Zadnji komentari

Božićna poslanica Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra

Pin It

Hrvatska pravoslavna crkva | Stranica 5

„Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobre volje”(Lk. 2:14)

Ljubljeni u Gospodinu braćo i sestre,

Roždestvo Hristovo je sveti blagdan radosti. Veseli se Božja crkva. Veseli se cijeli svemir. Prebrodili smo sve kušnje 2023. godine – prebrodili smo sve tragedije koje su se dogodile na svijetu, uzrokovane grijehom i zlom koji živi u nama i oko nas.

Mi čujemo riječi: “Veliko je otajstvo pobožnosti: Bog se pojavljuje u tijelu” (1. Tim. 3:16). To se dogodilo u toj svetoj noći, kada je Blaženi Isus rođen u Betlehemskoj špilji. Za Sebe, rođenog od Djevice rekao je: “Ja i Otac smo jedno” (Iv. 10:30). U njemu svijet je vidio i prepoznao Boga (Iv. 14:9), Njemu je otkrivena tajna Božanskog Života.

U ovom trenutku, ljudsko srdce uživa u sreći. Uživa i ljudska savjest koja nema uvijek snagu za prevladavanje zakona zla i vlastite slabosti. I ona već ima svog vodiča za dobro. Radost blagoslivlja i duhovno slabe ljude koje su na rubu duhovne slabosti. Ali Sam Sin Božji, čije rođenje s takvom radošću danas slavimo, rekao je: „Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ” (Iv. 14:23).

Nema drugog načina da pokažemo našu ljubav prema Njemu, osim ispunjavanjem njegovih zapovijedi. Tako ćemo ostvariti duboki osjećaj naše radosti za današnji veliki blagdan.

U našoj radosti postoji nešto tužno, ali i nešto stvarno i opravdano. Žalosno je što nismo uspjeli dostići u životu naše Crkve i društvu, ono, što je cilj naših želja i težnji – državnu registraciju kako bismo mogli obnoviti HPC u njenom punom sjaju u Božjem imenu i na dobrobit blagovjernog hrvatskog naroda.

Stvarno i opravdano je to što smo dobili u svoju korist presudu Visokog upravnog suda, ali ministar pravosuđa i uprave svjestno kršeći tu presudu ponovno nas je odbio upisati u Evidenciju vjerskih zajednica. Nama nije bitno

to što za svjesno kršenje presude nekog visokog suda ministar mora podnijeti ostavku, nego to što sa svojim nezakonitim činom on uspješno sprječava to da naša crkva brine o vjerskim potrebama pravoslavnog djela hrvatskog naroda.

Mi smo ustrajni. Ako smo patili, ako su nas posjećivale teške kušnje, ako nas brige i razočaranja još uvijek nisu napustili, još uvijek nam je drago što se negdje na horizontu toplo uzdiže dobrota nade Božjeg blagoslova.

Osvijetljeni svjetlom Kristove božanske ljubavi, prisjetimo se da smo i mi rođeni u ovom svijetu ne za sebe, nego da služimo Bogu i ljudima.

„Pravu smo ljubav spoznali jer je Krist za nas dao svoj život. Tako smo i mi dužni dati život za svoju braću.” (I. Iv. 3:16).

Hristos se rodi!

Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Boga Otca i zajednica Svetoga Duha

neka je sa svima vama.

Uz Božji blagoslov za radost, zdravlje i spas,

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

Share this: