Zadnji komentari

Grad Zagreb želi uvesti obavezno cijepljenje djece protiv HPV-a?! Donji prag spušten s osmog na peti razred

Pin It

HPV cjepivo - Cijepljenje.Info

U sklopu javno-zdravstvene kampanje „Budi mRAK roditelj“ predstavljeni su posljednji podaci procijepljenosti protiv virusa HPV-a u Hrvatskoj koji se prenosi spolnim kontaktom. Od ove je godine donji prag za cijepljenje protiv HPV-a spušten s osmog na peti razred, iako većina nacionalnih programa preporučuje cijepljenje oko trinaeste godine života.

Uz to, iz Grada Zagreba kažu da se zalažu da cjepivo protiv HPV-a postane obavezno.

Na stranicama Europske agencije za lijekove (European Medicines Agency) piše da cjepivo ne pruža zaštitu od svih oblika HPV-a, a kada je uvedeno, postojale su i moralne dvojbe oko toga je li cijepljenje protiv spolno prenosive bolesti svojevrsno zeleno svjetlo djeci i adolescentima za rizično spolno ponašanje.

Porast cijepljenih za 6% u odnosu na prošlu godinu

„U prošloj školskoj godini, 51% djevojaka i 34% mladića u dobi od 15 godina su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a. To je porast od gotovo 6% u odnosu na prethodnu školsku godinu. Doista, velik porast i velik napredak!“- rekla je prim. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Sada počinju cijepiti i od 5. razreda

Od početka 2023. godine uvedeno je besplatno cijepljenje od 5. razreda, a ne kako je to sada bilo, samo u 8. razredima.

”Prema posljednjim podacima, u Zagrebu je cijepljeno 58,4% djevojčica i 37,8 dječaka, što je bolji rezultat od ukupnog prosjeka procijepljenosti u Hrvatskoj. Zbog važnosti ove teme, prevencije i zaštite zdravlja, Grad Zagreb zagovara uvođenje obveznog cijepljenja protiv HPV-a”,  istaknula je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pom. pročelnice za zdravstvo, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti.

Tajnica Lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban kazala je da je od početka 2023. cijepljenje počelo od petog do osmog razreda na preporuku Društva za školsku i sveučilišnu medicinu. “Svi su znanstveni dokazi da se treba početi s cijepljenjem što ranije kako bi se dostigli ciljevi Svjetske zdravstvene organizacije od 90 posto procijepljenosti mladih protiv HPV-a kako bi iskorijenili neke od vrsta malignih bolesti koje taj virus uzrokuje”, rekla je.

Ne štiti 100% od svih oblika HPV-a

Ovo cjepivo sprečava oko 90 % karcinoma cerviksa, oko 70 – 80 % premalignih promjena na cerviksu, oko 90 % anogenitalnih bradavica te smanjuje učestalost abnormalnog rasta tkiva vulve, vagine i anusa, piše na stranicama HZZO-a. Na stranicama Europske agencije za lijekove (European Medicines Agency) piše da cjepivo ne pruža zaštitu od svih oblika HPV-a.

Kako smanjiti rizik od genitalne HPV-infekcije?

Najsigurniji način za eliminaciju rizika od HPV-infekcije jest apstinencija od spolnog odnosa s drugim osobama. Za one koji ipak odluče biti spolno aktivni, izlaz predstavlja dugotrajni, obostrano monogamni odnos s neinficiranom osobom. Ipak, u svakom pojedinom slučaju je teško ustanoviti HPV-status spolnog partnera koji je ranije bio spolno aktivan.

Za spolno aktivne osobe, a koje nisu u dugotrajnoj, obostrano monogamnoj vezi, smanjenje broja partnera smanjuje rizik od infekcije HPV-om, piše plivazdravlje.hr. Dakle, do zaraze HPV-om obično dolazi zbog čestog mijenjanja spolnih partnera.

narod.hr