Zadnji komentari

Bivši direktor Soroseve zaklade objasnio kako se manipulira javnim mnijenjem o Mađarskoj i Poljskoj

Pin It

Joze Biscak on Twitter: "How the master of evil (George Soros) attacked  Poland via pro-abortion groups https://t.co/XYXAgD4Cf7  https://t.co/eTb7rSW36F" / Twitter

Oni koji sumnjaju u tvrdnje mađarskih i poljskih političara o trenutnoj kampanji klevetanja konzervativnih vlada trebaju samo poslušati nedavno procurile videosnimke bivšeg regionalnog direktora Zaklade Otvoreno društvo.

Na snimci na Skypeu vidi se Andrej Nosko koji je rođen u Slovačkoj kako s neidentificiranim novinarom razgovara o tome kako se strani novinari manipuliraju da prihvate izvješća lijevih oporbenih medija kao jedino valjano stajalište, što je jedini narativ o Mađarskoj i Poljskoj koji je predstavljen međunarodnoj publici, piše Rmx.news.

Noska, koji je diplomirao na Srednjoeuropskom sveučilištu Georgea Sorosa u Budimpešti i nakon čega je imenovan za ravnatelja Zaklade Otvoreno društvo. Povjeren mu je proračun od 10 milijuna dolara, što pokazuje razinu povjerenja koju mu je mreža ukazala. Stoga je nejasno što je mladog aktivista navelo da tako izravno govori o tome što se događa unutar Soroseve zaklade, jesu li to bile samo neoprezne riječi koje opisuju vlastitu taktiku klevetanja ili riječi razočaranja.

Bilo kako bilo, u intervjuu koji je procurio, Nosko dovodi u sumnju taktiku povezivanja kritike Poljske i Mađarske u isti zgodan kalup, kao što se često vidi u izvješćima lijevih političara EU i političkih nevladinih organizacija.

Mađarska i Poljska imaju probleme kao i druge države

Bivši direktor Zaklade Otvoreno društvo govori “ne mislim da je povezivanje afera Mađarske i Poljske samo po sebi vrlo poštena stvar. Dvije zemlje, kao i druge države u regiji, imaju svoje probleme, ali su svi različiti. Ako uzmemo na primjer Poljsku i Mađarsku, vidimo potpuno drugačiji stil vođenja, drugačiju ekonomsku strukturu i drugačiji odnos vlasti s civilnim društvom”.

Zbog zajedničkog protivljenja Mađarske i Poljske masovnoj migraciji, LGBTQ propagandi i drugim temama koje propagira dominantni zapadni progresivni politički lobi, dvije se zemlje češće spominju nego ne, u istim kritičkim komentarima o nedostatku vladavine prava i takozvanih “europskih vrijednosti”. Ovo bi moglo zvučati trivijalno, ali otvara vrata prevelikom pojednostavljenju i primjeni kaznenih mjera osmišljenih za masovno ciljanje konzervativne politike.

Bivši šef Soroseve zaklade to objašnjava ukazujući na pad kvalitete novinarstva u Europi: “Problem se može ilustrirati činjenicom da ima daleko manje stranih dopisnika u mainstream medijima, koji pokrivaju poslove više zemalja”, a to dovodi do usvajanja vijesti i analiza iz oporbenih medija kritičnih prema postupcima konzervativnih vlada bez ikakve provjere činjenica ili kritičkog distanciranja.

Uloga Zaklade Otvoreno društvo

To dovodi do situacije u kojoj je vrlo lako osuditi Poljsku i Mađarsku bez ikakvih pravih argumenata”, dodao je Nosko.

Uloga Zaklade Otvoreno društvo u svemu tome je, objašnjava bivši direktor, da kada strani novinari dođu na primjer u Mađarsku i žele dobiti mišljenje o aktualnim temama, obično ih zaposlenici Zaklade upućuju ljevičarskim novinarima, čiji su stavovi uglavnom u skladu s političkim stajalištima i ideologijom Zaklade. To rezultira ozbiljno iskrivljenim i pristranim izvješćima o dvjema zemljama. Nosko priznaje da je u mnogo navrata i sam “unajmio novinare za promicanje materijala kolega iz think-tanka. Dakle, utakmica nije bila baš izjednačena.”

Čak i strani novinari sa sjedištem u Mađarskoj i Poljskoj rijetko govore jezike dovoljno dobro da bi se informirali izravno iz lokalnih izvora, kaže Nosko, što izgleda potkrepljuje njegovu tvrdnju kada se poziva na novinarsku lijenost i niske standarde, jer većina mađarskih i poljskih političkih igrača i javni službenici govore engleski ili druge strane jezike. Ipak, možda najočitije priznanje koje bivši direktor nudi jest da strani novinari koji izvještavaju iz Mađarske uvijek izostavljaju činjenicu da vlada uživa značajnu popularnost među građanima prema europskim standardima, te “umjesto toga kažu da vlast održava svoju moć ograničavanjem sloboda”.

Izvor: narod.hr/rmx.news