Zadnji komentari

Migranti koji predstavljaju prijetnju sigurnosti EU podliježu trenutačnom protjerivanju

Pin It

Nedavni događaji pokazali su da migrante koji predstavljaju sigurnosni rizik treba odmah i prisilno protjerati iz Europe i vratiti u zemlje porijekla, izjavila je povjerenica EU Ylva Johansson u četvrtak, 19. listopada, u Luksemburgu, uoči sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova .

Službenica EU-e kazala je kako sustav za vraćanje tražitelja azila koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu dobro funkcionira prema sporazumima s nizom partnerskih zemalja, ali za zemlje koje ne surađuju s EU-om, mjere liberalizacije viza mogu biti suspendirane.

Podsjetila je da je Europska komisija (EK) u srijedu predstavila prijedloge za brži i odlučniji odgovor na te izazove, pa tako i reviziju trenutačnog mehanizma za izuzeće od viza jer se u ovom trenutku može aktivirati samo u posebnim slučajevima, poput iznenadnog i značajnog porasta ilegalne migracije ili sigurnosnih prijetnji.

“Istodobno, moramo raditi sa zemljama porijekla migranata na vraćanju njihovih državljana, ali u isto vrijeme moramo biti bolji i učinkovitiji, ubrzati relevantne procedure i učiniti deportacije učinkovitima”, – kazala je Johansson.

geopolitika.news