Zadnji komentari

Iran i SAD pred razmjenom zarobljenika; očekuje se odmrzavanje šest milijardi dolara

Pin It

Kada šest milijardi dolara odmrznutih iranskih sredstava bude proslijeđeno bankama u Kataru već sljedećeg tjedna, to će pokrenuti pažljivo koreografiran slijed događaja u kojem će čak pet pritvorenih američkih državljana s dvojnim državljanstvom napustiti Iran i sličan broj iranskih zatvorenika koji se drže u SAD-u. otputovati kući

izvještava Reuters, pozivajući se više iranskih i drugih izvora upoznatih s pregovorima.

Kao prvi korak, Iran je 10. kolovoza pustio četvoricu američkih državljana iz teheranskog zatvora Evin u kućni pritvor, gdje su se pridružili petom, koji je već bio u kućnom pritvoru. Kasnije tog dana američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je taj potez prvim korakom u procesu koji će dovesti do njihova povratka kući.

Među njima su poslovni ljudi Siamak Namazi (51) i Emad Sharqi (59), kao i ekolog Morad Tahbaz (67), koji posjeduje i britansku putovnicu, priopćila je američka administracija. Identiteti četvrtog i petog Amerikanca, od kojih je prema dva izvora jedna žena, nisu objavljeni. Reuters nije mogao utvrditi koje će iranske zatvorenike SAD zamijeniti.

U središtu pregovora između supersile koju Iran naziva “Veliki Sotona” i Islamske Republike koju Washington naziva državnim sponzorom terorizma je malena, ali silno bogata država Katar.

Doha je bila domaćin najmanje osam rundi pregovora u kojima su sudjelovali iranski i američki pregovarači koji su sjedili u odvojenim hotelima i razgovarali putem shuttle diplomacije (uz posredovanje op.a.), rekao je izvor upoznat s raspravama, pri čemu su raniji sastanci bili uglavnom usredotočeni na problematično nuklearno pitanje, a kasniji na oslobađanje zatvorenika.

Doha će provesti financijski aranžman prema kojem će plaćati bankovne naknade i nadzirati kako Iran troši odmrznutu gotovinu kako bi osigurala da se novac ne troši na artikle pod sankcijama SAD-a, a zatvorenici će proći kroz Katar kada budu razmijenjeni, prema tri izvora.

“Iran je u početku želio izravan pristup fondovima, ali je na kraju pristao na pristup preko Katara”, rekao je visoki diplomat. “Iran će kupiti hranu i lijekove, a Katar će plaćati izravno.”

Reuters je sastavio ovaj prikaz prethodno neobjavljenih detalja o opsegu katarskog posredovanja u tajnim pregovorima, kako se dogovor odvijao i svrhovitosti koja je motivirala obje strane da sklope sporazum o razmjeni zarobljenika. Reuters je intervjuirao četiri iranska dužnosnika, dva američka izvora, visokog zapadnog diplomata, savjetnika vlade Zaljeva i osobu koja je upoznata s pregovorima.

Glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a (State Department) rekao je da njegova zemlja nije spremna objaviti točan trenutak puštanja zatvorenika. Ministarstvo je također odbilo razgovarati o detaljima onoga što je glasnogovornik nazvao “tekućim i vrlo osjetljivim pregovorima”.

Američka administracija nije komentirala vrijeme prijenosa sredstava. Međutim, 5. rujna južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin rekao je da su u tijeku napori za prijenos iranskih sredstava.

“Odnos SAD-a i Irana ne karakterizira povjerenje. Sudimo o Iranu prema njegovim postupcima, ničemu drugom”, dodao je glasnogovornik State Departmenta. Washington je pristao na prijenos iranskih sredstava iz Južne Koreje na ograničene račune financijskih institucija u Kataru, ali nikakav novac ne ide izravno u Iran, dodao je glasnogovornik.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar o detaljima pregovora, ulozi Katara u razgovorima ili uvjetima konačnog sporazuma. Iransko ministarstvo vanjskih poslova i njegova misija pri UN-u nisu odgovorili na detaljna pitanja u vezi s ovom pričom.

Izvještaj izvora o pregovorima pokazuje kako je dogovor zaobišao glavni spor između SAD-a i Irana oko iranskih nuklearnih ciljeva, što je kulminiralo u rijetkom trenutku suradnje između dugogodišnjih protivnika, koji se sukobljavaju oko niza pitanja od iranskog nuklearnog programa do prisutnosti američke vojske u Zaljevu.

