Zadnji komentari

Washington više ne drži ključeve rata i mira, ti ključevi su sada u Moskvi

Pin It

Putin wants the world to forget Ukraine | Russia-Ukraine war | Al Jazeera

Politika je polje ljudske djelatnosti koje je najsličnije fizici subatomskih čestica. Tu nikad ne možete biti sigurni je li mačka mrtva ili živa. Političar nikad ne govori istinu, čak ni onda kad bi ona bila u njegovom najboljem interesu.

Zato možemo samo nagađati što se događa u crnoj kutiji politike. Poznavanje tehnika obmane i uočavanje nepravilnosti tu je od veće koristi nego prevrtanje po činjenicama i izgovorenim riječima, piše Borislav Ristić za Večernji list.

Posjet Zelenskoga Americi

A ako to važi za običnu politiku, onda je još u većoj mjeri pravilo za tzv. visoku politiku. Iz te vreće mačak, bio živ ili mrtav, nikad ne izlazi. Primjer toga smo imali prilike vidjeti povodom nedavnog posjeta ukrajinskog predsjednika Washingtonu. Zelenski se tamo, po običaju, pojavio zveckajući s kanticom za novčane priloge, ali je sve ostalo djelovalo neobično, naročito ako usporedimo s cjelokupnim ambijentom prethodnih posjeta.

Prije svega, nije bilo velike pompe i medijskih najava kao što je to bilo uobičajeno ranije. U stvari, medijski izvještaji su sada bili puni neveselih priča o tome kako se Ukrajina vojno i politički nalazi na neizvjesnoj prekretnici. Zatim, to nije bio službeni posjet. Zelenski je do Washingtona samo “skoknuo” vraćajući se s predsjedničke inauguracije u Argentini, kako bi “pogurao” američki kongres da odblokira pomoć Ukrajini.

Zelenski se našao prilično oparen u loncu vašingtonskih političkih igrica

Međutim, tu je, umjesto lovorika i pompe, naišao na hladan prijem. Susreo se samo s predstavnicima senata, ali ni to nije prošlo najbolje. Do susreta s predstavnicima kongresa nije ni došlo, vjerojatno zato što bi tamo naišao na još manje razumijevanja. Ni od Bidena nije dobio očekivane odgovore, tek izlike. Tako, umjesto zelembaća, Zelenski se našao prilično oparen u loncu vašingtonskih političkih igrica.

Ne ulazeći u detalje, možemo reći kako je sve prošlo katastrofalno za Zelenskog. Ne samo zbog neuspjeha da pogura svoju stvar, već zbog ukupnog dojma. Morao se vratiti kući ne samo “mašući šaka”, već i s dojmom da više nije omiljen u Washingtonu. A ako je njegov glavni “adut” u ukrajinskoj politici to da osigurava stabilan dotok novca od donacija, sada kada toga više nema, postavlja se pitanje njegove političke svrhe.

“Novi Majdan”

U kijevskoj “kući od karata” trenutno se odvija borba za moć između načelnika glavnog stožera Zalužnog, šefa tajne policije Kirila Budanova i Zelenskog. Velik dio vojske podržava Zalužnog, dio generala je još uvijek uz Zelenskog, dok nitko ne zna točno pozicije Budanova. Zalužni ima dobre veze na Zapadu, pa se ne čini nemogućim, ako bi Zelenski postao prevelik balast, ni neka vrsta političkog preokreta.

Otuda čudan prizvuk dobijaju priče u ukrajinskim medijima o tome kako, navodno, Rusi pripremaju Zelenskom “novi Majdan”. Naravno, svi znamo kako je Majdan imao drugog režisera, pa ovo treba prije čuti kao “lansiranje ideje”, slanje poruke, nego kao stvarnu informaciju. Uz sve rezerve, stvari počinju nalikovati da su se karte nekako počele slagati kao da se očekuje zvižduk za privođenje igre kraju.

Washington više ne drži ključeve rata i mira

Novi tonovi iz Washingtona sugeriraju da je Ukrajina izgubljena stvar i da treba polako zatvarati tu priču, naročito u svjetlu predsjedničkih izbora iduće godine. Nikom tamo ne bi bilo drago narednog ljeta gledati ruske tenkove po ukrajinskim gradovima. Možda je bolje da se vojska pobrine za Zelenskog, pa bi onda republikanci bili krivi za nezadovoljstvo vojske i vojni udar, kao i kolaps koji bi uslijedio, a ne Bidenova administracija?

Naravno, sve ovo bi moglo imati značaj kada bi Washington držao ključeve rata i mira. Ali, to više nije slučaj. Ti ključevi su sada u Moskvi. I to je najporaznije u čitavoj ovoj priči.

narod.hr