Zadnji komentari

Ruska vojska pokrenula veliki napad na Avdievku! Izraelski rat opasan po Kijev ako eskalira

Pin It

Ono što bi po Kijev moglo postati neugodno, je mogućnost da se izraelsko-palestinski rat produži. Još puno više ako i eskalira tj. u sebe uvuče i druge zemlje regije što bi već slutilo na apokaliptični karakter.Tada bi pozornost čitavog svijeta definitivno bila usmjerena na bliskoistočnu regiju, a Ukrajina bi pala u posve drugi plan, da ne kažem u zaborav. 

Izraelski rat s Hamasom, pokrenut nakon subotnjeg upada militanata te palestinske organizacije sa sjedištem u Gazi na područje južnog Izraela i masakra koji je uslijedio prema izraelskim civilima i zarobljenim vojnicima, u posve drugi plan stavio je ukrajinski rat, koji, međutim, zbog toga sigurno ne jenjava. Štoviše!

Kako upravo javljaju brojni ruski mediji, ruska vojska pokrenula je masovni napad na grad Avdievku u Donjeckoj regiji, južnije od čuvenog Bahmuta, i udaljen svega 20-ak kilometra od regionalnog središta – milijunskog grada Donjecka.

Avdievka je, za one koji to ne znaju, jedna od najvećih utvrda ukrajinske vojske uopće. Godinama je, nakon revolucije u Kijevu 2014. i posljedičnog krvavog jednogodišnjeg sukoba s proruskim separatističkim pobunjenicima u Donbasu, pripremana za otpor ruskim snagama izgradnjom najsuvremenijih fortifikacijskih i drugih obrambenih objekata. Zapravo je od početka ruske specijalne vojne operacije (SVO) ostala neosvojiv bedem i možda najveći simbol ukrajinskog otpora (poglavito nakon pada Bahmuta) iako se nalazi u svojevrsnom poluokruženju (još ne kritičnom) sa svih strana osim zapadne.

Štoviše, iz zone toga grada najčešće se i ispaljuju raketni projektili, poput onih iz američkih sustava HIMERS, na sam Donjeck i druge manje gradove iz njegove šire zone koji nerijetko završavaju i velikim ljudskim žrtvama.

Ruska vojska sve ovo vrijeme neuspješno je pokušavala slomiti otpor ukrajinskih branitelja, pri čemu je koristila ubojita oružja, uz kombiniranje zračnih i topničkih napada. Zbog snažne obrane rijetko su se poduzimali širi ruski pješački napadi jer bi definitivno završavali velikim gubicima na strani napadača.

Krah ukrajinske ljetne protuofenzive mijenja stanje na bojišnicama

Međutim, nakon kraha ukrajinske ljetne ofenzive na južnom – zaporoškom bojištu, kojeg više ne skrivaju niti utjecajni zapadni mediji, čini se kako ruski vojni vrh mijenja strategiju, i priprema se za svoje znatno ofenzivnije operacije. To je vidljivo na svim dijelovima gotovo 1000 kilometara duge bojišnice, prije svega na jugu i sjeveru, gdje ruske snage preuzimaju inicijativu i napadačke akcije, iako je još definitivno preuranjeno govoriti o novoj velikoj ruskoj ofenzivi kakva je bila na samom početku invazije, kao i o značajnijim uspjesima, izuzev onih taktičkih – prije svega u zoni grada Kupjanska u Harkovskoj regiji (oblasti).

Ali vratimo se Avdievki.

Prema navodima ruskih medija, u ovim satima ruska vojska izvodi masovne raketno-bombarderske napade na položaje i objekte Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka, u Avdievki.

Ukrajinske snage nastoje zadržati ovaj grad pod svaku cijenu, budući da tamošnje zapovjedništvo dobro shvaća kako će ruska vojska u slučaju ovladavanja gradom značajno odmaknuti ukrajinske položaje od grada Donjecka. Time će pogoršati situaciju za ukrajinske oružane snage i zakomplicirati akcije usmjerene na granatiranje glavnog grada tzv. DNR-a.

Za uništavanje ciljeva ruska vojska koristi različita sredstva, uključujući i modificirane sovjetske zračne bombe FAB-250 i FAB-500 kojih ima u gotovo neograničenim količinama. Većina ih je opremljena modulima za planiranje i korekciju zbog čega su postale vrlo precizne i po ukrajinsku vojsku, prema vlastitom priznanju, jedno od po njih najgorih oružja od kojeg nemaju učinkovitu zaštitu.

Prijeti „vatreni kotao“ za 11 000 ukrajinskih vojnika!

