Zadnji komentari

Trumpov pravni tim odbacio optužbe za opoziv i nazvao ih napadom na Amerikance

Pin It

Image result for trump

Pravni tim američkog predsjednika Donalda Trumpa u subotu je snažno odbacio optužbe Zastupničkog doma Kongresa za njegov opoziv, tvrdeći da je Trump nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica objavljenom u subotu, Trumpovi odvjetnici prvi su se puta službeno očitovali na dvije stavke opoziva – zloporabom ovlasti i opstrukcijom Kongresa. Ta dva članka, usmjerena da se Trump opozove s mjesta predsjednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca. “Imamo snažnu pravnu osnovu. Predsjednik nije učinio ništa loše i vjerujemo da će se to riješiti u ovom procesu”, rekao je jedan od tri izvora bliskih Trumpovu pravnom timu koji je informirao novinare o sadržaju dokumenta.Trump ovog vikenda u svom klubu Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi igra golf.

Prema riječima tog izvora, u odgovoru Trumpovog pravnog tima ističe se da proces protiv predsjednika “nije ništa drugo nego opasan napad na američki narod i njegovo pravo da glasa”. U dokumentu se tvrdi da članci opoziva krše američki ustav i da bi mogli nanijeti trajnu štetu, rekao je izvor.

Trump je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi provela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena te da je ometao Kongres u njegovoj istrazi o tom slučaju. Trump je zanijekao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele poništiti njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Suđenje u Senatu najvjerojatnije neće dovesti do Trumpovog opoziva budući da to nije podržao nijedan republikanski senator.

Trumpovi odvjetnici u svom dokumentu tvrde da je Trump u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlastima. Istovremeno su demokrati predstaviti svoju pravnu strategijju s argumentima za Trumpov opoziv s dužnosti.

U njoj se tvrdi da se predsjednik mora opozvati kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost i sačuvao sustav vlasti u zemlji. Također se podupiru optužbe za zlouporabu položaja i opstrukciju Kongresa. “Senat bi trebao osuditi i smijeniti predsjednika Trumpa kako bi se izbjegla ozbiljna i dugoročna šteta našim demokratskim vrijednostima i sigurnosti nacije”, rekli su demokratski zakonodavci, prvi put službeno pozivajući Senat da osudi predsjednika i smijeni ga s dužnosti. “Slučaj protiv predsjednika Sjedinjenih Država je jednostavan, činjenice su neosporne, a dokazi su neosporni”, rekli su. (Hina)

kamenjar.com