Zadnji komentari

Pitate se gdje je Noah Kraljević po povratku iz Zambije? Educira sindikalne državne službenike RH!

Pin It

posvajanju noah kraljević

Podsjetimo, upitno je i kako je Noah Kraljević, rođen kao biološka žena Dalija Pintarić, transrodni vijećnik stranke Možemo, s lezbijskom partnericom Ivonom mogao dobiti potrebnu dokumentaciju u Hrvatskoj i u DR Kongo – kad je posvajanje homoseksualnim/transseksualnim parovima protuzakonito u obje države?

Ako ste se pitali gdje je Noah Kraljević, poznat iz afere Zambija, nakon što je osmero hrvatskih državljana oslobođeno na sudu u Zambiji zbog nedostatka dokaza da su sudjelovali u trgovini djecom prilikom posvajanja djece iz Konga, stiže odgovor. Sindikalni članovi u državnoj upravi RH po prvi puta zaprimili su iz središnjice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika poziv koji je potpisao Noah Kraljević, inače biološka žena koja je ‘promijenila spol’, član Možemo, kao programski direktor u udruzi K-zona, za sudjelovanje članova sindikata u specijalističkom edukacijskom programu „Radnopravnost svima!“ o mehanizmima zaštite radničkih prava LGBTIQ+ radnika/ca. Sve to uz djelomično financiranje Ureda za udruge Vlade RH Andreja Plenkovića.

Program će se održati 2. listopada 2023. od 10:00 do 16:30 sati u prostoru društveno-kulturnog centra “Šesnaestica”, Ozaljska ulica 16, Zagreb.

Program financirala dijelom i Plenkovićeva Vlada

Trening je razvijen u sklopu projekta „Radnopravnost za sve“ (eng. LGBTIQ+ Work Equality Alliance – Fighting Discrimination and Promoting Equality in Employment) kojeg provode udruge LORI i Prostor rodne i medijske kulture K-zona iz Hrvatske te udruga Legebitra iz Slovenije.

Cilj je poticanje aktera unutar sindikata da „uzmu u obzir specifične interese LGBTIQ+ radnika/ca, kao i drugih marginaliziranih skupina, tijekom kolektivnog pregovaranja“, navodi se u pozivu.

Program je financirala Vlada Andreja Plenkovića preko Ureda za udruge Vlade RH, kao i Europska unija u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027.

Koja je uloga Noah Kraljevića?

Noah Kraljević dio je edukacijskog tima, a kako navodi u svom pozivu, ciljana edukacijska skupina su sindikalni povjerenici/e, pravni savjetnici/e i aktivno članstvo u sindikatima.

Edukacijski tim, osim Noah, čine pravnica Anja Mihajlović, stručnjakinja u području suzbijanja diskriminacije LGBTIQ osoba, Emina Hermann, edukatori o LGBTIQ tematici u području rada iz udruge K-zona i Luka Kos, pravnik i član Glavnog odbora Sindikata SKUPA.

“Noah Kraljević, programski direktor u udruzi K-zona; od 2015. godine vodi programe usmjerene na ravnopravnost i suzbijanje diskriminacije LGBTIQ radnika/ca; obučeni edukator za problematiku rodne ravnopravnosti na radnom mjestu, s fokusom na uključivanje LGBTIQ osoba”, navodi se u pozivu.

Par Kraljević – Noah i Ivona – izigrao je hrvatske i kongoanske zakone

Podsjetimo, upitno je i kako je Noah Kraljević, rođen kao biološka žena Dalija Pintarić, transrodni vijećnik stranke Možemo, s lezbijskom partnericom Ivonom mogao dobiti potrebnu dokumentaciju u Hrvatskoj i u DR Kongo – kad je posvajanje homoseksualnim/transseksualnim parovima protuzakonito u obje države?

Ovaj je par zapravo izigrao hrvatske zakone koji ne dopušta posvajanje od strane onih u istospolnim zajednicama. Primjer transrodnog/homoseksualnog para Kraljević pokazuje kako se zaobilazi zakon i dolazi do posvojenja djeteta. Vjenčali su se u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi kao “muškarac” i žena, a zatim ušli u proces posvajanja djeteta.

Pojam bračne i izvanbračne zajednice definiran je u Obiteljskom zakonu, a bračna zajednica kao zajednica muškarca i žene dodatno je osnažena i ustavnom definicijom nakon referenduma 2013. godine.

Kongo zabranjuje posvajanje djece ‘transrodnim’ osobama

Zakonodavstvo Demokratske Republike Kongo u obiteljskom zakonu u članku 653. jasno navodi da se zabranjuje posvajanje djece od strane homoseksualnih i transseksualnih parova.

Noah Kraljević, biološka je žena iako je, kako je sam izjavio, uzimao hormonsku terapiju, odstranio dojke, no nije prošao operaciju spolnih organa.

Takva osoba niti po hrvatskim niti po zakonima DR Kongo ne može posvojiti dijete, iako joj je u Hrvatskoj to očito pošlo za rukom činjenicom da je ‘spol promijenila’ u osobnim dokumentima pa je tako Noah Kraljević, nekoć Dalija Pintarić, u dokumentima zapravo muškarac koji je u ‘braku’ sa ženom.

“Gospodin Kraljević jest za pravni sustav u braku, no pitanje je bili se njega u postupku procjene podobnosti za posvojenje isključilo kao neprikladnu odnosno nepodobnu osobu. Smatram da nijedna “transrodna” osoba ne udovoljava pretpostavci za podobnost i prikladnost“, jasna je o ovom pitanju bila i prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Katedre za obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu u razgovoru za Narod.hr u veljači.

S obzirom na to da je navedeni par dobio zeleno svjetlo za posvajanje na sudu u Kongu, vlasti Konga, ako su doista dale zeleno svjetlo za posvajanje, prevarene su s obzirom na to da je prema njihovom zakonu ‘transseksualnim’ osobama zabranjeno posvajanje djece.

Osoba poput Noah Kraljević, koja je u Hrvatskoj sudjelovala u osnivanju udruga koje okupljaju tzv. trans osobe i o tome javno progovarala, u nekima još dijeluje, a uz to je aktivna u zagrebačkoj vladajućoj, ekstremno lijevoj stranci Možemo, trebala bi biti upoznata sa svom zakonskom regulativom kako u Hrvatskoj tako i u Kongu.

narod.hr