Oko ukrajinskih položaja u gradu plamte požari, što uzrokuje i drugo oružje, višecjevni raketni sustavi i topništvo. Napadi se izvode istodobno iz više smjerova, a njihova dinamika ne dopušta ukrajinskim snagama kretanje iz svojih skloništa, koja, međutim, aktivno uništavaju spomenute aviobombe.

Postoje dokazi, navode ruski mediji, da su opskrbni smjerovi ukrajinske skupine Avdeevsk-Krasnogorovsk pod žestokom vatrom ruskih oružanih snaga. Brojnost ove skupine, prema najkonzervativnijim procjenama, iznosi oko 11 tisuća ljudi, a sada joj navodno prijeti „vatreni kotao“.

Trenutačno u Avdievki gori veliko skladište goriva i maziva, uništeno je nekoliko skloništa, a bombardira se podzemna infrastruktura identificirana ruskim obavještajnim aktivnostima i podacima.

O snažnim ruskim napadima koji traju od ranoga jutra izvješćuje i ruska telegram platforma “Vojna kronika”.

Navodno su ukrajinski vojnici uhvaćeni u pokušaju rotacije snaga, a od intenziteta vođenih borbi „drhti zemlja“, tvrde svjedoci na koje se pozivaju analitičari spomenute platforme.

Ukrajinski medij potvrđuje ruski napad

Ukrajinski medij Strana u 12.50 sati izvijestio je da su vlasti Avdijevke potvrdile kako Ruska Federacija od 6 sati ujutro pokreće masovne napade na grad.

“Od 06:00 došlo je do masovnog granatiranja iz tenkova, topničke artiljerije i zraka. Teške borbe se nastavljaju sjeverno od grada”, rekao je šef GVA Vitali Barabaš.

11.35  Broj mrtvih nakon ruskog napada na selo Groza kod Kupjanska popeo se na 53, izjavio je šef istražnog odjela regionalne policije Sergej Bolvinov. Dodao je da se konačan broj žrtava još uvijek ne zna jer još ima neidentificiranih dijelova tijela i prijava nestalih osoba.

Istodobno, ruske vojne javne platforme pišu o početku kopnene ofenzive Rusa i napredovanju “200 metara” sjeverozapadno od Avdijevke s ciljem presjecanja jedne od prometnica prema gradu. Za to nema drugih dokaza. Ukrajina također to ne potvrđuje – navodi Strana.

Izvjesni Musa Magomedov objavio je fotografiju stanice u Ocheretinu, u blizini Avdievke, gdje je djelovao zrakoplov i gdje je izbio požar.

Ukrajinska nacionalna policija potvrdila je masovni napad topništvom i tenkovima. Još uvijek nema izvješća o žrtvama.

Još nema informacija o žrtvama. Jučer su ozlijeđene dvije osobe, a uništena je i stambena zgrada. Tukli su nas avijacijom, topništvom i projektilima Grad.

Zelenski potpisao izdvajanje 21% BDP-a za obranu

Kako u 09.50 sati navodi isti ukrajinski medij, predsjednik zemlje Volodimir Zelenski je stavio na snagu odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu o izdvajanju više od 21% BDP-a za obranu.

Prethodno je Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu odlučilo da Vlada dovrši nacrt državnog proračuna za 2024. kojim će se za obranu izdvojiti najmanje 21,6 posto BDP-a.

U zoni Bahmuta za sada je najbolja situacija za ukrajinsku vojsku

Trenutačno se ukrajinske snage najbolje drže na središnjem dijelu ukupne bojišnice, u široj zoni prema gradu Bahmutu, gdje još uvijek one imaju inicijativu i gdje im povremeno stižu snažna vojna pojačanja. Međutim, ta ofenziva ukrajinske vojske, koja traje još od početka svibnja tj. pada Bahmuta u ruke Wagnerovih boraca sada već pokojnog Jevgenija Prigožina i nema nikakve veze s navedenom velikom ljetnom protuofenzivom, do sada nije dala bilo kakvih konkretnijih rezultata osim pojedinih taktičke prirode, u zoni oko sela Klišijevka, na južnim boku Bahmuta, koje je, zapravo, još uvije siva zona i za koji se neprestano vode teške borbe.

Što se tiče sjeverne bojišnice stanje je posve drukčije. Tamo ruske snage imaju inicijativu još od početka ukrajinske protuofenzive na jugu, i vjerojatno je to bila namjera ruskog vojnog vrha da razvuče ukrajinsku obranu i spriječi još veću koncentraciju njenih snaga na glavnom, južnom smjeru tj. zaporoškom frontu.

Posljednjih sati postrojbe ruskih snaga izvele su niz udara u području Kupjanska i Limana, djelujući na spoju LNR-a i regije Harkiv. Navodno su zauzele nekoliko uporišta ukrajinskih snaga u šumskim pojasevima u području Sinkovke i Liman Pervy.

