Zadnji komentari

Poljska: Google označio katolički sadržaj kao ‘govor mržnje’ i zbog toga pobijedio na sudu

Pin It

Google cancels half the projects at its internal R&D group Area 120 |  TechCrunch

Da je sloboda govora na udaru u Poljskoj potvrđuje pobjeda Googlea nakon što je tužen jer je uklonio katolički sadržaj pod izgovorom ”govora mržnje”.

Okružni sud u Varšavi odbacio je tužbu koju je podnio Paweł Lisicki, urednik tjednika Do Rzeczy, protiv Googlea zbog uklanjanja sadržaja na temelju “govora mržnje”, potvrđujući pobjedu tehnološkog diva u Poljskoj. Predmetni sadržaj se odnosio na dva izdanja katoličke emisije na YouTube kanalu wSensie.tv o učenju Katoličke Crkve o ideologiji LGBT pokreta

Katolička emisija proglašena ”govorom mržnje”

Google nikada nije dao nikakvu definiciju “govora mržnje” ili osnovu za uklanjanje sadržaja na temelju ove oznake, tvrdi Ordo Iuris, nevladina organizacija koja se zalaže za očuvanje obiteljskih vrijednosti i slobode govora. Nevladina organizacija zastupala je Paweła Lisickog i pripremila njegov slučaj protiv Googlea, tvrdeći da je Googleov postupak doveo u pitanje reputaciju Lisickog, kao i njegovo pravo na slobodu govora. Tražili su da se te dvije epizode programa vrate i da se ne nazivaju ”govorom mržnje”.

Sud je presudio u korist Googlea i naveo da su programi promovirali ”govor mržnje”. Međutim, sud nije definirao što zapravo znači pojam ”govor mržnje”. Samo je navedeno da su stavovi izneseni u programima bili “vrlo štetni”. No, izneseni stavovi bili su ujedno i stavovi Katoličke crkve.

Suci nameću ”svoje vrijednosti” kao pravne norme

Odgovarajući na presudu, Ordo Iuris je rekao da je to primjer kako suci nameću vlastite vrijednosti kao pravne norme te da je sud ponovno podlegao LGBT ideologiji. Ovim postupkom sud je ograničio pravo na slobodu govora i prava pojedinaca na ispovijedanje vjere.

Kad su dva video isječka cenzurirana 2019., Lisicki je rekao da su ti postupci Googlea predstavljali oblik preventivne cenzure osmišljene kako bi se kritičarima LGBT ideologije zatvorila usta i isključila katolička stajališta iz javne rasprave. Također je nazvao blokiranje programa o aktualnim događajima putem društvenih medija zlouporabom ovlasti.

Nisu definirali što je ”govor mržnje”

”U ovom trenutku određena skupina ljudi bila je u poziciji da odlučuje o tome što je govor mržnje, a da ga nikada zapravo nije definirala”, tvrdi Lisicki. Nekad je na snazi bilo pravilo zabrane sadržaja koji pozivaju na nasilje. Sada je sav sadržaj koji kritizira liberalni mainstream pod prijetnjom da će biti uklonjen, što je, kako on kaže, jasno kršenje slobode govora.

Vrijedno je napomenuti da je poljska vlada jednom iznijela ideju o zakonu protiv cenzure društvenih medija koji je osmišljen kako bi obuzdao moć Big Tech-a, s predloženim kaznama koje dosežu čak milijun eura. Međutim, konkretni prijedlozi i rješenja još uvijek su na čekanju, prenosi RemixNews.

narod.hr