Zadnji komentari

Republikanci učinili prvi korak prema postupku za smjenu predsjednika Bidena

Pin It

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy u utorak je dao nalog nadležnim parlamentarnim odborima za pokretanje istrage protiv predsjednika Joea Bidena, koja bi mogla dovesti do službenog postupka njegove smjene.

Republikanac McCarthy izjavio je kako postoje vjerodostojne informacije da je Biden sudjelovao u ilegalnim poslovima svoga sina Huntera, no istraga sama po sebi ne jamči uspjeh postupka smjene predsjednika, jer ona ovisi o odnosu snaga u Kongresu.

Složeni odnosi u Kongresu povoljni su za Bidena

U redovima republikanaca već neko vrijeme postoji inicijativa za pokretanje smjene predsjednika Bidena. Republikanci imaju potrebnu većinu u Zastupničkom domu za pokretanje postupka, a odgovarajuća odluka toga doma značila bi pokretanje postupka i u Senatu.

Republikanski zastupnici nisu međutim jedinstveni glede pitanja smjene predsjednika, budući složeni sustav odlučivanja u Kongresu ne jamči dobre izglede za uspjeh te inicijative.

Pokretanje postupka u Senatu, bez obzira na odgovarajući zahtjev Zastupničkog doma, ne jamči smjenu predsjednika, jer odluka i ondje ovisi o većini. A većinu u Senatu imaju demokrati. Za smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu.

S obzirom na te odnose moći u Kongresu i barem u ovom trenutku slabe izglede za uspjeh inicijative, Bijela kuća je u prvoj reakciji poručila kako je McCarthyjev potez izraz “ekstremne politike u njezinu najgorem obliku”.

Bijela kuća tvrdi da republikanci nemaju dokaza

Štoviše, Bijela kuća tvrdi kako republikanci nisu pronašli ni jedan dokaz za svoje optužbe protiv Bidena iako već mjesecima vode istragu protiv Bidena.

Republikanci pak smatraju da je Hunter Biden, predsjednikov sin, iskorištavao očev utjecaj dok je Joe Biden bio američki podpredsjednik u vrijeme mandata Baracka Obame, kako bi sklopio poslove u Kini i Ukrajini.

Bidenu mlađem konkretno se predbacuje da je postao članom uprave ukrajinske energetske tvrtke Burisma u vrijeme kad je predsjednik Obama njego u ocu povjerio dokumente o Ukrajini. Pod istragom je i posao Huntera Bidena s jednom kineskom energetskom tvrtkom sklopljen nakon svršetka Obamina mandata.

Istragom se ne bavi samo Zastupnički dom. Posebni istražitelj kojega je angažiralo ministarstvo pravosuđa David Weiss namjerava podignuti optužnicu protiv Huntera Bidena zbog ilegalnog posjedovanja oružja, objavljeno je prošlog tjedna.

Hunter Biden poznat je po raskalašenosti i neprimjerenom ponašanju. Optužnica koju je najavio Weiss u pismu jednom sudu odnosi se na slučaj iz 2018., kad je Biden mlađi kupio oružje navodeći da ne uzima droge, iako je tada bio ovisan o drogi i alkoholu.

Uloga posebnog istražitelja Weissa

Weiss je ranije kao državni odvjetnik istraživao taj slučaj kao i dvije porezne prijevare iz ranijih godina, ali je sud odbacio nagodbu koju je on bio predložio. Državnim odvjetnikom imenovao ga je predsjednik Donald Trump, a njegov nasljednik Joe Biden potvrdio ga je na toj dužnosti.

Istraga protiv Huntera Bidena vodi se od 2018., a nakon što je sud prošlog mjeseca odbacio nagodbu, ministar pravosuđa Merrick Garland imenovao je Weissa posebnim istražiteljem.

Garland je taj potez obrazložio tvrdnjom kako pravosuđe time želi dokazati svoju neovisnost, dok su republikanci žestoko kritizirali Weissa zbog pokušaja nagodbe.

Skupina pod nazivom Marco Polo objavila je početkom lipnja gotovo devet tisuća privatnih fotografija s prijenosnog računala Huntera Bidena, snimljenih između 2008. i 2019. između ostaloga na Havajima, na Kosovu, u Kini, Londonu, Parizu i Rimu. Fotografije svjedoče o raskalašenom životu sina američkog predsjednika.

narod.hr