Zadnji komentari

Većinu Nijemaca najviše brine dolazak migranata

Pin It

Nakon nereda Netanyahu pozvao na deportaciju afričkih migranata | Benjamin  Netanyahu Vijesti | Al Jazeera

Migracijska politika daleko najvažnija politička tema

Dolazak izbjeglica, odnosno migracije, i dalje brinu Nijemce više nego bilo koja druga politička tema.

U ispitivanju javnog mnijenja provedenom 10. i 11. listopada za DeutschlandTrend jutarnjeg magazina javnog servisa ARD-a, 44 posto ispitanika navelo je to kao najvažniji politički problem kojim bi se političari trebali baviti.

S 18 posto i daleko na drugom mjestu našla se tema – oružani sukob/mir/vanjska politika.

Ostale teme kao što su mirovine (13 posto), gospodarstvo (11 posto) i inflacija i porezi (po 10 posto) još su mnogo niže na listi političkih prioriteta ispitanika.

A zaštita životne sredine/klimatske promjene (1 posto) ili plaće i socijalna nepravda (po 3 posto), koje su ispitanici do nedavno smatrali važnima, ovoga tjedna su očigledno gotovo potpuno nebitne.

Još manja podrška vladajućim strankama

Poslije pokrajinskih izbora u Bavarskoj i Hessenu prošle nedjelje (8. 10), stranke na vlasti na saveznoj razini našle su se pod još većim pritiskom.

Sudeći po anekti DeutschlandTrenda koalicijski partneri SPD, Zeleni i FDP zajedno imaju podršku samo 32 posto birača. SPD je izgubio 1 posto i pao na 15 posto, što je najgori rezultat za tu stranku u ovom ispitivanju javnog mnijenja od parlamentarnih izbora u rujnu 2021. Zeleni su također izgubili 1 posto i pali na 13 posto, a jedan posto je izgubio i FDP pa sada ima podršku samo pet posto birača.

CDU, CSU i AfD – ojačali

To je rezultat odgovora na klasično pitanje ovog istraživanja javnog mnijenja koje glasi: Za koga biste glasovali da se u nedjelju održavaju izbori?

Demokršćanske stranke CDU i CSU bi dobile jedan posto više u odnosu na prethodni tjedan i time s 29 posto ostale daleko najjača politička snaga.

AfD se također poboljšao za jedan posto i sada je na rekordnih 23 posto.

Deutsche Welle/kamenjar.com