Zadnji komentari

'Space shuttle' je srušen

Pin It

Plenković smijenio Filipovića. Napao Most, stigao oštar odgovor, sve više  reakcija - Index.hr

Premijer Plenković je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, svojedobno nazvao “spaceshutle” kako bi istaknuo njegove neupitne  super kvalitete. Nije poznato na koje i kakve kvalitete je premijer pri tom mislio. Inteligencija tu sigurno nije uračunata.

Naime, poznato je kako je smijenjeni ministar prilikom studijskog boravaka u SAD-u imao problema sa prijelazom ulice, jer nije mogao odgonetnuti na kojem principu funkcionira semafor. Čekao je dok ne naiđe netko tko će znati prijeći cestu. Znao je da krivi prijelaz ceste znači gubitak stipendije, za strance. Toga se držao kao pijan plota. Brinuo se za sebe i svoje napredovanje. Za koga i za što se brinuo kao ministar teško je reći. Puna usta su mu bila naših građana i naše Domovine. Sve je tobože radio na njihovu dobrobit. U tome  su mu pomagali njegovi brojni savjetnici, posebno savjetnik Jurica Lovrinčević. Taj gospodin je bio tajni savjetnik Mosta, odnosno njegovih članova Grmoje i Troskota. Davao im je razne informacije, posebice o prodaji plina za cent. U stvari ih je iskorištavao. Toga nisu bili svjesni spomenuti članovi Mosta. Uvjeravali su nas kako su snagom svojeg uma razotkrili plinsku aferu. Trebali su biti najistaknutiji borci protiv korupcije. Ispali su naivci i lutke na koncu, prefriganog savjetnika u vladi. Taj savjetnik se zaigrao i medijima, odnosno jednom TV postajom. U toj “igri” naziru se natruhe Fimi medije, s razlikom da se ovdje  novac trebao izvlačiti za osobne potrebe spomenutog savjetnika, a ne za HDZ. U tome je cijeli problem. Premijer je to smatrao izdajom. Promtno je smijenio sa svih dužnosti ministra Filipovića i savjetnika Lovrinčevića. To je nešto novo i dosad neviđeno. Naime premijer je uvijek jako dugo, sve dok, istraga nije krenula prema njemu bio na strani svojih ministara, čak i onda kad su bili uhapšeni i kad se protiv njih vodio sudski postupak. Dosada je u svoja dva mandata premijer smijenio 30 ministara. Svi su se oni manje-više, osim ministrice Tramišak, ogriješili o zakon, na bilo koji način. Uglavnom su bili u sukobu interesa i gramzljivo  baratali državnim i europskim novcem, najviše u svoju korist. Zar to nije , u neku ruku, bila izdaja? Za premijera je  izdaja bila dilanje informacija iz vlade oporbi (Mostu). Bivši ministar Filipović kaže da o ničemu takvom nije ništa znao- Otišao je jer ne želi biti uteg vladi. Građanima i Domovini. Pitanje je znali  taj gospodin zašto je uopće smijenjen. Njegov determinirani um i uskogrudni kapacitet to sigurno ne mogu procesuirati i dokučiti. Taj doktor znanosti i sveučilišni profesor je često služio za ismijavanje pojedinaca i pojedinih medija. U politici se ponašao kao slon u staklarnici. Nitko ga nije shvaćao ozbiljno. Mnogi se pitaju zašto je uopće postavljen za ministra, osim da s tog mjesta veliča lik i djelo premijera Plenkovića.

I  neki drugi ministri tome služe. O vođi tima koji  za članove tima bira nesposobne i potkapacitirane članove imali bi stručnjaci puno toga reći. Najviše onda, kad se vođa tima javlja kao spasitelj i rješava problem, koji se javno prikazuje i obznanjuje.

Bilo kako bilo “spaceshuttle” u vladi je srušen. Srušio ga onaj tko ga je i lansirao. Srušen je navodno zbog zapovjedne odgovornosti. Birao je savjetnika koji je radio za oporbu. Zar ne postoji zapovjedna odgovornost premijera ? On je birao ministre. Do sada ih je u sedam godina smijenio 30, što ne znači da do izbora bude još netko smijenjen. Očito njegov radar nije bio ispravan. Samo on zna zašto je postavio te ministre. Sada je u prilici birati novog ministra gospodarstva i održivog razvoja. Izbor je pao na zastupnika u saboru, gospodina  Damira Habijana,  pravnika iz Varaždina. Mnogi se tome čude, jer kao što će pravnik znati i moći raditi u ministarstvu gospodarstva.  Kao da je to bitno i važno. Bitno je i važno da je poslušan, da čuva, štiti i veliča lik i djelo premijera i da je nekakva ravnoteža Sjevera i ostalih regija u vladi. Bliže se izbori, te treba pridobiti što više glasača. Po svemu sudeći HDZ je relativni pobjednik na parlamentarnim izborima. Neki predviđaju da će imati problema s postizbornom koalicijom. Kaj god! Svi trče pod pobjednički šator. Svi su željni vlasti i moći. Moguće su i neprincipijelne koalicije. Koga briga za ideologiju. Važno je dočepati se vlasti. Važno je dočepati se fotelje, u kojoj se može i spavati. Važno je dočepati se saborske klupe. Izborne liste se već kroje. Na njih idu poslušni  podobni. Među njima se krije poneki “spaceshuttle”. 

Ankica Benček