Zadnji komentari

U sukobu uvijek ima dvije strane, dok je u Grčkoj vidljiva samo jedna! Zašto?

Pin It

Akcija policije u Zagrebu: U tijeku nova uhićenja Bad Blue Boysa zbog  nereda u Ateni | 24sata

Stotinjak hrvatskih navijača, koji se već duže vrijeme nalaze u grčkim zatvorima – slučaj je za sebe. Nešto takvoga još se nije dogodilo, tj. da bi zbog jednog incidenta bili uhićeni baš svi koji su se nalazili u skupini, ovog puta oni koji su došli u Atenu i suprotstavili se jednoj drugoj, također borbenoj skupini.

Ova „borba“ nažalost završila je smrću jednog Grka, pa se sve još više zakompliciralo. Ali, nije i ne može biti istina da su svi uhićeni jednako krivi. Nu, ovog puta – jesu. Sada Grčka od Hrvatske traži još desetak mladića koji su uspjeli pobjeći i domoći se Hrvatske. Vjerojatno će biti izručeni…

Kao prvo, od prvog dana samo se piše i izvještava o hrvatskim navijačima, samo se njih blati i ponižava.

Drugo, nigdje ne piše niti itko izvještava protiv koje i kakve su se skupine oni borili, tim prije jer je i među hrvatskim navijačima bilo ranjenih?

Treće, kako to da se nadležni ne pitaju: a zašto nitko od grčkih „navijača“ nije završio u zatvoru, pa nisu se Hrvati valjda došli boriti u Atenu jedni protiv drugih?

Četvrto, organizator ovog „dvoboja“ sigurno nije iz Zagreba, to je morao smisliti netko iz Atene.

Međutim, o tome do danas ni riječi.

Činjenica je da su hrvatski navijači pogriješili, da nisu trebali sudjelovati u ovom incidentu, ali ako već jesu, a jesu, što je s onom drugom stranom?

To, očito, ne zanima Grke, ali bi trebalo zanimati naše službe.

E, sada evo opet pitanja za milijun eura: kako to da se primjerice u Engleskoj, gdje su deset puta žešći sukobi navijača izvan stadiona nešto ovakvoga nikada nije dogodilo, tj. da se pokupe i zatvore svi koji imaju bilo kakve veze sa sukobima izvan stadiona?

Kako to da u Francuskoj, u Parizu, gdje su svako malo neredi, gdje se razbija sve što se razbiti da, nikome nije palo na pamet da najednom uhiti i zatvori sve koji su se našli u „epicentru“ zbivanja?

Također nas zanima: na koji bi se način  borili Izraelci ili Amerikanci, za svoje građane, da je netko na ovaj način uhitio i zatvorio sve one koji su se na određenim mjestu, kao Hrvati, našli„ u sukobu“, jel bi možebitno i oni „sve“ osudili ili bi možebitno tražili pod hitno da se puste na slobodu većina osumnjičenih, jer je uistinu ludo da su baš svi podjednako krivi!

Ovo što se događa s hrvatskim navijačima u Grčkoj (mada nije čak ni za usporediti) na određeni način  podsjeća na ono što su učinili Amerikanci, kad su 7. 12. 1941. Japanci napali Pearl Harbor. Nakon ovog napada Amerikanci su u svojoj državi u logore strpali čak 120.000 nevinih ljudi – „Za svaki slučaj“, jer su po njima svi skupa predstavljali „opasnost za nacionalnu sigurnost“!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)