Zadnji komentari

Utrka je počela: Milanović, Kolinda ili Škoro

Pin It

Image result for miroslav Å¡koro

Miroslav Škoro je novo, i to simpatčno, opušteno i duhovito lice. Nema stranku iza sebe, ali baš zato nema ništa što bi mu se moglo zamjeriti i staviti na teret. Politički stavovi su mu uravnoteženi, iako se ne sviđaju neuravnoteženom dijelu nacije. I što je najvažnije, najavljuje jasan politički program, koji uključuje i nužne ustavne promjene

Aktualna predsjednica Republike ispalila je mačkulu s kninske tvrđave, najavivši start utrke za Pantovčak, u kojoj će i sama sudjelovati. Glavne zvijezde mitinga, osim nje, bit će još Zoran Milanović i Miroslav Škoro, iako se već do sada za utrku prijavilo trinaest kandidata, a bit će toga još. Ambicija tih ostalih je tek pet minuta televizijskih nastupa.

Zoran Milanović se vraća na scenu kao osvetnik Zorro nakon pustih poraza, što baš i nije neki sretan motiv. Za sada je bez jasnih ideja, njegov govor je nepopravljivo loš, govori u natuknicama bez jasno zaokružene rečenice, ljutito i bez osmijeha na licu.

Opet, s druge strane djeluje iskreno i prkosno, naročito u odnosu na veliku europsku braću, pa su ga neki analitičari okarakterizirali kao „lijevog suverenistu“. Ima i sigurnu stranačku bazu, makar njegovi stavovi često odudaraju od te baze opterećene jugoslavenstvom.

Kolinda Grabar-Kitarović je, porazivši Ivu Josipovića, sjajno krenula svojom (pre)orijentacijom prema srednjoj Europi i simboličkim odreknućem od titoizma. Uživa dobar ugled i izgled među stranim državnicima, među kojima se kreće bez kompleksa. Bliska je običnom puku, ali ponekad djeluje površno.

Dosta se zamjerila tzv. desnoj struji petljanjem oko jednog proskribiranog pozdrava te podilaženjem predsjedniku Vlade, koji ima puno oponenata u HDZ-u.

Miroslav Škoro je novo, i to simpatčno, opušteno i duhovito lice. Nema stranku iza sebe, ali baš zato nema ništa što bi mu se moglo zamjeriti i staviti na teret. Politički stavovi su mu uravnoteženi, iako se ne sviđaju neuravnoteženom dijelu nacije. I što je najvažnije, najavljuje jasan politički program, koji uključuje i nužne ustavne promjene.

Najsnažniji su mu vjetar u leđa napadi koji su ga dočekali i zdesna i slijeva. Po jednima ruši ustavni poredak, uvodi čak diktaturu, po drugima je „glasnovornik mračne desnice“.

Prognozirati izglede pojedinih kandidata krajnje je nezahvalno, kao što je varljivo vagati njihove pluseve i minuse, jer je to na koncu ipak stvar subjektivne percepcije. Određena će se osobina kandidata nekim biračima sviđati, a drugima će biti antipatična. Uzmimo Kolindu. Njezino manekenstvo impresionira dobar dio, naročito ženske publike, ali je drugom dijelu odbojno.

Ipak, s velikom se vjerojatnošću može prognozirati da će se u drugom krugu naći Milanović protiv Kolinde ili Škore, da bi na kraju izgubio od nje ili od njega.

Na svoje će doći narod koji će se zabavljati sljedećih pet mjeseci, a bit će posla i za medije. Politika je, kao i mediji, ionako već odavno postala tek estradna ili opsjenarska umjetnost.

Josip Jović/SD