajevu.

Dana 20. studenog knjiga je predstavljena u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića, a o njoj su, osim autora progovorili i dr. sc. Željka Križe iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra te Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara. Pored brojnih uzvanika, predstavljanju su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja Katica Mišković, pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić te Ivanka Bušić iz Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i legendarni vukovarski branitelj Ivan Anđelić Doktor. 

Samo dan poslije, pod pokroviteljskom Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, a u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora, knjiga je predstavljena u Splitu, koji je još jednom pokazao da ima veliko srce za naš kraj i stradanje. Pred brojnim uzvanicima, u splitskoj palači Milesi, o knjizi su govorili Dražen Nikolić u ime organizatora te don Drago Šimundža, kao i sami autori. Događaj je popratila i zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, a pridružio se i saborski zastupnik Petar Škorić.

Dana 27. studenog, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko baranjske županije organiziralo je promociju knjige u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Uz glazbene goste iz osječke glazbene škole Franje Kuhača, knjigu je prezentirala dr. sc. Antonija Huljev. Dan poslije, u vukovarskom Pastoralnom centru sv. Bono, knjiga je predstavljena i susjedima Vukovarcima . Uz moderatora Vedrana Vuletu i autore, događanja iz knjige uzvanicima je prenijela gđa Milka Vida.

Ovogodišnje predstavljanje ove memorijalne knjige završilo je u Sarajevu, u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu 5. prosinca 2018.

O knjizi koja donosi svjedočanstva preživjelih, do ruba smrti mučenih i iz svojih domova protjeranih stanovnika Lovasa i Opatovca 1991., govorili su: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, mons. Pavo Jurišić, kao i autori Antun Ivanković, Ivan Mujić i Stjepan Milas. Svoje izlaganje, mons. Jurišić, profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, završio je riječima kardinala Vinka Puljića, koje su otisnute na početku knjige: „Nemojmo se trošiti na mržnju, na prazne riječi, nego ljubavlju gradimo svoj dom, svoju domovinu, i živimo iz vjere koja je toliko skupo plaćena da bi ostala do danas."