Zadnji komentari

Krvava Putinova odmazda za Belgorod: 'Ovo je vjerojatno najveći napad od početka rata'

Pin It

Aftermath of a Russian missile attack in Kyiv

Napadi su uslijedili nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak rekao da udari Ukrajine na Belgorod "neće proći nekažnjeno".

Rusija je u utorak ujutro raketama napala ukrajinske gradove Kijev i Harkiv, objavile su uprave tih dvaju gradova nakon što je Moskva najavila odmazdu za prošlotjedni ukrajinski napad na Belgorod.

Raketni napad na Kijev uslijedio je nakon napada dronom nekoliko sati ranije. Agencija France-Presse piše da se desetak snažnih eksplozija čulo u glavnom gradu. Od njih su se zatresle zgrade u središtu. Vojna uprava kaže da su dijelovi srušenih raketa pali na različite dijelove grada, posebno na stambene četvrti.

"Eksplozije u glavnom gradu", napisao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu, upozorivši ljude da ostanu na sigurnom. Ukrajinske zračne snage priopćile su ranije u utorak da su uništile svih 35 bespilotnih letjelica koje je Rusija lansirala nakon ponoći ciljajući nekoliko gradova u Ukrajini, uključujući Kijev.

Prva izvješća o žrtvama pokazuju kako su najmanje dvije žene poginule, dok je više od 70 osoba ozlijeđeno u Harkivu i Kijevu. U glavnom gradu je hospitalizirano i 27 osoba nakon što je požar zahvatio višekatnicu, potvrdio je gradonačelnik Vitalij Kličko, dok je jedna starija žena navodno preminula u kolima hitne pomoći. 

Dužnosnici su izvijestili kako je Kijev bio napadnut dronovima kamikazama Shahed, a navodno je svih 15 uništeno. Osim dronova, Rusi su Ukrajinu napali i krstarećim raketama Kh-101/55/55 te s više od 10 bombardera Tu-95MS. Narodna zastupnica Ukrajine Ivana Klimpuš javlja kako je ovo ''vjerojatno najveći napad na Kijev i Ukrajinu od početka invazije'' te zatražila urgentnu akciju Zapada u pružanju pomoći.

- Ovaj rat neće biti gotov dok Rusija nije poražena. Vrijeme je da se dogovorimo oko zajedničkog cilja - zlo se mora uništiti - napisala je na X-u. Napadi su uslijedili nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak rekao da udari Ukrajine na Belgorod "neće proći nekažnjeno". Rusija tvrdi da su u ukrajinskom raketnom napadu na Belgorod u subotu poginule 24 osobe.

Poljska vojska objavila je u utorak da je digla u zrak četiri lovca F-16 kako bi nadzirali granicu s Ukrajinom, nakon velikog ruskog bombardiranja susjedne zemlje. "Kako bi se zajamčila sigurnost poljskog zračnog prostora, aktivirana su dva para lovaca F-16 i saveznički zračni tanker", priopćilo je operativno zapovjedništvo poljske vojske.

VL