Zadnji komentari

Erdogan: Bude li potrebno Turska bi se mogla ‘razići’ s EU-om

Pin It

Erdogan: For Sweden to join NATO, Europeans should 'open way' to Turkey's EU  bid | The Times of Israel

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu je, odgovarajući na novinarsko pitanje o sadržaju izvješća Europskog parlamenta o Turskoj rekao da bi se Ankara mogla “razići” s Europskom unijom bude li potrebno.

U tom izvješću, usvojenom ranije ovog tjedna stoji da se proces pridruživanja Turske europskome bloku ne može nastaviti pod sadašnjim okolnostima te poziva EU da istraži mogućnost primjene “paralelnog i realnog okvira” kada su posrijedi veze s Ankarom.

Turska je već 24 godine službeni kandidat za članstvo u EU-u, no pregovori o pristupanju posljednjih su godina u zastoju zbog zabrinutosti bloka u pogledu kršenja ljudskih prava i poštivanja vladavine prava u Turskoj.

“EU se pokušava odvojiti od Turske”, rekao je Erdogan novinarima uoči putovanja u Sjedinjene Države. “Donijet ćemo vlastite procjene u odnosu na ovakav razvoj događaja i, bude li potrebno, s EU-om se možemo i razići.”

Tursko ministarstvo vanjskih poslova ranije ovog tjedna je priopćilo da izvješće Europskog parlamenta sadrži neutemeljene optužbe i predrasude te da ima “plitak i nevizionarski” pristup vezama Turske s EU-om.

kamenjar.com