Zadnji komentari

U krugu obitelji i prijatelja, pokopan dr. Johann Georg Reißmüller, dugogodišnji urednik FAZ-a i veliki prijatelj Hrvatske

Pin It

Jučer je u Frankfurtu, po katoličkom obredu, pokopan dr.Johann Georg Reißmüller, poznati njemački novinar i urednik Frankfurter Allgemeine Zeitung te veliki prijatelj Hrvata.

Uz obitelj, na pokopu je bio i najuži krug prijatelja, među kojima i nekoliko Hrvata. Hrvati su se od Reißmüllera oprostili donijevši tri  vijenca – od Veleposlanstva RH iz Berlina, zatim vijenac od obitelji Janović i vijenac od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u domovini i dijaspori. Tijekom obreda ispraćaja  svećenik je govoreći o životu i djelu Reißmüllera, naglasio njegovu povezanost s Hrvatskom i Hrvatima

Na pokopu je bio i glavni izdavač FAZ-a Berthold Kohler koji se oprostio od Reißmüllera biranim riječima, te ukazao i na njegov novinarski rad kojem su priznanje odali i Hrvati. Kohler se pritom zahvalio hrvatskom veleposlaniku dr. Gordanu Grlić Radmanu na dolasku na posljednji ispraćaj, izraza sućuti u FAZ-u i činjenici da rad poznatog novinara Hrvatska nije zaboravila.

,,Odlaskom dr. Reiβmüllera izgubili smo iznimnu osobu našega vremena, čije će nam veliko znanje, novinarska strast i trajni osobni angažman u borbi za pravdu i istinu ostati u dubokom sjećanju”, navodi se u izrazima sućuti veleposlanika Grlića Radmana.

Na pokopu je uz veleposlanika Gordana Grlića Radmana i vicekonzulice za kulturu iz Frankfurta Biserke Lukan bila i obitelj Janović.

Inače, i brojni pojedinci i hrvatske udruge su se biranim riječima oprostili od Reißmüllera. Pisao je o tisućama ranjenih, ubijenih, protjeranih…o razaranjima domova, bolnica… Svojim pisanjem ubrzao međunarodno priznanje Hrvatske te pomogao da njemačke i svjetska javnost spoznaju pravu istinu o stanju u bivšoj Jugoslaviji.

fenix-magazin.de