Zadnji komentari

Okrugli stol u Hrvatskom saboru:Predstavljanje Izvješća o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj

Pin It

Jučer je na Okruglom stolu u Saboru RH udruga U ime obitelji predstavila je Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2021. i 2022. Domaćin je bio g. Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta.

Izvješće dokumentira brojne slučajeve diskriminacije katolika i kršenja njihovih građanskih i ljudskih prava.Tako na primjer donosi primjere institucionalnog nasilja nad vjernicama koje u Zagrebu i Sisku provode gradonačelnici i stranke na vlasti: diskriminaciju liječnika, roditelja, političara i udruga zbog vjerske pripadnosti. Izvješće pokazuje kako se malom broju nereprezentativnih teologa u glavnostrujaškim medijima daje nerazmjerno velik prostor za napade na nauk Crkve, biskupe i svećenike – oponašajući totalitarni model koji je u Njemačkoj Demokratskoj Republici (njem. DDR) opisala njemačka povjesničarka Birgit Mitzscherlich. U Izvješću se može pročitati što su stvarno rekli nadbiskup Bozanić i Hranić na Velu Gospu, biskup Šaško u Vukovaru, biskup Košić i brojni drugi svećenici – a što je dio glavnostrujaških medija plasirao u javnost. Izvješće pokazuje kako je Državni zavod za statistiku u cijeli svijet poslao netočan izvještaj o broju građana koji se u RH izjašnjavaju katolicima. Izvješće dokumentira fenomen koji društveni znanstvenici nazivaju Scapegoating, odnosno traženje žrtvenoga jarca. Crkva je po tom modelu u 2021. godini u javnom prostoru bila proglašavana odgovornom ili suodgovornom za cijeli niz društvenih problema, odnosno bila je najveće žrtveno janje u hrvatskoj javnosti. Crkva se tako u medijskom procesu u nedostatku pravih krivaca, stereotipno i neargumentirano proglašavala odgovornom za korupciju i bogaćenje, za gospodarsku situaciju te demografski pad. Najobimnija Scapegoating kampanja protiv Crkve vođena je u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 kada se Crkvu i vjernike neprestano u javnom prostoru prozivalo zbog posebnih protupandemijskih mjera koje je za vjerske institucije propisivala Vlada RH. Pri čemu je dio radikalno lijevih političara, aktivista i medija pravo na slobodu vjeroispovijesti i iz njega proizlazeće pravo na javno vršenje bogoslužja poistovjećivao s režimom rada ugostiteljskih objekata. Nad Crkvom je vršen Scapegoating i zbog zastupanja stava da cijepljenje eksperimentalnim cjepivom protiv    COVID-a  ne smije biti obavezno.

„Izvješće za 2021/22. potvrđuje svojevrstan društveni fenomen u Hrvatskoj: da je najveća vjerska zajednica, katolička, izložena sustavnim napadima iz netrpeljivosti i mržnje, blaćenju i diskriminaciji kakvi se u svjetskim okvirima mogu zabilježiti samo za tzv. manjinske vjerske zajednice. Brojni dokazi u Izvješću pokazuju da su hrvatski građani koji se izjašnjavaju katolicima izloženi sustavnom vrijeđanju, omalovažavanju te širenju neistina o Crkvi kojoj pripadaju – a da pritom institucije odgovorne za zaštitu ljudskih prava takve pojave niti dokumentiraju niti na njih reagiraju na odgovarajući način“, naglasila je dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji.

Jakov Blagojević, magistar povijesti, jedan od autora Izvješća prezentirao je na Okruglom stolu razne primjere, između ostalog i iznošenja medijskih neistina o Katoličkoj Crkvi i dionicima javnih rasprava s ciljem utjecanja na javno mnijenje.

Kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić koji već 30 godina prati teme vezane uz vjeru i vjerske zajednice istaknuo je da su neutemeljeni napadi na Katoličku Crkvu uvijek bili prisutni u medijima, ali da se njihov intenzitet drastično pojačao posljednjih godina.

Dr.sc. Stijepo Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta podsjetio je kako današnji napadi na blaženog Alojzija kardinala Stepinca, što je dokumentirano i u Izvješću, predstavljaju ponavljanje optužbi protiv zagrebačkog nadbiskupa iznesene na montiranom, političkom procesu i tijekom 45 godina totalitarnog, komunističkog režima. „Niti jedna od tih, u medijima i od nekih političkih opcija ponavljanih optužbi nije utemeljena na relevantnim i vjerodostojnim povijesnim izvorima“, naglasio je Bartulica.

„U hrvatskom javnom prostoru, a na nažalost sve više i u institucijama prisutna je netočna teza da katolici ne mogu biti diskriminirani, zato što su većinska vjeroispovijest. To nije točno, kao što to jasno pokazuje ovo Izvješće udruge U ime obitelji“, pojasnio je dr.sc. Jakov Žižić, politolog s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Prof. dr. sc. Nenad Pokos s Instituta za društvena istraživanja „Ivo Pilar“ istaknuo je zbog niza propusta tijekom provođenja popisa stanovništva 2021. godine napravljena pogreška u prikazu ukupnog udjela katolika u stanovništvu. Broj katolika umanjen je za 4 %, a ta pogreška upućena je prema Eurostatu i drugim međunarodnim institucijama i do danas nije ispravljena. Taj je podatak profesor Pokos dokazao i krivim podatkom koji je stoji na stranicama engleske Wikipedije.

Na Okruglom stolu su predstavljene i preporuke udruge U ime obitelji tijelima javne vlasti i institucijama nadležnim za zaštitu ljudskih i građanskih prava, medijima te vjernicima katolicima kao i svim građanima RH.

Izvješće možete pronaći na https://izvjesca.uimeobitelji.net/, a snimku Okruglog stola možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=ptQvEcmPRpU.