Veze između SAD-a i Irana napete su otkako je Donald Trump napustio nuklearni sporazum s Iranom kao predsjednik SAD-a 2018. Postizanje drugog nuklearnog sporazuma od tada je postiglo malo uspjeha, dok se predsjednik Joe Biden priprema za američke izbore 2024.

Glasnogovornik State Departmenta također je rekao da nije bilo promjena u cjelokupnom pristupu Washingtona Iranu. Ustvrdio je da je pristup “i dalje usredotočen na odvraćanje, pritisak i diplomaciju”.

Nakon što se sredstva prebace, ona će se držati na ograničenim računima u Kataru, a SAD će imati nadzor nad time kako i kada se ta sredstva koriste, dodao je glasnogovornik State Departmenta.

Potencijalni transfer sredstava i zatvorenika izazvao je kritike republikanaca koji tvrde da Biden, demokrat, zapravo plaća otkupninu za građane SAD-a. No Blinken je 10. kolovoza rekao novinarima da sporazum ne znači da će Iran dobiti bilo kakvo ublažavanje sankcija, objašnjavajući pritom da će se Washington nastaviti “odlučno suprotstavljati destabilizirajućim aktivnostima Irana u regiji”.

Posredovanje pod vodstvom Katara dobilo je zamah u lipnju 2023., rekao je izvor koji je izvijestio o raspravama, dodajući da je od ožujka 2022. održano najmanje osam rundi razgovora, pri čemu su prethodne runde bile uglavnom posvećene nuklearnom pitanju, a kasnije zatvorenicima. “Svi su shvatili da su nuklearni (pregovori) slijepa ulica i prebacili fokus na zatvorenike. Zatvorenici su jednostavniji. Lako ih je dobiti i možete izgraditi povjerenje”, rekao je. “Ovdje su stvari ponovno postale ozbiljne.”

Iranski, diplomatski i regionalni izvori rekli su da će, kada novac stigne u Katar iz Južne Koreje preko Švicarske, katarski dužnosnici uputiti Teheran i Washington da nastave s puštanjem zatvorenika prema uvjetima dokumenta koji su potpisale obje strane i Katar krajem srpnja ili početkom kolovoza. Reuters nije vidio dokument.

Očekuje se da će prijenos sredstava u banke u Kataru biti završen već sljedeći tjedan ako sve bude išlo po planu, rekao je izvor upoznat s razgovorima. Reuters nije uspio identificirati umiješane banke.

“Američki zatvorenici letjet će u Katar iz Teherana, a iranski zatvorenici će letjeti iz SAD-a u Katar, a potom će biti prebačeni u Iran”, rekao je Reutersu izvor upućen u pregovore.

Prema dvojici iranskih insajdera, izvoru koji je izvijestio o pregovorima i višem zapadnom diplomatu, najsloženiji dio razgovora bio je dogovaranje mehanizma za osiguranje transparentnosti u prijenosu novca i poštivanje američkih sankcija. Iranska imovina vrijedna 6 milijardi dolara – prihod od prodaje nafte – zamrznuta je pod opsežnim naftnim i financijskim sankcijama SAD-a protiv Irana. Tadašnji predsjednik Trump 2018. ponovno je uveo sankcije kada je povukao Washington iz sporazuma prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program.

Pitanja o kojima se raspravljalo uključivala su kako osigurati da Iran troši novac samo na humanitarnu robu i osiguravanje jamstava Katara o njegovom praćenju procesa. “Kako bi spasio pregovore od propasti, Katar se obvezao pokriti bankovne naknade za prijenos sredstava iz Seula u Švicarsku, a zatim u katarske banke, dok je također preuzeo odgovornost nadgledanja troškova”, rekao je Reutersu iranski insajder upućen u razgovore.

Guverneri središnje banke Irana i Katara sastali su se 14. lipnja u Dohi kako bi razgovarali o prijenosu sredstava, rekao je drugi iranski insajder i izvor upućen u razgovore. Središnja banka Irana i središnja banka Katara odbile su komentirati.

Razgovore je vodio specijalni izaslanik SAD-a za Iran Robert Malley – koji je sada na neplaćenom dopustu jer se njegova sigurnosna dozvola provjerava – zamjenik posebnog izaslanika SAD-a Abram Paley i glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani, rekao je jedan iranski dužnosnik, dva izvora upoznata s pregovorima i zapadni diplomat.

geopolitika.news