Zadnji komentari

Zašto Izrael mora nastaviti ratovati?

Pin It

Humanitarna kriza Hamasovo je oružje, njihove vlastite žene i djeca njihov ljudski štit, a svaki zahtjev za primirjem samo pruža priliku Hamasu da se izvuče i iskoristi prvu sljedeću priliku za novo divljaštvo.

Sve je programirano – užasni teroristički napad Hamasa, kako bi izazvali što ljuću židovsku odmazdu i što veće civilne arapske žrtve kako bi ponovno preokrenuli zapadno mnijenje, prvenstveno u SAD-u, o kojem ovisi budućnost Izraela. No, Hamas se možda ipak preračunao jer njihovo divljaštvo je tako nezapamćeno da je Izrael dobio i više vremena za obračun no što su to teroristi planirali. A ako uspije ograničiti civilne žrtve, ili barem pokaže dovoljno uvjerljivu namjeru da to napravi, možda Izrael dobije i dovoljno vremena za potpuni obračun – uništenje Hamasove infrastrukture i postavljanje temelja za poslijeratnu političku rekonstrukciju koja će isključivati svakoga tko ne priznaje pravo na postojanje izraelske države.

Članak u The Economistu odlično oslikava aktualni trenutak u kojem Izrael zapravo nema izbora i radi ono isto što bi i svaka druga država koja nije vojno bespomoćna napravila na njegovom mjestu:

“Jedini izlaz iz kruga nasilja je uništiti Hamasovu vladavinu — a to znači ubiti njegov vrh i razbiti njegovu vojnu infrastrukturu. Pretpostavka da rat koji za sobom povlači smrt tisuća nevinih ljudi može dovesti do mira zgrozit će mnoge. U prošlosti je jedan čin nasilja vodio sljedećem. To je doista veliki rizik i danas. No, dok Hamas upravlja Gazom, mir je nemoguć…

Važno je kako Izrael vodi ovaj rat. Mora ispuniti svoje obećanje da će poštovati međunarodno pravo. Ne samo da je to prava stvar, nego će Izrael moći održati široku potporu tijekom mjeseci borbi i pronaći potporu za poticanje mira kada borbe prestanu samo ako signalizira da se promijenio. Upravo sada, to znači pustiti mnogo više humanitarne pomoći i stvoriti stvarne sigurne zone u južnoj Gazi, Egiptu, ili – kao najboljem talismanu svoje iskrenosti – u Negevu unutar Izraela…

Prekid vatre je neprijatelj mira, jer bi omogućio Hamasu da nastavi vladati Gazom uz pristanak ili silom s većinom netaknutog oružja i boraca. Argument za humanitarne stanke je jači, ali čak i to uključuju kompromis. Ponovljene stanke povećale bi vjerojatnost da Hamas preživi.

Nitko ne može znati hoće li doći mir u Gazu. Ali za dobrobit Izraelaca i Palestinaca zaslužuje najbolju moguću priliku. Prekid vatre u potpunosti uklanja tu mogućnost.”

https://www.economist.com/leaders/2023/11/02/why-israel-must-fight-on

Ivan Hrstić/Facebook/kamenjar.com