Zadnji komentari

U ime obitelji poziva Ustavni sud da nakon 6 mjeseci šutnje donese odluku o obiteljima roditelja odgojitelja sukladno svojim ustavnim obavezama

Pin It

 

Ispred Udruge u ime obitelj i stotine roditelja odgojitelja na jutros održanoj konferenciji za medije odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora U ime obitelji i Željka Markić, izvršna direktorica udruge iznijeli su  glavne probleme i sporne točke dosadašnjeg postupanja državnih institucija u reguliranju statusa roditelja odgojitelja te očekivanja u daljnjem postupanju.

«Kao što je već javnosti poznato Grad Zagreb je dana 08.09.2022. godine donio Odluku kojom je grubo zadirao u stečena prava više od 5,000 obitelji koje brinu o više od  20.000,00 djece. Ovaj mjesec je oko 3,000 obitelji dobilo posljednju naknadu te ostaju bez svojih, zakonom zajamčenih prihoda“ rekla je Željka Markić. Roditelj odgojitelj je uspješna demografska mjera koja je u samo 5 godina osigurala da se u Zagrebu rodi 500 više treće i daljnje djecee. Nakon njezinog ukidanja, u 2022. godini broj novorođene djece u Zagrebu se manjio. Unatoč proteku više od godinu dana od dana donošenja Odluke o ukidanju mjere te u atmosferi pravne, a pogotovo životne, nesigurnosti nadležna državna tijela propuštanjem pravovremenog postupanja dovela su roditelje odgojitelje i djecu ovog Grada u nezavidan položaj te im je ugrožena egzistencija obzirom da je, unatoč pokrenutim postupcima, Grad Zagreb započeo sa umanjenjem i obustavom isplate naknada», zaključila je Markić.

Ustavni sud ne poštuje svoju obvezu pravovremenog donošenja odluke u predmetu ranjivih društvenih skupina i obitelji

«Ono što je apsolutno neprihvatljivo proizlazi iz činjenice da je Udruga u ime obitelji i stotine podnositelja Ustavnom sudu RH još 16.04.2023. godine podnijela ustavnu tužbu odnosno zahtjev za ocjenu ustavnosti postupanja kako Visokog upravnog suda RH tako i Grad Zagreba no do ovog današnjeg dana, a unatoč proteku gotovo 6 mjeseci, Ustavni sud RH se na isti zahtjev, ali i zahtjev tisuće drugih podnositelja, u potpunosti oglušio», pojasnio je odvjetnik Karlo Novosel. "Daljnje pitanje koje se postavlja jeste pitanje položaja Ustavnog suda RH kao "gospodara pravne prosudbe" koji propušta ocijeniti prioritetan položaj potrebe ustavnosudske zaštite najranjivijih članova našeg društva te Ustavom RH propisane obvezne posebne zaštite obitelji te unatoč i protivno toj ustavnoj obvezi odlučuje u predmetima po podnesenim zahtjevima/tužbama datiranim nakon zahtjeva/tužbi koje su podnijeli roditelji odgojitelji", navodi Novosel.

Kašnjenje Ustavnog suda dovodi do generiranja velikog broja predmeta na Upravnom sudu

"Ovakovo postupanje i propusti nadležnih državnih institucija doveli su do enormnog kumuliranja tisuće nepotrebnih predmeta pred Upravnim sudom u Zagrebu koji su već do sada generirali ne samo izuzetno visoke troškove, a koje snosi država odnosno svaki porezni obveznik, već potencijalno, za slučaj gubitka sporova, i mogu generirati troškove za Grad Zagreb, i to u iznosima od više desetaka miljuna kuna, a koji će opet pasti na teret građana poreznih obveznika", dodaje Novosel.

„Hijerarhijski sukob“ Upravnog suda i Visokog upravnog suda u Zagrebu oko roditelja odgojitelja

"Ustavni sud RH odluku mora donijeti bez daljnjeg odgađanja, a potreba hitnog donošenja iste ne samo da je temeljna ustavna obveza ovog tijela vlasti već su propusti u pravovremenom postupanju doveli do "sukoba nadležnosti" drugih državnih tijela koji su kulminirali recentnim protivljenjem Upravnog suda u Zagreb provođenja odluke hijerarhijski višeg suda, Visokog upravnog suda RH"  zaključuje Novosel.