Krstičević podnio ostavku.... po koji put?

Pin It

KRSTIČEVIĆ: “Plenković je napravio mnogo toga za Hrvatsku ...

Dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poginula su danas oko 16 sati pri padu vojnog školskog aviona kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra. Nesreća se dogodila u slabo naseljenom području tijekom redovitog trenažnog leta. Avion je pao blizu jedne kuće, 10-ak kilometara od vojne baze u Zemuniku.

“Danas negdje oko 16 sati, tijekom redovnog obučnog leta došlo je do pada školskog aviona Zlin, negdje u području Biljana Donjih. Odmah po dojavi o nesreći, sve su se ekipe uputile na mjesto. Dolaskom na mjesto nesreće mogli smo konstatirati da su poginuli natporučnik Marko Novković i polaznik Luka Jagetić. Razlozi pada aviona nisu nam poznati.

Formirao sam istražno povjerenstvo, koje će nam odgovoriti na pitanja o svim elementima elementima. Koristim priliku izraziti iskrenu i duboku sućut obiteljima poginulih”, rekao je viceadmiral i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj.

“Avion je u upotrebi od 2007. Kolega Novković je član Krila Oluje i vrlo je iskusan. Jagetić je već obavio samostalni let, letačka obuka je išla po planu”, rečeno je na konferenciji.

“U ime cijelog Ministarstva obrane i cijelog HV-a želim izraziti duboku i ljudsku sućut obiteljima poginulih. Dobio sam informaciju oko 4.01 da se dogodila nesreća, odmah po dobivanju te informacije sam krenuo s admiralom Hranjem ovdje u Zemunik. Tijekom puta čuo sam se s predsjednikom Republike, predsjednikom Vlade i njih sam izvijestio o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane pa i svakom zapovjedniku u HV-u. Kao što znamo, prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterima Kiowa, gdje smo isto izgubili dva mlada života.

Ono što je važno je da sve bude istraženo. Govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju. Kao što ste čuli i od načelnika Glavnog Stožera, naložio sam i njemu da formira svoje povjerenstvo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti. Od sustava obuke, linije vođenja i zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti. Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kako ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i HV-a. Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku”, istaknuo je Krstičević.

“Ja s današnjim danom podnosim ostavku”, zaključno je kazao ministar obrane Damir Krstičević

priznajem.hr