Zadnji komentari

Hamasove taktike temelje se na skrivanju iza civila i tu oni pobjeđuju

Pin It

VIDEO BBC ušao u selo u kojem je Hamas masakrirao cijele obitelji. Scene su  jezive - Index.hr

– Hamas se skriva ispod civilnih ciljeva, bolnica, škola, džamija i obiteljskih kuća. Ako Izrael odluči udariti na ciljeve ispod tih objekata, u tom slučaju Hamas naizgled gubi, međutim, pobjeđuje u očima javnosti jer se prikazuju žrtve, civili i djeca.

U emisiji “Studio 4” gostovao je profesor Boris Havel. Komentirao je izraelske napade na ciljeve u Gazi, objasnio kako funkcionira Hamas i kakvim se taktikama koriste te ustvrdio da je Hrvatska postupila ispravno kada se odučila za glasovanje protiv rezolucije UN-a. Osvrnuo se i na porast antisemitizma u Europi i svijetu.

Na pitanje je li itko mogao predvidjeti napad Hamasa – odgovorio je potvrdno.

– Mogao je predvidjeti i bilo je glasova koji su to predviđali. Primjerice, unutar akademske zajednice. Također je bilo nekoliko sigurnjaka, izraelskih generala, koji su vidjeli što se zbiva u Gazi. Vidjeli su kopanje tunela, pripremu i opremanje infrastrukture smrti koja se nalazi ispod gradova u pojasu Gaze, rekao je.

Istaknuo je kako su oni koji su upozoravali na mogući napad smatrani ekstremistima.

– Njihovi glasovi bili su uglavnom marginalizirani, neki su bili smatrani ekstremistima i na njih se nije obaziralo, svijet, Europa pa ni oni koji žive u neposrednoj blizini Gaze, kazao je.

Hamasove taktike

Havel se osvrnuo i na posljednji veliki antisemitski incident koji se dogodio u Ruskoj Federaciji.

– Rulja je krenula na avion koji je sletio iz Tel Aviva kako bi došla do Židova. To nismo vidjeli od holokausta. Ono što nam to pokazuje je da Hamasove taktike u Gazi funkcioniraju, ustvrdio je.

Objasnio je kako se Hamas skriva ispod civilnih ciljeva te da “pobjeđuju u javnosti jer se prikazuju kao žrtve”.

– Hamas se skriva ispod civilnih ciljeva, bolnica, škola, džamija i obiteljskih kuća. Ako Izrael odluči udariti na ciljeve ispod tih objekata, u tom slučaju Hamas naizgled gubi, međutim, pobjeđuje u očima javnosti jer se prikazuju žrtve, civili i djeca.

Dodao je kako je svaki izgubljeni život krivnja Hamasa.

– Svaki život je dragocjen i enormna je tragedija što je on izgubljen. Svaki taj izgubljeni život je krivnja Hamasa. Hamasove taktike poglavito se temelje na skrivanju iza civila, zaključio je.

Porast antisemitizma

Havel je istaknuo kako je došlo do svojevrsne političke inverzije kada se radi o porastu antisemitizma.

– Antisemitizam je jedan grozan fenomen koji se zadnjih desetljeća prebacio na lijevi i ekstremno lijevi politički spektar i naravno, ekstremno desni, koji je načelno marginalan, rekao je.

– Tu je većina analitičara, novinara i povjesničara uhvaćena na prepad. Otkud sada da ta liberalna, ljevičarska i ekstremno ljevičarska mjesta postaju mjesta antisemtizma, ona su to bila od 70-ih godina, ustvrdio je.

Kazao je kako su karte na stolu te da je “Izraelcima i svima nama jasnije tko za što stoji”.

– Pazite, i u Zagrebu je ekstremna ljevica organizirala prosvjede na kojima se vikalo “Allahu akber”, naglasio je.

Dodao je kako mu je jedan rabin otkrio razlog izlaska židovske zajednice iz Saveza antifašista.

– Nedavno mi je jedan rabin rekao: Odvojili smo se od antifašista zato što smo uočili da antifašisti više mrze Židove nego fašiste, zaključio je.

Ideologija Hamasa

Profesor Havel objasnio je kakva je ideologija Hamasa i što je krajnji cilj te organizacije.

– Potrebno je upoznati se s teorijom Hamasa. Hamasova povelja koja je napisana 1978. godine nalazi se na internetu. Hamas je svu svoju taktiku, ciljeve i metode stavio i obrazložio. Prva točka – Židovi nemaju pravo na državu, kazao je.

Dodao je kako su napadi na Židove trajali i prije uspostave države Izrael.

– Nije problem u Izraelu i cionizmu nego u Židovima. Arapi koji su živjeli na području Palestine ubijali su Židove 1920-ih godina, imamo veliki masakr u Hebronu. Nije bilo Izraela. Ubijani su Židovi koji su se i sami protivili cionizmu. Ne radi se o protivnicima cionizma, radi se o protivnicima židovstva, rekao je.

– Anticionizam je samo jedan novi, prihvatljiviji oblik antisemitizma, ustvrdio je.

Diplomatski savez protiv Izraela?

Na pitanje stvara li se diplomatski savez protiv Izraela, Havel je odgovorio da je potrebno oprezno sagledati situaciju.

– Ta slika zavarava. Hamas je dio Muslimanskog bratstva, opake organizacije stvorene radi obnove kalifata. Stvorena je četiri godine nakon što je kalifat zatvorio Kemal Ataturk. Od te organizacije strahuju Egipat, Jordan i zaljevske države, ali je Erdogan na tragu Muslimanskog bratstva politički i ideološki, rekao je.

– Erdoganova koalicija sa šijitskim Iranom dodatno komplicira stvar. To je jedna alijansa zla: Iran, Turska i tu je s njima, manje ili više, Rusija, kazao je.

Osvrnuo se na izjave predsjednika Milanovića i na glasovanje protiv rezolucije UN-a.

– Ne mislim da će se islamski svijet ujediniti. Jako veliki dijelovi islamskog svijeta vrlo razborito tumače što se zbiva na Bliskom istoku. Oni razumiju da su Palestinci pod vodstvom Hamasa oni koji su započeli ovaj rat.

Veliki dio sunitskog svijeta ne želi se svrstavati uz njih. Iz te perspektive ne vidim da postoji ozbiljnija opasnost. Ono što postoji je opasnost među Arapima u Europi koji traže svoje posebne identitete. Mislim da je Hrvatska prije nekoliko dana u UN-u glasovala dobro, zaključio je.

kamenjar.com