Zadnji komentari

Švicarska bira sve desnije, zabrinutost zbog migracija u prvom planu

Pin It

PAD 'ZELENIH' Švicarci se okreću desnici, problem migranata ih zanima više  od klimatskih promjena i otapanja ledenjaka | Vijesti Hercegovina.Info

SVP zahtijeva pooštravanje politike useljavanja, između ostaloga uvođenjem graničnih kontrola i protjerivanjem azilanata.

Birači pokazali da su zabrinuti zbog useljavanja i rodne ideologije

Konzervativna Švicarska pučka stranka (SVP) pobjednica je parlamentarnih izbora u Švicarskoj, pri čemu izborni rezultat neće donijeti promjenu vlasti, osim što će poslužiti kao pokazatelj raspoloženja birača.

SVP je osvojio 28,6 posto glasova i time ostao najjača švicarska stranka, ispred socijaldemokratskog SP-a koji je nakon dugogodišnjeg slabljenja poboljšao svoj rezultat za 1,2 posto osvojivši 18 posto glasova.

Izlazak birača je sa 46,6 posto bio izuzetno nizak, što se objašnjava zasićenošću birača koji osim izbora četiri puta godišnje izlaze na referendume.

Zeleni veliki gubitnik izbora

Stranka Zelenih gubitnik je ovih izbora, osvojila je 9,4 posto, što je 3,8 posto manje nego na prošlim izborima. Zeleno-liberalna stranka GLP također bilježi lagani pad osvojivši 7,2 posto.

Bivša kršćanska stranka CVP koja se od prije dvije godine i spajanja s jednom drugom strankom zove Sredina (Mitte), osvojila je 14,6 posto, prestigavši liberalni FDP koji je dobio 14,4 posto glasova.

Rezultat izbora neće donijeti promjenu vlasti, budući u Švicarskoj tradicionalno zajedno vladaju najjače stranke. No on je svakako pokazatelj raspoloženja birača, što će se dugoročno odraziti i u politici vlade.

SVP zahtijeva pooštravanje politike useljavanja, između ostaloga uvođenjem graničnih kontrola i protjerivanjem azilanata.

Birači pokazali da su zabrinuti zbog useljavanja i rodne ideologije

Predstavnici SVP-a najavili su odmah nakon objave rezultata da će se morati mijenjati politički smjer u određenim pitanjima, posebice kad je riječ o temi useljavanja.

Podsjetimo da se SVP javno usprotivio nametanju rodne ideologije kroz obrazovni sustav te uplitanju države u odgoj djece.

Susanne Brunner, konzervativna zastupnica SVP-a, u Velikom vijeću Züricha, ranije ove godine, usprotivila se Gradskom centru za brigu o djeci u Zürichu jer savjetuje roditeljima da u komunikaciji s djecom ne koriste pojmove ”majka” i ”otac” jer nisu rodno neutralni. Ovakve i slične poteze nametanja rodne ideologije nazvala je ”alarmantnima”.

SVP je inače i u svom izbornom programu posvetio jedan poseban pasus temi rodne ideologije. ”Odgajanje djece je privatna stvar, država nije dužna davati nikakve smjernice roditeljima za odgoj djeteta i niti ima što izgubiti ako ih ne daje”, rekla je Brunner.

narod.hr