Ruske postrojbe također su napale u području Makeevke, napredujući uz bokove i zauzevši nekoliko neprijateljskih uporišta. Ovdje djeluje novoformirana 25. armija ruskih oružanih snaga.

Na južnom, zaporoškom bojištu, ruski padobranci napali su postrojbe ukrajinske vojske u području Verbove (regija Zaporižje), istočno od Rabotina, zauzevši niz uporišta, navode danas ruski mediji. Napredovanje je izvršeno do dva kilometra, a veliki broj vojnika i časnika ukrajinskih oružanih snaga je zarobljen, navodi se dalje, a vijest nismo u mogućnosti provjeriti.

Ruske snage sinoć su ofanzivnim bespilotnim letjelicama (dronovima) “Geran” izvršile napade na objekte ukrajinskih snaga u regijama Milokaiva i Odese.

Zaključak

Izraelsko-palestinski (Hamas) rat definitivno nije utjecao na stanje na ukrajinskim bojišnicama, jer se borbe nastavljaju nesmanjenom žestinom. Ono što bi po Kijev moglo postati neugodno, osim što je neugodno privremeno zaustavljeno financiranje Ukrajine od strane SAD-a (a i neizvjesno je kada će se ta blokada završiti i kolika će uopće buduća pomoć Ukrajini biti nakon što se republikanci i demokrati oko svega toga u Kongresu dogovore (Zastupnički dom je još uvijek paraliziran nakon smjene predsjednika Kongresa Kevina McCarthyja) – je mogućnost da se izraelsko-palestinski rat produži. Još puno više ako i eskalira tj. u sebe uvuče i druge zemlje regije što bi već slutilo na apokaliptični karakter.

Tada bi pozornost čitavog svijeta definitivno bila usmjerena na bliskoistočnu regiju, a Ukrajina bi pala u posve drugi plan, da ne kažem u zaborav. U tome se najbolje i ogleda ispravnost konstatacija onih analitičara (među kojima sam i osobno) kako ukrajinski rat po SAD i Zapad, općenito, nema egzistencijalni karakter, ma koliko se upravo to nastojalo prikazati kroz političke izjave. Za razliku od Bliskog istoka, koji je nešto posve drugo. Ne samo zbog nafte i “odskočne daske” u Afriku, odnosno geopolitičkog sukoba s Kinom i Rusijom, već i brojne arapske i muslimanske zajednice diljem Europe, dodatno pojačane liberalnom migrantskom politikom EU-e koja u slučaju eskalacije izraelskog rata itekako može imati destabilizirajuću ulogu po europska društva. 

Suprotno tome, teško je ne uočiti korist koju pak Moskva ima od prebacivanja pozornosti svjetske političke i medijske javnosti na zbivanja u Izraelu. Ona jača svije diplomatske aktivnosti s arapskim i drugim regionalnim zemljama s ciljem rješavanja toga sukoba i time javno demonstrira Zapadu koliko su njegova nastojanja oko izolacije Rusije na međunarodnoj pozornici zapravo samo iluzija. Jučer je u Moskvi, kao prvoj prijestolnici u koju su stigli nakon izbijanja velike krize u Izraelu, boravila najviša delegacija Arapske lige – ključne bliskoistočne  organizacije koja uključuje sve arapske zemlje, na čelu sa Saudijskom Arabijom. Tema je bila – naravno Izrael i tamošnji opasni ratni sukob kojeg svi žele zadržati u što užim okvirima.

Ali ako Izrael krene, kao što najavljuje, i u kopnenu vojnu intervenciju u Gazi s ciljem, kako kaže – potpunog uništenja Hamasa, stvari bi ubrzano mogle izmaći kontroli. Tim više ako se civilno stanovništvo iz Gaze ne počne povlačiti u Egipat, na što ga od jutros poziva izraelska vojska. Ako do izvlačenja građana ne dođe, žrtve među civilnim stanovništvom mogle bi biti ogromne. A pred tim je svijetu teško zatvarati oči, poglavito Arapima koji podržavaju Palestince u njihovom nastojanju za uspostavom vlastite države uz onu izraelsku – kako to zahtjeva i UN još od 1947. godine i odluke o osnutku modernog Izraela.

Takav scenarij Ukrajini nikako ne bi išao u prilog, bez obzira što Washington najavljuje nastavak pomoći Kijevu čim se deblokada Zastupničkog doma završi. A ona bi mogla trajati još najmanje mjesec do mjesec i pol dana, do izbora novog predsjednika, što nikako nije malo. Vrijeme sada igra ključnu ulogu.

Zoran Meter/geopolitika.news