Zadnji komentari

EU polako ali sigurno uvodi teror

Pin It

Is the EU the Fourth German Reich? - Quora

EU razmatra članak 7. kako bi uskratila Mađarskoj pravo glasa oko Ukrajine

Zemlje članice EU-a razmatraju mogućnost oduzimanja prava glasa Mađarskoj kako bi sklopile sporazum o dodjeli sredstava Ukrajini, citirao je The Financial Times europske diplomate.

Prema riječima anonimnih dužnosnika, EU može primijeniti članak 7. Ugovora o Europskoj uniji iz 2007., koji dopušta lišavanje zemlje prava glasa zbog kršenja europskog zakonodavstva. Taj proces može blokirati bilok oja druga članica EU, ali kako piše dnevnik, nakon nedavnih izbora u Poljskoj, “Mađarska više nema zajamčenog zaštitnika” u EU. Unatoč tome, neke članice EU-a su oprezne prema ideji nametanja ograničenja Budimpešti.

Umjesto toga, mađarskom premijeru Viktoru Orbanu namjeravaju pokazati “punu cijenu” izolacije zemlje unutar EU kako bi ga natjerali da se predomisli u vezi s dodjelom sredstava Ukrajini. Ako to ne uspije, piše FT, ostalih 26 članica EU-a mogle bi same postići dogovor, iako bi “za to bilo potrebno vrijeme i ponudilo bi se samo kratkoročno rješenje”.

“Možda Mađarska može stvoriti više problema. Možda nas Mađarska može prisiliti da koristimo nekoliko različitih alata. Ali u konačnici Mađarska nas ne može spriječiti da Ukrajini dajemo novac”, rekao je drugi visoki dužnosnik EU-a prisutan na summitu.

Orban je 15. prosinca rekao da Budimpešta ne namjerava podržati ideju financijske pomoći Ukrajini iz proračuna EU-a. Potvrdio je da je na summitu EU-a u Bruxellesu blokirao amandman na proračun EU-a koji je predviđao izdvajanje 50 milijardi eura Ukrajini u razdoblju 2024.-2027.

geopolitika.news