Zadnji komentari

Od početka rata više od 200.000 vojno sposobnih Ukrajinaca pobjeglo je u Njemačku

Pin It

Njemačka prvi put u historiji ima više od 84 miliona stanovnika | Avaz

Njemačka krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) tvrdi da brojke pokazuju da obični Ukrajinci žele prekid rata što je prije moguće. Uvjereni su da brojke odbjeglih, vojno ”sposobnih” Ukrajinaca tome svjedoče. Premda ni oni u svojim rukama nemaju racionalno rješenje, tvrde da su mirovni pregovori put prema konačnom rješenju sukoba, iako ostaje pitanje – pod koju cijenu?

AfD tvrdi da su pobjegli od rata

Remix News piše da je ”više od 200.000 ukrajinskih muškaraca sposobnih za borbu pobjeglo iz svoje zemlje u Njemačku od početka rata s Rusijom”, navodi se u pisanom odgovoru savezne vlade na pitanje koje je postavio Petr Bystron, glasnogovornik AfD-a za vanjsku politiku.

Unatoč tome što je administracija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zabranila muškarcima u dobi od 18 do 60 godina da napuštaju zemlju, od veljače prošle godine ukupno 203.640 muških državljana Ukrajine suočenih s mobilizacijom stiglo je u Njemačku.

Njemačka savezna vlada izjavila je da je 176.474 ukrajinskih vojnih obveznika još uvijek boravilo u Njemačkoj krajem lipnja ove godine. ”Brojke jasno pokazuju: Ukrajinci žele mir”, rekao je Bystron u odgovoru, ponavljajući poziv AfD-a na ”trenutačne mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije” uz posredovanje OESS-a.

650.000 ih se nalazi u drugim europskim državama

Ustvrdio je da su ”stotine tisuća vojno sposobnih Ukrajinaca pobjegle u Njemačku kako bi izbjegli, prema njegovom mišljenju, besmislenu smrt, te da se ”prema medijskim izvješćima još 650.000 nalazi u EU, Norveškoj, Švicarskoj i Lihtenštajnu”.

U siječnju ove godine Klub zastupnika AfD-a podnio je Bundestagu prijedlog mirovne inicijative, kojim je pozvao saveznu vladu da počne s pregovorima oko prekida vatre i uspostave mira u Ukrajini.

Mirovne inicijative AfD-a

”Nitko ne može dobiti ovaj rat i samo ako to konačno prihvatimo te radimo na mirovnom rješenju, mogle bi se otvoriti šanse za mir”, rekao je Alexander Gauland, osnivač i počasni predsjednik AfD-a.

Sam Bystron posjetio je Bjelorusiju u studenom prošle godine kako bi lobirao za takav ishod, rekavši njemačkom listu Bild da je njegova misija bila istražiti može li Bjelorusija pomoći u promicanju mira između dviju nacija te također poboljšati bilateralne odnose između Njemačke i Bjelorusije.

narod.hr